Sofraları lezzetle süslemek için hummalı bir çalışma başlatan kadınlar, cevizleri ipe dizerek, bal, un, pekmezi kaynatarak elde ettikleri malzemeye batırıp, asarak kurutuyor.
Havalar soğuk olduğu için evlerin içerisinde iki, üç gün kurutulan kömeler, kışın soğuk havalarda sofraları süslüyor. Çayın yanında çerez olarak tüketilen kömeler, kentte uzun yıllardır yaşatılan lezzetler arasında yer alıyor.
Yeni Mahalle'de oturan ve köme yapımına başlayan kadınlardan Tülin Cellat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel olarak her yıl kışlık olarak köme yaptıklarını söyledi.
Kayınvalidesinin Artvin'in Yusufeli ilçesinde olduğunu ve o bölgeye ait geleneğin Sarıkamış'ta da sürdürüldüğünü anlatan Cellat, "Evimize gelen dostlarımıza, arkadaşlarımıza, misafirlerimize çayın yanında kuruyemiş gibi ikram ediyoruz. Konuklarımız da bundan oldukça memnun oluyor. İnşallah bundan sonra da bu geleneğin yaygınlaşarak devam etmesini sağlayacağız" ifadesini kullandı.
- "İnsanlar bunu kış boyunca tüketirse hastalanmaz"
Makbule Cellat ise kömenin özellikle kış mevsiminde insan vücudu için çok faydalı olduğunu vurgulayarak, kömenin içine bal, ceviz, un ve pekmez kattıklarını belirtti.
Yusufeli ve Kağızman'da yetişen cevizlerin daha lezzetli olduğunu ve kömelerin de kalitesini artırdığının dile getiren Cellat, "İnsanlar bunu kış boyunca tüketirse hastalanmaz. Biz alışmışız bunu her kış yapıyoruz" dedi.
Cellat, besin değeri açısından oldukça zengin olduğu bilinen kömenin içinde kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum bulunduğunu sözlerine ekledi.
Kars'ta Kadınların Köme Mesaisi Başladı
Kars'ta kadınlar, "cevizli sucuk" olarak da bilinen ve soğuk havalarda tüketildiğinde enerji verdiğine inanılan lezzetlerden kömelerin yapımına başladı.