Kaspersky arastirmasina göre, geçen yil çocuklarin ilgisi "yazilim, ses ve video", "e-ticaret" ve "internet iletisim medyasi" kategorilerinde artis gösterdi.
Kaspersky açiklamasina göre, salgin nedeniyle çocuklarin dünya genelinde egitimlerinde, arkadas ve aileleri ile iletisim ve eglence etkinliklerinde ve birçok yasam aliskanliginda degisim yasandi.
Kaspersky, çocuklarin ilgi ve ihtiyaçlarinin yeni kosullar altinda nasil degistigini kesfetmek için yaptiklari arama sorgulari, en popüler Android uygulamalari ve Kaspersky Safe Kids kullanicilari tarafindan gönüllü olarak saglanan web sitesi kategorileri gibi anonim verileri analiz etti.
Çocuklar arasinda en popüler web sitesi kategorileri yüzde 44,38 ile "yazilim, ses, video" olurken, onu yüzde 22,08 ile "internet iletisim medyasi", yüzde 13,67 ile "bilgisayar oyunlari" takip etti.
En popüler uygulamalar arasinda YouTube açik arayla lider oldu. Söz konusu uygulama, dünya genelinde çocuklar arasinda en popüler video hizmeti olmaya devam etti. Ikinci sirada WhatsApp, üçüncü basamakta ise TikTok yer aldi. Brawl Stars, Roblox, Among Us ve Minecraft oyunlari da listenin üst siralarina yerlesti.
- "Çocuklar Youtube'da en çok müzik videolari ariyor"
Arastirmaya göre, çocuklar YouTube'da müzik videolari dinleme ve izleme konusunda oldukça aktif. Aramalarinin yüzde 17,35'ini müzik videolari olusturdu. Istatistiklerde bir dizi "trend" videosu da yer aldi.
Çizgi filmler, yüzde 50,21 ile dünya genelindeki çocuklarin yaptigi tüm video aramalarinin yarisini olusturdu. Aranan en popüler çizgi filmler Lady Bug and Super Cat, Gravity Falls ve Peppa Pig oldu.
Ikinci sirada çesitli TV programlari yer aldi ve Ingilizcede en sik yapilan arama "The Voice Kids" olarak gerçeklesti.
- TikTok, çocuklar arasinda liderligi sürdürdü
TikTok, çocuklar arasinda liderligini sürdürürken, ayni zamanda sosyal ag algisi da degismeye basladi. TikTok, artik sadece klipler ve dudak senkronizasyonlari için bir sosyal ag olmaktan çikip daha egitici ve yaratici içeriklere yer vermeye basladi.
Video oyunlari arasinda popüler olanlar Minecraft (yüzde 22,84), Fortnite (yüzde 6,73), Among Us (yüzde 3,80), son zamanlarda çocuklarin dikkatini çeken Brawl Stars (yüzde 6,34) ve Roblox (yüzde 3,82) oldu.
Tüm bölgeler arasinda, bilgisayar oyunlarina ayrilmis siteleri ziyaret etmede en fazla öne çikanlar Kazakistan ve Ingiltere'den çocuklar olarak belirlendi.
- "Çocuklar yeni teknolojilerde çok hizli ustalasiyor"
Açiklamada görüslerine yer verilen Kaspersky Web Içerik Analizi Uzmani Anna Larkina, modern çocuklarin çok küçük yaslardan itibaren ellerinde teknolojik aletlerle büyüdügünü, bu yüzden dijital dünyaya hizla adapte olduklarini ve yeni teknolojilerde çok daha hizli ustalastiklarini belirtti.
Larkina, "Çocuklarin internetteki ilgi alanlarini anlamak ve analiz etmek, güvenlik konusuna dikkat etmemize yardimci oluyor. Bir çocugun ne tür müzik dinledigini, en sevdigi blog yazarlarinin kim oldugunu veya hangi oyunlari oynadigini bilen ebeveynler, çocuklarla olan güven iliskisini güçlendirebilir." ifadelerini kullandi.
Kaspersky, çocuklarin daha iyi bir çevrim içi deneyim yasamalarini saglamak için ebeveynlere su önerilerde bulunuyor:
"Çocuklarinizin ilgi alanlari hakkinda daha fazla bilgi edinin. Internette birlikte sörf yapin ve ögrenin. Çocuklarin çevrim içi ortamda nerede vakit geçirdiklerini görün ve onlari en iyi nasil güvende tutabileceklerini kesfedin. Hassas bilgilerin yalnizca gerçek hayatta tanidiklari kisilerle ve mesajlasma programlari araciligiyla, paylasilmasi gerektigini anlatin. Gerekirse ebeveyn kontrolü uygulamalari indirin. Bu tür uygulamalarin nasil çalistigini, çevrim içi ortamda güvende kalmak için neden onlara ihtiyaç duyduklarini çocuklariniza anlatin. Çevrim içi güvenlik önlemleri hakkinda çocuklarla iletisim kurmaya daha fazla zaman ayirin. Çocuklariniza nelerin hiçbir kosulda internette yayinlanmamasi gerektigini ve nedenlerini anlatin."
Kaspersky, Çocuklarin Internette En Çok Aradigi Basliklari Arastirdi
Geçen yil çocuklarin ilgisi 'yazilim, ses ve video', 'eticaret' ve 'internet iletisim medyasi' kategorilerinde artis gösterirken, 'bilgisayar oyunlari'nda azalis yasandi TikTok, YouTube ve WhatsApp çocuklarin kullandigi en popüler uygulamalarin basinda geldi.