Kartal’ın Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor
Kartal’da bulunan tarihi çeşmeler, hamamlar ve mekanlar, Kartal Belediyesi tarafından gerçekleştirilen projeler ve restorasyon çalışmalarıyla yeniden gün yüzüne çıkıyor.
Kartal Belediyesi, Çevre ve Kültür Değerleri Koruma Vakfı (ÇEKÜL) ve Tarihi Kentler Birliği işbirliği ile Kartal’da bulunan tarihi mekanlar yeniden eski dokusuna kavuşuyor. Önceden belirlenmiş tarihi çeşmeler ve yapıların yerleri için yapılabilecek çalışmalar konusunda Kartal Belediye binasında bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, Feyyaz Kaynak, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Süzen ve ÇEKÜL yöneticileri katıldı.
Projelerin slayt gösterileri eşliğinde sunumunun yapıldığı toplantıda belirlenen tarihi yerlerin ÇEKÜL uzmanları desteğiyle restore edilip, eski hallerine kavuşturulması planlanıyor.
“ÇEŞMELERLE İLGİLİ BELİRLİ BİR MESAFE ALDIK”
Toplantı sonrası alınan kararlar ile ilgili değerlendirme yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Burada Kartal’ın tarihi değerle ilgili dokularını nasıl restore ederiz, nasıl halkın yararına sunabiliriz, tarihe nasıl sahip çıkabiliriz toplantı yapıyoruz. Belirli bir mesafe almıştık çeşmelerle ilgili. Fakat çeşmelerle ilgili Anıtlar Kurulu kararını gördüğümüzde, bu çeşmelerin çok büyük bir tarihi geçmişe sahip olmamasına rağmen, dokunuşlarla Kartal halkının hizmetine sunabilecekken, Anıtlar Kurulu’nun belediye önünde engel olarak işi yokuşa sürdüğünü tespit ettik” dedi.
Soğanlık tarihinden bahseden Başkan Öz, “Adını soğan, sarımsaktan değil, lale soğanından alan bir semtin kent merkezinin sit alanından çıktığını tespit ettik. Hatta daha tehlikeli bir noktada tarihi dokularından tarihsel niteliğinin olmayacağı şeklinde bir gidişi burada tespit ettik. Kazı alanı ile ilgili yaptığımız çalışmaları değerlendirdik” şeklinde konuştu.
“KARTAL’I TARİHİ DEĞERLERLE YAŞATMA ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR”
Kartal’ın tarihi çalışmalar noktasında önemli bir yere geldiğini söyleyen ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “Başından beri yakından izlediğimiz, bütün evrelerini bildiğimiz Kartal, bildiğiniz gibi yoğun bir yapılaşmaya ve evde kalmış varlıkların da onun içinde nasıl devredeceğimizin yoğun çabası içindeyiz. Bu çabada tarihi bir mirasın zaten az kaldığı bir alanda yeni yapılacak olan her şeyin önce bu çıkış noktası olan tarihi mirasın ismi Kartal’dır. Kartal’ın eseri ve aşamaları buradadır. Kartal’ın tarih derinliği buradadır. Kartal’ı yalnız bugünkü görünümü ile değil, tarihin bize verdiği değerlerle ölçmek ve yaşatmak çalışması büyük bir özveriyle devam ediyor” diye konuştu.
Toplantının ardından, Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer öncülüğünde, eski haline döndürülmesi amaçlanan ve Kartal Belediyesi tarafından aslına uygun olarak kültür merkezi haline getirilmesi planlanan mekan ve çeşmelerde uzman ekipler tarafından keşif yapıldı.