Kars2ta baba mesleği aktarlığı devam ettiren Sedat Gülver, Sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte yaşanan mevsimsel değişikliklerin, insan vücudu üzerinde farklı etkiler bıraktığını belirtti.
Gülver, doğal bitkilerin vücudun mevsimsel değişikliklere ve kış mevsimine hazırlanmasına katkı sunduğunu kaydetti.
Yorgunluk ve halsizlik şikayetleri olanların uğrak yerleri olmaya başlayan aktarlar da son zamanlarda yorgunluk ve halsizliğe karşı kırmızı ginsengin yoğun ilgi olduğu gözlendi.
Mevsim geçişlerinde havlıcan, zencefil, tarçın, zerdeçal, karanfil tüketilmesinin son derece faydalı olduğunu ifade eden aktar Sedat Gülver, doğal antibiyotik olan propolisin ya da multi vitaminler ve antioksidan özelliği bulunan üzüm çekirdeğinin de kullanılabileceğini vurguladı.
Hastalanmamak için ıhlamurun mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirten Gülver, bağışıklık sistemini güçlendiren ekinezya ile kuşburnunun da kullanılması gerektiğine dikkat çekti.
Kars’ta en fazla tüketilen doğal bitkiler arasında Tarçın ve Kök, Zencefil, Ihlamur, Nar Çiçeği ve Adaçayına rağbet olduğunu da dile getiren aktar Sedat Gülver; “Bunlar soğuk algınlığına birebirdir. Nar Çiçeği şeker hastalığına iyi gelir. Nane limon Karslılar da soğuk algınlığı için vazgeçilmezdir. Yine Kars yöresine has olan kızılcık ekşini şeker hastaları kullanır ve bu hastalığa çok iyi geldiği bilinir. Kağızman kaysısından yapılan aşma ise Karslılar için vazgeçilmez bir bitkidir. Barsak sistemine çok iyi gelir. Sinameki gibi diğer bitkilerimizde var ve Kışın vaz geçilmez doğal bitkileridir” dedi.
Karslı Aktarlar Kışa Hazır
Çetin geçen kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, Karslı aktarlar kış hazırlıklarını tamamladı.