Karsli Arici, 120 Yillik Terrakota Ile Arilarin Sakinlesmesini Sagliyor

Karsli Arici, 120 Yillik Terrakota Ile Arilarin Sakinlesmesini Sagliyor

Kars’in köklü aricilik gelenegini modern yöntemlerle harmanlayan arici, 120 yillik terrakota körügü kullanarak arilarin sakinlesmesini sagliyor. Arilari sakinlestiren arici üzerinde koruyucu giysi olmadan kovanlardan petek petek ballari aliyor.

Karsli arici Yücel Üzeyir, uzun yillardir aricilikla ugrasiyor. Ancak, son yillarda eski bir gelenekten faydalanarak dikkatleri üzerine çekiyor. Üzeyir, bal hasadi sirasinda arilari sakinlestirmek için dedelerinden kalma 120 yillik bir terrakota körügü kullaniyor.

Üzeyir, arilari 120 yillik terrakota çerisinde yaktigi atesin dumanini üfleyerek arilari sakinlestiriyor. Üzeyir, daha sonra üzerine koruyucu giysi olmadan çiplak elleriyle kovanlardan petek ballari çikararak hasadini yapiyor.

Arici Yücel Üzeyir, “120 yillik terrakota ari körügümüzle tarihi bir gelenegi yeniden canlandiriyoruz. Bu eski tarihi antika körügün içerisinde ates yakarak arilari duman sayesinde sakinlestirerek bali güvenli bir sekilde çikariyoruz. Bu yöntem, hem tarihi degerleri, hem de Kars’in essiz balini günümüze tasiyor ve kültürel mirasimizi vurguluyor” dedi.

Karsli aricinin 120 yillik geleneksel yöntemlerle dogayla uyum içinde çalismasi ve özel koruyucu giysi giymeden ballari kovandan çikarmasi arilari ile aricinin da uyumunu gözler önüne seriyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile