Kars'ta Toprak Altindaki Tarih Gün Yüzüne Çikariliyor

Kars'ta Toprak Altindaki Tarih Gün Yüzüne Çikariliyor

“Dünya Kenti”, “Medeniyetler Besigi”, “Binbir Kilise” ve “40 Kapili Sehir” olarak da adlandirilan Ani Ören Yeri’nde toprak altindaki tarih, 8 ayri noktada yürütülen kazi çalismalariyla gün yüzüne çikariliyor.

Kars’ta bulunan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini alan Ani Ören Yeri’nde, tarihi eser ve kalintilarin gün yüzüne çikartilmasi için aralarinda sanat tarihçileri, arkeologlar, mimarlar ve ögrencilerinde bulundugu 35 kisilik ekip, 8 ayri noktada kazi çalismasi yapiyor.

Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü ile Kafkas Üniversitesi (KAÜ) isbirliginde yürütülen kazi çalismalariyla toprak altinda bulunan tarih, yürütülen kazi çalismalariyla ortaya çikarilarak Kars turizmine kazandiriliyor.

“Ani toprak altinda kazilmayi bekleyen eserleriyle de önemli bir kent”

Ani Ören Yeri’ndeki kazi çalismalarina yeniden basladiklarini belirten Kazi Baskani Doç. Dr. Muhammet Arslan, “Ani Ortaçag’in en önemli kentlerinden birisi, özellikle 10 ve 13’üncü yillar arasinda kentte çok aktif bir hayatin oldugunu söyleyebiliriz. Ani su anda ayakta duran anitsal eserleriyle degil, ayni zamanda toprak altinda kazilmayi bekleyen eserleriyle de önemli bir kent, bizler de Kültür ve Turizm Bakanligi ile Kafkas Üniversitesi ortakliginda Cumhurbaskanligi kararli kazi statüsünde çalismalarimiza devam ediyoruz. 2024 yili kazi ve koruma çalismalari Haziran ayi itibariyla basladi.

10 farkli üniversiteden, basta sanat tarihçileri olmak üzere içerisinde arkeologlarin, mimarlarin, restoretörlerinde dahil oldugu disiplinlerarasi bir ekiple çalismalarimiza devam ediyoruz” dedi.

“8 farkli noktada kazi yapiliyor”

Arslan, “8 farkli noktada kazi ve koruma çalismalarimiz devam ediyor. Selçuklu Çarsisi, Selçuklu konutlari, Selçuklu mezarligi, Selçuklu büyük hamami geçen yillardan devam eden çalismalarimizdi. Bu yil bunlara ek olarak Bati Asot Surlari dedigimiz alandaki kazi çalismalarina bu yil itibariyle basladik. Tabi burasi Bagratlilar zamaninda yapilan Ani’nin ilk dis surlari ancak Selçuklularin fethi ile birlikte bu dis surlar korunarak burasi konut haline getirilmis. Simdi ekip arkadaslarimizla birlikte bu mekanlari da açiga çikarmak için gayret sarf ediyoruz. Bunun haricinde bu yil ilk kez girdigimiz ve Divin Kapisi Kaya Mescidi adlandirdigimiz magaralar bölgesi bulunmakta, buradaki çalismalarimiz da yogun bir sekilde devam ediyor” diye konustu.

Öte yandan Ani Ören Yeri’nde Kazi Baskani Doç. Dr. Muhammet Arslan baskanligindaki kazi çalismalari 10 üniversiteden bilim insanlari, sanat tarihçiler ile arkeologlar, mimarlar ve ögrencilerden olusan 35 kisilik ekip tarafindan yürütülüyor. Yürütülen kazi çalismalariyla Ani Ören Yeri’nde bulunan ve toprak altindaki tarihi eserler gün yüzüne çikariliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile