Kasik Agrisi Sikayetiyle Hastaneye Basvurdu, 60 Binde Bir Görülen Gebelik Yasadigini Ögrendi

Kasik Agrisi Sikayetiyle Hastaneye Basvurdu, 60 Binde Bir Görülen Gebelik Yasadigini Ögrendi

Sirnak’ta kasik agrisi sikayetiyle hastaneye basvuran hastanin, gebelik kesesinin normal saglikli yerinde degil, sag yumurtaliga yerlestigi tespit edildigi belirlenerek tedavi edildi.

Sirnak’ta yasayan Bisenk Acar Sakin (28), kasik sikayeti ile Sirnak Kadin Dogum ve Çocuk Hastanesine basvurdu. Kadin Dogum Uzmani Opr. Dr. Abdulkadir Güllüce, yaptigi tetkiklerde hastanin gebe oldugunu ve gebeligin normal olmasi gereken yerde olmadigini tespit etti. 60 binde bir görülen gebe tüpünün yumurtaliklara yapisik bir sekilde oldugunu hastaya ileten Opr. Dr. Güllüce, daha sonra ameliyat süreci basladi.

Hastanin kasik sikayeti ile basvuruda bulundugunu belirten Dr. Güllüce, "Bizlerde yaptigimiz tetkiklerde hastamizin gebe oldugunu ve DBGC düzeyinin 10 bin 500’lere kadar yükseldigini gördük. Ultrason muayenesinde de gebelik kesesinin normal saglikli yerinde degil de, sag yumurtaliga yerlestigini gördük. Bu durum nadir, ender rastlanilan bir durum. 60 bin gebelikte bir görülen çok ender görülen bir durum. Normalde dis gebelikler tüplerde yerlesik olur. Yüzde 95 oranda tüplerde yerlesik olur. Tüm dis gebeliklerin sadece yüzde 1’i yumurtalik üzerinde görülür” dedi.

Dis gebeliklerin tedavisi erken teshis edilmesi ilaç ile tedavi sansinin mümkün oldugunu ifade eden Dr. Güllüce, “Fakat geç kalinan durumlarda tek tedavi seçenegi ameliyattir. Bizde hastamiza laparoskopik (kapali ameliyat) yöntem ile yumurtaliga tutunan gebelik materyalinin laparoskopik yöntem ile çikardik. Yumurtalik dokusuna zarar vermeden, yumurtalik cerrahi yöntem ile BEC rezeksiyon yaptik. Hastamizin dogurganligini, feltilitesini etkilemeyecek bir sekilde yumurtalik dokusuna zarar vermeden gebelik materyalini yumurtalik dokusundan temizledik. Hastamizin yumurtaligini korumamiz ayrica tüplerinin de bu durumdan etkilenmemis olmasi bundan sonraki süreçte hastamizin dogal yollar ile gebe kalma sansini azaltmayacak. Bu yöntem, kanama riski olan bir yöntem. Ama hastamizin yasi itibari ile yumurtaligi koruma adina birazda risk alip bu ameliyati yumurta koruyucu cerrahi yöntem ile yaptik. Ameliyat sonrasi kontrollerimizde herhangi bir sorun olmadi, kanama kontrolü yapilarak ameliyat bitirilmisti. Bu gün hastamizi taburcu ediyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile