Kars'ta Kazlar Kesim Öncesi Besiye Alindi

Kars'ta Kazlar Kesim Öncesi Besiye Alindi

Kars’ta kazlar kis öncesi besiye alindi.

Türkiye’de kaz yetistiriciliginde en önemli illerden birisi olan Kars’ta kis mevsiminde kesimi yapilacak kazlar besiye alinirken, kaz yetistiricileri kesim öncesi kazlarini su geçen arazilerde otlatiyor. Kars’ta ilkbaharin baslangicinda yumurtadan çikan ve meralarda büyüyen kazlar, kis mevsimi öncesi havalarin sogumasiyla birlikte kesime hazirlaniyor.

Ekim ayinin sonu Kasim ayinin ortalarina dogru et ve yag tutmasi amaciyla yaklasik 1,5 ay boyunca yalnizca arpa yedirilerek ve günde 3 kez derelerde yüzdürülerek beslenen kazlar, kisin kesilerek piyasaya sürülüyor. Etinin lezzetiyle bilinen Kars kazlari, kis sofralarinin vazgeçilmezleri arasinda yer aliyor. Susuz ilçesinde kazalarini meraya salan vatandaslar, “Bir ay sonra kesilecek. Yumurtan çikiyor büyütüyoruz. Çok zahmetli, kesiyoruz, tuzluyoruz. Asiyoruz güneste kuruyor. Bin 200 liraya satacagiz” dedi.

Öte yandan yaklasik 7 aylik bir emegin ardindan yetistirilen kazlar, kar yedikten sonra kesiliyor. Lezzetini sogutan ve kardan alan kazlar, kis sofralarinda yerini aliyor.

Yaklasik 4-5 kilo gelen kazlar, bin 250 ile bin 500 liraya satiliyor. Kars kazi, Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile