Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Tanju Ozanoğlu, çalışmalarda elde edilen yazılı ve görsel verilerin Unesco'nun Korunması Gereken Dünya Kültür Mirası Programı'na sunulacağını belirtti. Çalışmaların sonunda Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri'nin çıkarılacağının altını çizen Ozanoğlu, ülke değerlerinin Unesco'nun Korunması Gereken Dünya Kültür Mirası Programı'na sunumu ile uluslararası bir kimlik kazanacağını belirtti. Ozanoğlu, "Kars kültürünün, yöreye ait yok olmaya yüz tutmuş çalgı yapımı ve icrası ve bunları temsil eden mahalli sanatçıları ortaya çıkaracağız. Bu kapsamda mahalli sanatçı ve yapımcı Salih Şahin ile gerçekleştirdiğimiz geleneksel müzikler, âşık sazı, tar, kopus ve kamança yapımı ve icrası konusunda belgesel, video ve fotoğraflar çekip, bunları Kültür Bakanlığı Halk Kültürü Bilgi ve Belge Arşivi'ne alınacak. Bu da gelecek kuşaklara aktarılması bakımından önemlidir." dedi. Ozanoğlu ayrıca, çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırlayacağı 'Anadolu Halk Çalgıları' multimedia, CD ve kataloglarında yer alacağını ifade etti.
Kars'ta Unesco için çekim yapılacak
Folklor Araştırmacısı Tanju Ozanoğlu ile Fotoğraf Sanatçısı İrfan Saatçi, Türkiye Genelinde Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri derlenme
Folklor Araştırmacısı Tanju Ozanoğlu ile Fotoğraf Sanatçısı İrfan Saatçi, Türkiye Genelinde Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri derlenmesi, tespiti ve değerlendirilmesi kapsamında Kars'ta bir çalışma yapacak. Ozanoğlu ile Saatçi, 21-25 Haziran tarihleri arasında Gazeteci, Yazar ve Müzisyen Salih Şahin ile bölgede dizi belgesel, video ve fotoğraf çalışması yapacak.