Kars'ta Kuraklik Yaban Hayatini Olumsuz Etkiliyor

Dogu Anadolu Bölgesinin en yüksek yerlesim yerlerinden Kars'ta etkili olan kuraklik nedeniyle yaban hayati zor günler geçiriyor.



Özellikle barinma ve üreme alanlarindaki göllerde, derelerde sularin çekilmesi yaban kuslarinin farki yerlere gitmesine sebep oluyor.

Kars'in Sarikamis ilçesinde angitlar, yaban ördekleri gibi birçok kus türü sulak alanlara göç ediyor. Kars'ta baraj suyunun altinda kalan Çamçavus köyü sularin çekilmesiyle ortaya çikti.

Kurak yerlerden gelen sakarmeke, flamingo, balikçil, yesilbas ördekler baraj gölüne akin etti.

KuzeyDoga Dernegi Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, mevsim itibariyla ülke genelinde ciddi anlamda kuraklik yasandigini söyledi.

Çoban, mevcut göllerde, sulak alanlarda, baraj göletlerinde ve hayvan içme suyu göletlerindeki su miktarinda ciddi bir azalis oldugunu belirterek, "Bu azalis yaban hayatina büyük bir darbe vuruyor. Kuruyan sulak alanlarda, göllerde hayatini sürdüren yaban hayvanlari daha üst rakimlara ya da farkli bölgelere gitmek zorunda kaliyorlar. Bu da onlarin belki sonlarini getiriyor, bunu bilmiyoruz. Bunun yasanmamasi için mevcut sulak alanlarimizi, akarsularimizi korumamiz ve onlarin deger yapilarina sahip çikmamiz gerekiyor." diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile