KASİAD Samsun'da kayıtdışı istihdamı önlemek için kolları sıvadı

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) tarafından alınan AB hibe fonları kapsamında uygulanacak "Kobilerde Kayıtlı İstihdamı Destekleme" pr

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) tarafından alınan AB hibe fonları kapsamında uygulanacak "Kobilerde Kayıtlı İstihdamı Destekleme" projesinin tanıtımı yapıldı. Projenin tanıtımında konuşan KASİAD Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, 'Kayıt dışı ekonomi', bunun da alt bileşenlerinden biri olan "kayıt dışı istihdam"dır. İstatistikler kayıt dışı istihdam sorununun Samsun'da çok daha büyük boyutta yaşandığını göstermektedir. 2008 yılında Türkiye'de kayıt dışı istihdam yüzde 43.5 iken bu oranın Samsun'da yüzde 65.5 olarak gerçekleştiğini görüyoruz." dedi.

KOBİ'lerde Kayıtlı İstihdamı Destekleme projesi ile kayıtdışı istihdamın önlenmesine yönelik çalışmalar yapılacağını aktaran Hacıkerimoğlu, kayıtdışıyla mücadele etmenin kalkınma için en önemli konuların başında geldiğini söyledi. Kayıt dışı istihdam oranının yüksek olmasının sebeplerini işverenlerin isteksizliği, işçilerin isteksizliği ve kamu kurumları arasındaki koordinasyon eksikliğinden kaynaklandığını aktaran Hacıkerimoğlu, "İşverenlerin isteksizliği, büyük ölçüde işçilerin sigorta maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklanmaktadır. İşverenlerin isteksizliğinin bir diğer neden ise kamu kurumlarının yeterince bilgilendirme ve bilinçlendirme yapmamasıdır." tespitinde bulundu.

Her neden kaynaklanırsa kaynaklansın Türkiye'nin temelde kayıt dışı ekonomi, özelde ise kayıt dışı istihdam problemini çözmesi gerektiğini belirten Hacıkerimoğlu, "KASİAD olarak biz, kayıt dışı ile mücadeleyi, ülke kalkınmasında, ülkenin refah düzeyinin artmasında, bireysel hak ve özgürlüklerin gelişmesinde, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışının yerleşmesinde odak noktası olarak görüyoruz." dedi. Hacıkerimoğlu şöyle konuştu:

"Bu nedenle biz de bir sivil toplum örgütü olarak, üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle kayıt dışı ile mücadelede elimizi taşın altına koyuyoruz. KASİAD olarak, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliğine yönelik geliştirilmiş olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının 'İnsan Kaynaklarını Geliştirme' bileşeni çerçevesinde yürütülmekte olan "Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki Hibe Programı" kapsamında sunduğumuz "KOBİ'lerde Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi" isimli bir projemiz kabul edilmiştir. Projemizin toplam bütçesi 170 bin 311 euro olup, bu tutarın 17.000 euroluk kısmı KASİAD tarafından eş finansman olarak karşılanacaktır."

Proje 4 ana faaliyet başlığı altında düzenlenecek. Bunlardan birincisi, 60 KOBİ temsilcisine 75 saatten oluşan Genel İşletmecilik konularında eğitim verilerek, bu işletmelerde yönetim ve organizasyon kapasitesinin artması sağlanacak. İkincisi ise, 75 saat genel işletmecilik eğitimini alan 60 KOBİ'ye iki aşamalı danışmanlık hizmeti verilecek

Projenin üçüncü temel faaliyeti kapsamında ise yerel yönetim, kamu kurumu, üniversite, STK'lar ve yerel basın temsilcilerinin katılımı ile Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Platformu kurulacak.

Öte yandan projenin açılış töreninde Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt tarafından da 'Kriz sonrası dünya ekonomisindeki gelişmeler ve ülkemize etkisi' konulu bir konferans verildi. Türkiye'nin 2001 krizinde aldığı önlemlerle yaşanan dünya krizine hazırlıklı yakalandığını belirten Bozkurt, "Yaşanılan krize rağmen Avrupa'da kredi notunu artıran tek ülke Türkiye oldu. Referandum sonuçlarının olumlu olmasıyla bu notlar daha da yükselecektir." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile