Kartepe'deki Çevre Kirliliği Davası Görülmeye Başlandı

Kartepe'deki Çevre Kirliliği Davası Görülmeye Başlandı

Kartepe'de faaliyet gösteren iki fabrikanın çevre kirliğine yol açtığı ve insan sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle muhtarlar tarafından açılan davanın ilk duruşması, Kocaeli Adliyesi'nde görüldü.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, 11 Ocak'ta Kartepe ilçesindeki mahalle muhtarları ile Kocaeli Çevre Eğitim ve Koruma Derneği Başkanı Nuriye Kazaner'in ilçede faaliyet gösteren üretim tesisindeki fabrikaların çevre kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunması üzerine soruşturma başlatmış, hazırlanan iddianamede, her iki fabrikanın çevre mühendisleri hakkında, "yönetmeliklere aykırı şekilde ve denetleme kurulunun uyarılarına rağmen gerekli tedbirleri zaman içerisinde almayarak suya, havaya ve toprağa zarar verdikleri, bunun da çevre ve halk sağlığını bozduğu" iddiasıyla hazırlanan bilirkişi raporu üzerine dava açılmıştı.

Duruşmada ilk olarak savunma yapan mantar fabrikasının çevre mühendisi, “İddiaları kabul etmiyoruz. Bilirkişi raporunu duydum. Bizim tesislerimizin arıtması var. Atık su tesisimizde arıtılan suları kullanıyoruz. Dışarıya bırakmıyoruz. Kullandığımız malzeme sonucu kalan toprağı ise bölge sakinleri alıp bahçelerinde, tarlalarında gübre olarak kullanıyor. Eğer zarar verecek bir şey olsaydı kullanmazlardı. Sadece koku ile ilgili bir durum var ancak bu konuda yapılmış herhangi bir ölçüm ya da yasal değer bulunmuyor. Tesis 30 yıldır orada kurulu bulunuyor. Eğer insana, hayvana veya toprağa zararı olsaydı bugüne kadar duramazdı. Tesiste çalışanlarda meslek hastalığı da bulunmuyor. Beraatimi istiyorum” dedi.

Sunta ve MDF üreten fabrikanın çevre mühendisi ise, “Bizde daha önce alınmış emisyon raporları var. Ayrıca sürekli yetkililer tarafından kontrol ediliyor ve denetleniyoruz. Bütün değerlerimiz yasal sınırların altındadır. Tesisimizin filtreleme sistemi vardı. İddiaları kabul etmiyoruz. Beraatımı istiyorum” diye konuştu.

Davaya katılan Çevre Eğitimi ve Koruma Derneği Başkanı Nuriye Kazaner de davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını ifade ederek, “Bizler buraya gelen çevre mühendislerinden değil, fabrika yetkililerinden, bunlara izin veren diğer yetkililerden şikayetçiyiz. Bu mühendisler orada aylık alarak çalışan kişilerdir. Ayrıca savunmalarına katılmıyorum. Ölçümler sınır değerlerinin altında değil, çok üstündedir. Biz bir mahalleden 460 imza toplayarak muhtarlarla bu nedenle şikayetçi olduk. Şimdiye kadar birçok vatandaş da münferit olarak şikayette bulunmuştu. Bizler de daha önce belediyeye ve valiliğe şikayette bulunduk. Çözüm olmayınca yargıya başvurduk. Burada kalkan talaş tozu, atık sular ve koku halk sağlığını bozuyor” açıklamasını yaptı.

Duruşmaya katılan mahalle muhtarları da aynı yönde ifadelerde bulunarak fabrika yetkililerinden şikayetçi olduklarını ifade etti.

Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yaklaşık 2 saat süren duruşma sonunda, mahkemeye katılma talebinde bulunan vatandaşların dinlenmesi, dosya içerisindeki eksikliklerin giderilmesi, raporların incelenmesi, fabrikalar hakkında daha önceden ceza kesilip kesilmediğine dair belediye ve valiliğe yazı yazılması ve kesilen cezalar varsa mahkemeye gönderilmesi için duruşmanın 22 Ocak 2013 tarihine ertelenmesine karar verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile