Kars VHO 'Dan 'Dünya Ari Günü' Açiklamasi

Kars, Ardahan, Igdir Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasi Baskanligi “Dünya Ari Günü” nedeniyle basin açiklamasi yapti.

Kars, Ardahan, Igdir Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasi Yönetim Kurulu Baskani Ercan Ödül, 20 Mayis Dünya Ari Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada, "Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nun 20 Aralik 2017 tarihinde aldigi kararla 20 Mayis "Dünya Ari Günü" olarak ilan edilmis ve Dünya Ari Günü ilk kez 20 Mayis 2018’de kutlanmistir. Bu tarih modern ariciligin öncülerinden olan Anton Jansa’nin dogum günü anisina seçilmistir. Bu yil Birlesmis Milletler Gida Örgütü’nün, FAO’nun, Dünya Ari Günü sebebiyle "Ari Için Rezerve: Aricilik ve Ari Sistemlerinin Çesitliliginin Kutlanmasi" temasi adi altinda özel bir gündem ile kutlama yapacagini biliyoruz. ’Simdi arilari ve onlarin yasamlari ve sistemlerini nasil destekleyebiliriz, dönüsüm ve desteklemeyi yeniden düsünme zamanidir’ yaklasimiyla programda arilarin genis çesitliliginin öneminin farkindaligi ve sürdürülebilir ari koruma sistemleri, onlarin gida sistemleri ve geçim kaynaklarina katkilarinda karsilastiklari tehdit ve zorluklarin gündeme getirilecegi açiklanmistir” dedi.

Ödül, “Arilar yüzyillardir insanlara, bitkilere ve çevreye faydali isler yapmaktadir. Arilar ve diger tozlayicilar Polenleri bir çiçekten digerine tasiyarak sadece meyve, kuruyemis ve tohumlarin bol üretimi degil ayni zamanda besleme ve gida güvenliginin daha çesitli ve en iyi kalitede olmasini mümkün kilmaktadir. Vahsi tozlayicilar ile birlikte arilar, biyoçesitliligin sürdürülmesi, birçok bitkinin üretimi ve yasaminin garanti altina alinmasi, ormanlarin yenilenmesinin desteklenmesi, iklim degisikligine adaptasyon ve sürdürülebilirligin tesvik edilmesi ile tarimsal ürünlerin miktar ve kalitelerinin gelistirilmesinde önemli rol oynamaktadir. Her yil Dünya Ari Gününü kutlayarak, ari ve diger tozlayicilarin dünya ve insan sagligini korumak için oynadigi baslica rol ve bugün karsilastiklari birçok zorluga karsi farkindalik artirilabilir. Azalan arilar ve tozlayicilara karsi; bugün kamu kuruluslari, sivil toplum örgütleri ve herkese düsen görev; tozlayicilarin ve yasam alanlarinin korunmasi ve genisletilmesi, onlarin sayilarinin ve çesitliliginin artirilmasi ve ariciligin gelisiminin sürdürülebilirliginin desteklenmesidir. Bu noktada Dünya Ari Günü bir firsat sunmaktadir. Arilar yasam demek, ari varsa hayat var. Hepimizin yasami, onlarin yasamina baglidir. Onlarsiz, yemeye aliskin oldugumuz ürünlerin çogu tehlikeye girmektedir. Tozlasma, bitkiler dünyasinda, türlerin devamliligini saglar. Yapilan gözlemlere göre, insanlarin besinlerinin % 90’indan fazlasini olusturan 100 bitki türünden dörtte üçü arilarin tozlasmasi (polinasyon) sayesinde elde edilmektedir. Günde 20.000 ari kovandan birkaç kez çikarsa, her gün 20 milyon veya daha fazla çiçegin tozlasmasi saglanabilir. Tarimsal ürünlerin arilar tarafindan tozlastirilmasi yalnizca verimi artirmakla kalmaz ayni zamanda meyve kalitesini de yükseltir. "Arilarin gelecegi insanligin gelecegi demektir. Bu yil Dünya Ari Günü’nün temasi; Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) tarafindan “ Siz de katilin- Arilar için daha iyisini yapalim” diye konustu.

“Dünya Ari Günü’nün amaci; arilarin insanlik ve dünya için tasidiklari önemin toplumda farkindaliginin olusmasini saglamaktir. Arilarin ekosistemin ve buna bagli olarak biyoçesitliligin korunmasinda, hizla artan dünya nüfusunun sürdürülebilirliginin saglanmasinda hayati derecede önemli bir rol oynadigini anlatan Ödül, "Albert Einstein’nin ’Eger arilar yeryüzünden kaybolursa insanin sadece 4 yil ömrü kalir’ degerlendirmesi, bu önemin ispati niteligindedir. Ari varsa hayat var demektir. Tozlasma, bitkiler dünyasinda, türlerin devamliligini saglar. Yapilan arastirmalar, insanlarin beslenmesinde önemli bir yer tutan bitki türlerinin %75’i arilarin tozlasmasi (polinasyon) sayesinde elde edilmekte oldugunu ortaya koymustur. Tarimsal ürünlerin arilar tarafindan tozlastirilmasi yalnizca verimi artirmakla kalmaz ayni zamanda ürün kalitesini de yükseltir" ifadelerini kullandi.

Aricilikta bütüncül ulusal stratejilere ihtiyaç duyuldugunu dile getiren Ödül, sunlari söyledi:

“Hedeflenen miktarda bal ve diger ari ürünleri elde edebilmek için Kamu, Akademi, STK’lar ve özel sektör isbirligi ile ulusal ve yerel aricilik sektörel durum tespit edilmesi amaçlanmali ve tespitler isiginda stratejiler ortaya konulmalidir. Ari sagligini tehdit eden onlarca hastalikla mücadele amaciyla planlar hazirlanmalidir. Ülkemizin yerel ari irklari tespit edilerek tescillenmeli, tescil edilen irklardan yüksek verim alabilmek için islah çalismalari yapilarak kovan basi verim artisi saglanmalidir. Çiftçi-Arici koordinasyonu daha da gelistirilerek ari varligi tehdit etmeyecek bir biçimde, bilinçli ilaçlama çalismalarinin yürütülmesi gerekmektedir. Ari yetistiricilerinin düzenlenecek egitim çalismalariyla teknik bilgi ve becerileri arttirilmali ve aridan alinan ürün sayisinin arttirilmasi ile profesyonel ariciligin önü açilmalidir. Ülkemizde yerel ari irklari arasinda en degerlilerinden olan Kars, Ardahan bölgemize has Kafkas ari irkinin tescili 2004 yilinda yapilmistir. Bölge iklim ve cografyasina adapte olmus, çaliskan ve uysal bu ari irki anatomik avantajlari sayesinde nektarlardan en üst düzey faydalanmasi ile öne çikar. Kafkas Ari irkinin islah çalismalarina ivedilikle baslanmasi ve bu irkin ülkemizin baska bölgelerinden bölgemize gelen ari irklari ile karismasinin önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alinmasi oldukça büyük önem arz etmektedir. Arilarin gelecegi insanligin gelecegi demektir. 20 Mayis Dünya Ari Günü’nün bu önemli varliklar için bir farkindaliga vesile olmasini temenni ediyor, ülkemiz, meslegimiz, sektörümüz ve yetistiricilerimiz için önemli katkilarinin olmasini diliyor, bu anlamli günü kutluyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile