Açıklanan raporda binaların durumu adres ve kapı numaraları karşılığında hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı olarak sınıflandırılırken aynı apartmanda yer alan dairelere farklı sonuçlar çıkartılması ise kafaları karıştırdı. Raporda bazı binaların her katına farklı hasar tespit raporu verildi.
Vatandaşlar, yetkililerden bir açıklama yapılmasını bekliyor. Van'da meydana 7,2 ve 5,6’lık depremlerin ardından Van’da hasar tespit çalışmaları yapıldı. Sonuçlara yapılan itirazların üzerine ikinci hasar tespit çalışmaları da tamamlanarak sonuçları önceki gün açıklandı. Ancak açıklanan sonuçları gören vatandaşlar şaşkına döndü. Açıklanan raporda bazı binaların neredeyse her kata farklı rapor verilmiş. Bu binalardan birinde oturan S.B. adlı vatandaş kendi oturduğu apartmanda karşılıklı iki daireye farklı tespit konulduğunu ifade etti.
S.B., "Binanın bodrum, zemin ve 1. katına az hasar verilmiş. 2. katında 3 daireye orta hasar, 1 daireye az hasar. 4. katta 3 daireye orta hasar, 1 daireye az hasar. 5. katta 2 daireye az hasar, 2 daireye orta hasar. 6. katta 3 daireye az hasar , 1 daireye orta hasar ve en üst katının tamamına ise orta hasar verilmiş." dedi.
"ÜST VE ALT KAT YIKILACK ORTA KAT HAVADA MI KALACAK?"
Evinin durumuna bakmak için İnternet sitesinden baktığını belirten depremzede E.Ö. ise evinin kapı numarası karşısına baktığında orta hasarlı yazdığını, ancak aynı apartmanda bir üst ve bir alt katında yer alan komşularına ait dairelerin karşısında ise ağır hasarlı yazdığını ifade ederek, "Depremde hasar gören dairemi 20 yıl vade ile krediyle 75 bin liraya satın almıştım. Deprem sonrası ağır hasarlı olduğu için evimi terk etmek zorunda kaldım. Zaten deprem sonrası yapılan tespitlerde de ağır hasarlı olduğu söylenmişti. Bunun üzerine DASK ekipleri de gelip incelediler ve dairem ağır hasarlı olduğu için bana 57 bin lira ödeme yaptılar. Şimdi AFAD’ın açıkladığı rapora göre evim orta hasarlı görünüyor. Ancak alt katımda ve üst katımda yer alan dairelere ağır hasarlı raporu çıkartılmış. Komedi gibi. Alt ve üst katım ağır hasarlı olduğu için yıkılacak ortada ben orta hasarlı olduğum için havada mı kalacağım. Bizi deprem değil AFAD'ın raporu yıktı." şeklinde konuştu.
"ARTIK İTİRAZ YOLU KALMADIĞI İÇİN İNSANLAR MAHKEMELERE YÖNLENDİRİLİYORLAR"
Konu ile ilgili bilgi veren Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Van Şubesi Başkanı Şemsettin Bakır, vatandaşlardan kendilerine bu konuda yoğun şikayetlerinin olduğunu söyledi.
Kendisinin de listeleri incelediğini ve çok farklı sonuçların ortaya çıktığını söyleyen Bakır, “Bazı vatandaşların kendi imkanları ile yaptıkları analiz sonuçları var. Ellerindeki raporlarla, ikinci incelemenin ardından kendilerine verile raporlar hakkında çok farklı sonuçlar var. Bu konu ile ilgili bizi de arayan ve şikayetlerini ileten vatandaşlar var. Şu anda bizde vatandaşların şikayetleri ile ilgili raporları inceliyoruz." diye konuştu.
Bir vatandaşımız bize geldi.1. incelemede evi hakkında ağır hasarlı raporu verilmiş. Kendi imkanları ile özel bir kuruma yaptırdığı incelemede de ağır hasarlı raporu verilmiş. Vatandaşımızda iki rapora göre evinin pencere ve kapılarını sökerek yıkım için hazırlamış. Ancak ikinci incelemede evi hakkında az hasarlı raporu verilmiş. Vatandaş şimdi büyük bir şaşkınlıkla ne yapacağını kara kara düşünüyor. Bunun gibi farklı durumlar var. Vatandaşlar mağduriyet yaşıyor. Ancak artık itiraz yolu kalmadığı için insanlar mahkemelere yönlendiriliyorlar. Bu konuda da mahkemeler 5-6 ay sürdüğü için vatandaş evlerinin durumunun ne olacağını merak ediyorlar. Bizde gereken incelemelerin ardından detaylı bir raporla basın açıklaması yapacağız. Biz raporun geri çekilerek yeniden incelenerek açıklanması gerektiğini belirtiyoruz. Aksi durumda kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.” ifadelerini kullandı .
Karşılıklı İki Daireye Farklı Hasar Tespit Raporu Verildi
Van depremi sonrası hasar gören binaların durumlarını belirten raporlar açıklandı.