Kartal Avrupa'da güzel kanat çarpıyor

Beşiktaş ilk maçta 1-1 kaldığı Viktoria Plzen karşısında rahat bir oyundan sonra 3-0 galip gelerek turu geçti. Rakip takım 9 kişi kalırken Kartal'ın golleri Quaresma, Delgado ve Holosko'dan geldi. Kızılderili saç modeliyle dikkat eçekn Portekizli Quaresma yaptığı hareketlerle maçın yıldızıydı

Beşiktaş ilk maçta 1-1 kaldığı Viktoria Plzen karşısında rahat bir oyundan sonra 3-0 galip gelerek turu geçti. Rakip takım 9 kişi kalırken Kartal'ın golleri Quaresma, Delgado ve Holosko'dan geldi. Kızılderili saç modeliyle dikkat eçekn Portekizli Quaresma yaptığı hareketlerle maçın yıldızıydı

BAĞIŞ ERTEN

‘Gölgede güneşte futbol’ isimli muhteşem kitabın yazarı Eduardo Galeano, bir başka eserinde (Kucaklaşmanın Kitabı) şöyle der: “Yürekten geliyorsa, konuşmak gereksinmesinden kaynaklanıyorsa, insan sesini kimse susturamaz. Ağız bulamazsa ellerle, gözlerle ve ya gözeneklerle konuşur.” Biz de bu sözü eğip bükerek girelim Beşiktaş-Viktoria Plzen maçına. Kartal, bu sefer ayakla, o olmazsa kafayla, o da olmazsa kapalıdan yayılan Dolmabahçe’nin ruhani gücüyle oynamak durumundaydı, çünkü İnönü’nün hancıları karşısında futbol oynamak gereksinimdendi yolcular için. Ne de olsa Siyah-Beyazlılar, deplasmanda o kadar yürekten istememişti futbol oynamayı.

İkinci maça ‘full’ İnönü’nün gazıyla tempolu bir Kartal girizgahı vardı. 10 dakika süren aksiyon filminin başrolü Delgado’nundu. Arjantinli, önce 2’de serbest vuruştan ölü noktaya yolladı, daha sonra 4’de Quaresma’yı kaleciyle baş başa bıraktı ancak tabela değişmedi. Sonra Kartal’a bir ‘Nuri Bilge Ceylan’lık geldi. Siyah-Beyazlılar 32’ye kadar duruldu ve top geveledi. 15’de Petrzela, Zapo’ya takılmasa ya da 19’da Kolar pasın şiddetini ayarlasa aksiyon filmi gerilim kuşağına dönebilirdi. Tabii, Kolar’ın boş kaleye atamadığı kafayı da bu listeye dahil etmek lazım.

Ama futbol bu, hataların oyunu. 32’de Bobo, kalecinin kısa kalan topu çaldı. Ona müdahale eden Navratil de maçı erken tamamlamak durumunda kaldı. İşte bu dakikadan sonra Dolmabahçe’de eğlence kuşağı başladı. Bobo’yu golle buluşturamayan Q7, 39’da slalomlarını, mührü olan sağ dışıyla bitirdi: 1-0. 41’de Necip de Portekizliye özenip çim üstünde adeta kaysa da Bobo, son çizgide defansa takıldı. 45’de Erhan’ın hatasında Rastoral’ın vuruşunu Hakan mucizevi bir şekilde kurtarınca, filme 15 dakika ara verdik.

İkinci perde Necip’in şık pası ve Bobo’nun yoklamasıyla başladı. Ama Kartal’ın ‘çingene’si 52’de ilk yarıda sararttığı Limbersky’yi kızartınca hem sahada hem tribünde şov başladı. 58’de Quaresma, topu Delgado’nun kafasına indirirken, skor tabelası çoktan 2-0’a dönmüştü. Bu andan sonra Dolmabahçe sakinleri Liverpool maçından kalma görüntülerle İnönü’yü süslerken, Portekizlinin de resitali sürdürüyordu.

71’de Holosko “Aslında maç boyunca yoktum ama özür dilerim” dercesine şık bir vuruşla kaleciyi avlayıp durumu 3-0’a getirince, taraftarlar da maçı bırakıp ezeli rakiplerine sarmaya başladı. Yani 32’ye kadar sıkıntılı geçen maçta Kartal, Q7 ve Necip’in önderliğinde yürekten istediğini gösterdi ve bugün belli olacak rakibini beklemeye başladı.

Not: Quaresma’yla Necip, İnönü’de hep böyle oynarsa, Siyah-Beyazlılar daha çok desibel rekoru kırar, biz de (bence Beşiktaş için çok önemli bir figür olan) Revna Demirören’in yüzündeki gülleri bol bol görürüz.


MAÇTAN NOTLAR
* Beşiktaş'ın bu sezon Vikingur’un ardından Dolmabahçe’deki ikinci resmi sınavı olan Viktoria Plzen maçında, 32 bin kişi kapasiteli BJK İnönü Stadı tribünlerinin tamamı doldu. Quaresma ve Guti’nin gelişiyle keyifli günler geçiren Beşiktaşlı taraftarlar, bu transferlerden memnuniyetlerini pankarta taşıdı. Eski açık tribüne "Transfer manyağı olduk, Yeter Yıldırım Demirören, Yeeeteer" yazılı pankart asıldı.
* Yaklaşık 20 Viktoria Plzen taraftarı, kendilerine ayrılan eski açık tribünde takımlarını destekledi.

* Beşiktaş’ın Slovak futbolcusu Filip Holosko, yeni sezonda takımının formasını ilk kez, Viktoria Plzen ile yapılan rövanş maçında giydi.

* Karşılaşmayı Kulüp Başkanı Yıldırım Demirören, ailesiyle birlikte izledi.

* A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Guus Hiddink de tribündeydi. Hollandalı teknik adam, karşılaşmayı yardımcıları Oğuz Çetin ve Engin İpekoğlu ile birlikte protokol tribününden takip etti.

* Beşiktaş'ın yıldız oyuncusu Ricardo Quaresma 39. dakikada fileleri havalandırırken Beşiktaş formasıyla ilk golünü attı. Portekizli yıldız ayrıca 691 gün sonra golle buluşmuş oldu. Quaresma son golünü 13 Eylül 2008'de Inter formasıyla atmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile