Kafkas Üniversitesi Prof. Dr. Necdet Leloğlu Salonu'nda düzenlenen ödül töreninde, Karslı işadamı Aytemiz'in hayatını ve başarı hikayesini anlatan bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Aytemiz, törende yaptığı konuşmada, üniversite tarafından fahri doktora payesi ile onurlandırılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bir bilim yuvası tarafından fahri doktorluk payesiyle onurlandırılmasının en az sıhhat kadar önemli olduğunun altını çizen Aytemiz, "Askerlikten sonra iş hayatına 23 yaşında bir heykel atölyesinde başladım. 3 yıl Türkiye'de, 53 il, 480 ilçe ve köy okulunu gezerek Atatürk büstü yaptım. İşlerimin yoğunluğu nedeniyle üniversite eğitimi alamadım. Rahmetli annem benim için 'İşlerinden dolayı İsmail okuyamadı, okusaydı vali olurdu' derdi. Vali olamadım ama valilerle ve tıpkı Vali Ahmet Kara ile olduğu gibi dost oldum. Rahmetli annem yaşasaydı ve bu töreni görseydi, çok büyük bir sevinç duyacağından eminim." dedi.
Payenin bilimsel bir çalışması nedeniyle değil, Kars'a kazandırdığı eserler ve Kafkas Üniversitesi'ne yaptığı katkılar nedeniyle verildiğini hatırlatan Aytemiz, "Kars kökenli bir aile olarak kendimizi yetiştiğimiz güzel topraklara, Kars'a ve hemşehrilerimize karşı her zaman borçlu hissettik. Bugün geldiğimiz yeri ve sizlerle birlikte bulunma onurunu buradan aldığımız temel değerlere borçluyuz. Yaptığımız her şeyin kökeninde bu temel değerler var. Fahri doktorluk payesini Kars'ta edindiğimiz bu değerlerin ve yarım yüzyıla yaklaşan o dursuz duraksız çetin ve yoğun çalışma yıllarımın manevi karşılığını bulması olarak görüyorum. Yurduma ve insanlarımıza karşı sosyal sorumluluğun gereği harcadığım emeklerin karınca kararınca yaptığım katkıların, toplumun duyarlı insanlarının takdirine mazhar olmasından dolayı tarifsiz bir sevinç gurur ve onur duyuyorum." ifadelerini kullandı.
Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, üniversitenin eğitim-öğretim kalitesi, ulusal ve uluslararası alanda yaptığı çalışmalar ile çağdaş altyapısı ve teknik donanımı ile gelişmesini hızlı bir şekilde sürdürdüğünü söyledi. Bölgenin gelişmişlik düzeyinin az olmasının üniversiteden beklentileri ve üniversitenin sorumluluklarını artırdığına dikkati çeken Güven, Kars'ta Kafkas Üniversitesi'nin kurulmasıyla şehrin kaderinin değiştiğini ve halka umut olduğunu vurguladı.
Üniversitenin bugüne kadar iki devlet başkanına fahri doktora verdiğine işaret eden Güven, bunlardan birincisinin eski Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev, ikincisinin ise eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş olduğunu kaydetti. Güven, eğitim kalitesi ve fırsat eşitliği için önemli sorumluluk üstlenen ve karşılıksız birçok yatırımı ve hizmeti ile Kars'a önemli katkılar sağlayan Aytemiz'e, üniversite senatosu tarafından fahri doktora unvanı verilmesinden büyük bir onur duyduklarını ifade etti.
Kars Kafkas Üniversitesi'nin yaklaşık 13 bin 500 öğrenci, 505 akademik, 550 idari çalışanı ve yıllık yaklaşık 80 milyon TL bütçesi ile orta büyüklükteki üniversiteler arasında olduğunu dile getiren Rektör Güven, "Sayın Aytemiz, eğitimin önemine gönülden inanmış ve ülkemize birçok önemli eser kazandırmıştır. Yıllardır memleketi olan Kars'a gelerek ihtiyaç sahibi aileleri düzenli olarak ziyaret etmekte, Kars'ın sorunlarına kalıcı çözümler bulmaya çalışmaktadır. İsmail Aytemiz için eğitim en öncelikli konudur. Başarılı gençlere sahip çıkılması gerektiğine inanır. Toplumda okuma ve sanat bilincinin gelişmesi, çocuklarımızın ve gençlerimizin spor ve sanatla ilgilenmeleri için çaba sarf eden, spor ve sanatsever bir kişiliktedir." dedi.
Törenin ardından Aytemiz'e fahri doktora ödülü ve diploması, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven tarafından verildi. Törene; Kars Valisi Ahmet Kara, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, siyasi parti il başkanları, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.