Mehter takımı, cazgırların, davulcuların ve zurnacıların da yer aldığı şölendeki müsabakalar, minikler, küçük orta, büyük orta, baş altı ve baş olmak üzere 5 kategoriden oluştu.
Müsabakalara Edirne'den gelen 8 pehlivanla birlikte 30 güreşçi yer aldı.
Çok sayıda kişinin ilgiyle izlediği şölene, Edirne Belediyesi Avrupa Bürosu'ndan Sevtap Çebi, Edirne Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Şefi Hasan Avcı ve belediyenin spor işlerinden sorumlu müdürü Metin Eşme, Kassel Belediyesi adına Yabancılar Meclisi Başkanı Kamil Saygın ile Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Genel Başkanı Hasan Özdoğan katıldı.
Yağlı güreşlerin ağası da Seyfettin Eryörük oldu.
Pehlivanlar ve vatandaşlar mehter takımı eşliğinde kentin merkezinden, müsabakaların yapılacağı yere kadar yürüyüş yaptı. Almanlar da düzenlenen güreş müsabakalarını beğeniyle takip etti.
Sevtap Çebi, yapılan organizasyonun ata spor olan yağlı güreşi unutturmamak için çok faydalı olduğunu belirterek, ''Edirne'den buraya gelip, böyle bir organizasyonda yer almak beni çok duygulandırdı ve gururlandırdı. Yapılan bu organizasyonun hem Kassel halkına, hem de Edirne'ye kültürel açıdan çok faydası olacağını düşünüyorum'' dedi.
Edirne'nin Kırkpınar yağlı güreşleriyle UNESCO tarafından 2011 yılında dünya kültür mirası listesine alındığını belirten Çebi, ''Bunu duyurma şansımız olacak. Edirne ve Kassel'in birlikte hareket etmesiyle bu organizasyon bir Avrupa Birliği projesine dönüşebilir. Kültürümüzü ve ata sporumuzu tanıtmak adına çok faydalı olacaktır'' ifadesini kullandı.
Edirne Belediyesi spor işlerinden sorumlu müdürü Metin Eşme de, Türk kültürünün bir parçası olan yağlı güreşlerin Avrupa'da yapılıyor olmasının çok olumlu olduğunu belirterek, Türk kültürünün güzel örneklerinin Avrupa'daki insanlara tanıtılmasının önemli olduğunu, herkesin böyle bir amacı ve görevi olması gerektiğini söyledi.
Eşme, böyle bir organizasyonun düzenlendiğini öğrenince Edirne Belediyesi'nin teşvikiyle, Kırkpınar'da güreşen 8 pehlivanı da buraya getirdiklerini ve burada gerçek güreşin nasıl yapıldığını göstermek istediklerini kaydetti.
UETD Genel Başkanı Hasan Özdoğan da, böyle bir kültürel organizasyonu her yerde yapmanın mümkün olmadığını, emeği geçen herkese teşekkür ederek, ''Entegrasyon ve uyumu böylelikle gerçekleştirmiş oluyoruz'' ifadesini kullandı.
Dualarla başlayan ve yoğun yağmur yağışı altında gerçekleşen baş güreş müsabakalarının finalini Soner Toto kazandı. İkinciliği Asil Çelik alırken, Okan Eriş de üçüncü oldu.
Minikler 1 kategorisinde Emre Aliji ve Minikler 2'de Abdullah Kök birinci olurken, Küçük Orta kategorisinde Yaşar Atasay, Büyük Ortada Umut Geleç, Baş Altıda da Nedim Anıl Gider ilk sırayı aldı.
Yağlı güreş müsabakalarında baş kategorisinde dereceye girenler 100'er Avro, diğer kategorilerde dereceye girenlere de 50'şer Avro ile ödüllendirilirken, güreşçilere madalyalar Kassel yağlı güreşleri ağası Seyfettin Eryörük tarafından verildi.
Yağlı güreşte birinci olan Soner Toto, AA muhabirine yaptığı açıklamada yağlı güreşi daha iyi yerlere getirmek istediklerini belirterek, ''İlk defa Almanya'ya geliyoruz. Buradaki gurbetçi sporcularımızla birlikte güzel bir müsabaka gerçekleştirdik. Burada birinci oldum, buradaki arkadaşlarımız da bizlerden güreş anlamında inşallah bir şeyler öğrenir. Ata sporumuz olan güreşi, gurbetçi kardeşlerimizle daha iyi yerlere getireceğimize inanıyorum'' dedi.
Şölende milli cazgır Ergül Sevimli de izleyicilerin büyük ilgi gördü.
Muhabir: Kassel/Erbil Başay
Yayıncı: Mehmet Tevfik Erçetin
Kassel'de Düzenlenen ''9. Yağlı Güreş Şöleni'' Kırkpınar'ı Aratmadı
Almanya'nın Kassel kentinde, bu yıl 9.'su düzenlenen ''Yağlı Güreş Şöleni'', tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerini aratmadı.