Kartal Belediyesi Böbrek Sağlığına Dikkat Çekiyor

Kartal Belediyesi ve Türk Böbrek Vakfı işbirliği ile “Böbrek sağlığı için; sağlıklı beslenme ve hayat tarzı önerileri” adlı bir seminer düzenlendi.

Düzenlenen seminerde böbrek sağlığının önemine dikkat çekilirken 5 kişiye ücretsiz böbrek check up'ı hediye etti.
Kartal Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ile Türk Böbrek Vakfı’nın işbirliği ile düzenlenen seminere Kartallılar büyük ilgi gösterdi. Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları Dr. Turgut Mermertaş, Ömer Fethi Gürer, Ali Apaydın, Feyyaz Kaynak, Sağlık İşleri Müdürü Sevin Köker, Belediye birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Uzmanların böbrek sağlığı ile ilgili verdiği seminerde çekiliş yapılarak 5 kişi ücretsiz böbrek check up yaptırma hakkı hediye edildi. Kartal Belediyesi ile Türk Böbrek Vakfı’nın birlikte gerçekleştirdiği seminer ile Kartal halkına böbrek sağlığı ile ilgili önemli bilgiler verildi.

"BÖBREK VÜCUDUN LABORATUVARIDIR"
Seminerde ilk sunumu yapan Türk Böbrek Vakfı yetkilisi Ayşe Onat kronik böbrek rahatsızlığı ile ilgili bilgi verdi. Böbreklerin vücudun laboratuvarı olduğunu ve kanı temizlemenin yanı sıra sıvı dengesini ve tansiyonu dengelediğini, bazı hormonların yapımını sağladığını belirten Onat, böbrek üstü bezlerinin de büyüme hormonlarının üretilmesinden sorumlu olduğunu söyledi.

Türkiye’de toplam 65 bin böbrek hastası olduğunu ancak 2025’de bu rakamın 100 bine ulaşmasının beklendiğini kaydeden Onat, kronik böbrek yetmezliği konusunda risk altında olanların şeker hastaları veya aile geçmişi olanlar, yüksek tansiyon hastaları, obezler veya ailesinde obezite geçmişi olanlar, sigara alışkanlığı olanlar, yaşlılar olduğunu söyledi.

Kronik böbrek hastalığının belirtilerinin; halsizlik, geceleri kas krampları, sık idrara çıkma, göz çevresinde, ayaklarda ve bacaklarda şişlik ve ciltte kuruluk ve kaşıntı olduğunu belirten Onat, bu belirtilerin hepsinin bir arada görüldüğü bir tabloda böbreklerde sorun olmasının muhtemel olduğunu belirtti.

"BİR DİYALİZ HASTASININ ÜLKE BÜTÇESİNE MALİYET 30 BİN LİRA"
Kronik böbrek yetmezliği hastalığının önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydeden Onat, bunun takibinin kreatinin testi olduğunu belirterek, vatandaşın cüzdanına getireceği en yüksek maliyetin 35-36 lira olduğunu söyledi.

Vatandaşların yılda bir bu testi yaptırarak Kronik Böbrek Yetmezliği hastalığına yakalanma konusunda önlem alabileceğini kaydeden Onat, neredeyse belirti vermeden ilerleyen hastalığın diyalize kadar giden bir seyrinin olduğunu söyledi.

Bir diyaliz hastasının ülke bütçesine yıllık maliyetinin asgari 30 bin lira olduğunu söyleyen Onat, 65 bin hastanın maliyetinin 2 milyar TL’yi bulduğunu söyledi.

Doğru miktarlarda ve dengeli beslenmenin önemine değinen Onat, böbrek sağlığı için günde 6 gramdan (1 çay kaşığı) fazla tuz alınmaması ve 50 gramdan (13 küp şeker) fazla şeker tüketilmemesi gerektiğini açıkladı.

"GÜNDE EN AZ 10 BARDAK SU İÇİLMELİ"
Böbrek hastalıklarında şeker hastalığının getirdiği tahribatlara vurgu yapan Onat, günde en az 10 bardak su içilmesi, daha fazla sebze ve bakliyat tüketilmesi gerektiğini, meyve ve kuruyemiş tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Onat’ın sunumunun ardından Dr. Tülay Ulu ve Diyetisyen Nazmiye Seyme izleyicilerin sorularını yanıtladı. Diyaliz sürecini anlatan Dr. Tülay Ulu hastaların haftada 3 gün, günde 4 saat diyaliz makinesine bağlanarak yaşamını sürdürebildiğini belirterek kronik böbrek yetmezliği hastalığının tek çaresinin organ nakli olduğunu söyledi.

Vatandaşların diyaliz sürecine gelmeden bu hastalıktan korunması gerektiğini kaydeden Ulu’nun konuşmasının ardından sahneye çıkan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Mermertaş, Türk Böbrek Vakfı Genel Koordinatörü Lütfi Kona’ya ve diğer katılımcılara teşekkür ederek plaket takdim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile