Saglik Bakanligi tarafindan 2005 yilinda hizmete alinan "Aile Sagligi Merkezi" uygulamasi, kanser taramasindan asilamaya, kronik hastalarin takibinden, gebe ve yasli takiplerine kadar her alanda vatandaslara ücretsiz hizmet veriyor. Aile hekimleri, verdikleri hizmetlerle hem hastanelerin yükünü azaltiyor hem de yaptiklari testlerle hastaliklarin erken teshis edilmesini sagliyor. Bu çerçevede Kastamonu’da bulunan aile sagligi merkezlerine son 6 ayda 800 bin hasta müracaat etti. 6 ayda 3 bin 400 kisi meme kanseri taramasi yapilirken, bu taramalarda 245 hastada riskli durum tespit edildi. Enken tani ile meme kanseri teshisi konulan 13 hastanin tedavisine baslanildi. Ayrica Kastamonu’da son 6 ayda yapilan taramalarda 8 hastaya kolon kanseri, 9 hastaya rahim agzi kanseri teshisi konuldu. Erken tani konulan hastalarin tedavilerine ise kisa sürede baslanildi. Ayrica, son 6 ay içerisinde aile sagligi merkezlerinde onlarca hastaya ve çocuga asilama yapilirken, 800 anne ve bebegi evinde ziyaret edildi.
Öte yandan, poliklinik hizmetleri, koruyucu saglik hizmetleri, 15-49 yas kadin izlemleri, gebe ve lohusa izlemleri, bebek ve çocuk izlemleri, obezite izlemleri, aile planlamasi, enjeksiyon ve pansuman ve tetkik ve tahlil gibi birçok hizmet veren aile sagligi merkezleri, vatandaslarin kisa sürede saglik hizmeti almasini sagliyor.
“Son 6 ayda aile hekimliklerinde 30 hastaya kanser teshis konuldu”
Aile sagligi merkezlerinin saglik hizmetlerinde büyük rol oynadigini söyleyen Kastamonu Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Çagdas Derdiyok, “Saglik Bakanligi’na bagli aile hekimligi sistemi 2005 yilinda Düzce’nin pilot il olarak seçilmesiyle baslamis, Kastamonu’da ise 2008 yilinda faaliyete geçmistir. Su anda Kastamonu’da 53 aile sagligi merkezi ve 124 aile hekimimiz ile birlikte birinci basamak saglik hizmeti vermekteyiz. Aile hekimligi sisteminin kurulmasinin amaci cografi bölgelerdeki farkliliklari rahatlatmak, koruyucu hekimligi öne çikarmayi saglamak, tedavi edici hizmetlerle birlikte insanlarimiza daha uygun sartlarda hizmet verilmesini saglamak. Aile hekimligi kendi sorumlulugu altindaki bireyleri bir hastalik çerçevesinde degil, bütüncül bir yaklasimla riskler, saglik kosullari, psiko-sosyal çevresi, mevcut kronik hastaliklariyla birlikte aslinda bir bütün olarak degerlendirir. Aile hekimi, kisinin kendisinden sonra saglik problemlerini bilen ikinci kisidir. Aile hekimi, sorumlulugu altindaki kisilerin hastaliklardan korunmasi için gerekli tedbirleri de alir. Burada amacimiz hastanin hasta olmasindan çok koruyucu hekimlik olarak neler yapilabilecegine dair düsüncelerdir. Çözümü uzmanlik ya da özel donanim gerektiren saglik problemlerinde danismanlik hizmetleri ve diger hekimlere, dis hekimlerine ya da ikinci veya üçüncü basamak saglik kuruluslarina yönlendirir. Dolayisiyla aile hekimine kayitli kisilerin ayni zamanda saglik danismani olarak yol gösterir. Bu açidan aile hekimleri, bireylerin zaman kaybina yol açacak yanlis yönlendirmeleri, düzensizlikleri, gereksiz saglik harcamalarinin da önleyici etkiye sahiptir. Bu sebeple ikinci basamaktaki gereksiz yigilmalarinda önüne geçmektedir” dedi.
"6 ayda 3 bin 400 kisiye meme kanseri taramasi yaptik"
Kastamonu’da son 6 ayda sadece aile hekimine basvuran 800 bin hastanin oldugunu belirten Derdiyok, “Bilindigi üzere aile hekimlikleri tarafindan hem rahim agzi hem kolon hem de meme kanseri taramalari yapiliyor. Kastamonu’da son 6 ayda 3 bin 400 kisiye meme kanseri taramasi yaptik. Bu taramalarda 245 hastada riskli durum ile karsilastik. Bu hastalardan 13 tanesi hiçbir tanisi olmamasi ragmen yapilan mamografi taramalari ile birlikte aslinda erken taniya ulasmislardir. Erken tani sayesinde su anda bu hastalarin tedavileri baslamistir. Ayni durumu aldigimiz kan tahlilleri sonucunda kolon kanserinde de böyle bir durum ile karsilasiyoruz. Ilimizde son 6 ayda 8 hastayi sadece aile hekimlerinden tarama nedeniyle aslinda bulunmustur. 8 hastamiza bu sayede erken teshis konulmustur. Ayni durum serviks (rahim agzi) kanseri için de geçerlidir. Bu kisileri taramamiz sayesinde son 6 ayda 9 kisinin erken tanisina vesile olmus durumdayiz. Amacimiz bu degil, bizler aile hekimliklerine sadece hasta olundugunda gidilen yerler olarak görmüyoruz. Amacimiz, aile hekimliklerinin aslinda bir saglik danismani oldugu ve koruyucu saglik hizmetlerinin burada devreye girmesidir. Bu da ilimizde hep yaptigimiz kanser taramalariyla hem saglik danismanligiyla bunu saglamaya çalisiyoruz. Çünkü aile hekimlikleri aslinda kisilerin ulasabilecegi en yakin saglik kuruluslaridir. Olay sadece hastalik degil, burada bütünlesik bir saglik sisteminden bahsediyoruz. Biz koruyucu hekimligin en az saglik kadar önemli oldugunu, hasta olmamak açisindan neler yapabilecegimizi aile sagligi merkezlerimizde verdigimizi düsünüyoruz. Bu konuda amacimiz tüm kisilerin hasta olmadan aile sagliklarina danismalari, aile sagligi merkezlerini ziyaret etmeleri ve yapilan tibbi tedavi ve teshis harici desteklerden de yararlanmalarini istiyoruz” diye konustu.
“Aile hekimi, kisiye yönelik koruyucu, tedavi ve rehabilite edici saglik hizmetlerini sunar”
Karamuklar Aile Sagligi Merkezi Aile Hekimi Dr. Murat Bulut ise, “Aile hekimi, kisiye yönelik koruyucu saglik hizmetleri ile birinci basamak teshis, tedavi ve rehabilite edici saglik hizmetlerini, yas, cinsiyet ve hastalik ayrimi yapmaksizin, her kisiye kapsamli ve devamli olarak vermekle yükümlü, gerektigi ölçüde gezici saglik hizmeti veren ve tam gün esasina göre çalisan aile hekimligi uzmani veya bakanligin öngördügü egitimleri alan uzman tabip veya tabiplerdir. Aile sagligi çalisanlari, aile hekimi ile birlikte ekip anlayisi içerisinde aile hekimligi hizmetlerini sunmak üzere, sözlesmeli çalistirilan veya bakanlikça görevlendirilen hemsire, ebe, saglik memuru ve acil tip teknisyenleridir. Aile hekimi, kisiye yönelik koruyucu saglik hizmetleri ile birinci basamak tani, tedavi, rehabilitasyon ve danismanlik hizmetlerini verir. Aile hekimi, kendisine kayitli kisileri bir bütün olarak ele alip, kisiye yönelik koruyucu, tedavi ve rehabilite edici saglik hizmetlerini sunar. Saglikla ilgili olarak kayitli kisilere rehberlik yapar, sagligi gelistirici ve koruyucu hizmetler ile ana çocuk sagligi ve aile planlamasi hizmetlerini verir. Kayitli kisilerin yas, cinsiyet ve hastalik gruplarina yönelik izlem ve taramalari yapar. Periyodik saglik muayenesi yapar, tetkik hizmetlerinin verilmesini saglamak ya da bu hizmetleri verir. Kendisine kayitli kisileri yilda en az bir defa degerlendirerek saglik kayitlarini günceller. Evde takibi zorunlu olan özürlü, yasli, yatalak ve benzeri durumdaki kendisine kayitli kisilere evde veya gezici/yerinde saglik hizmetlerinin yürütülmesi sirasinda kisiye yönelik koruyucu saglik hizmetleri ile birinci basamak tani, tedavi, rehabilitasyon ve danismanlik hizmetlerini verir. Aile sagligi merkezi sartlarinda tani veya tedavisi yapilamayan hastalari sevk etmek, sevk edilen hastalarin geri bildirimi yapilan muayene, tetkik, tani, tedavi ve yatis bilgilerini degerlendirir, entegre saglik hizmetinin sunuldugu merkezlerde gerektiginde hastayi gözlem amaçli yatirarak tetkik ve tedavisini yapar. Aile sagligi merkezini yönetir, birlikte çalistigi ekibi denetler ve hizmet içi egitimlerini saglar. Ilgili mevzuatta birinci basamak saglik kuruluslari ve resmi tabiplerce kisiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü saglik raporu, sevk evraki, reçete ve sair belgeleri düzenler” seklinde konustu.
Aile hekimlerini çalisma saatleri içinde müracaat edebileceklerini söyleyen Dr. Bulut, “Kayitli oldugumuz aile hekimini degistirmek istersek e-Nabiz üzerinden talep olusturabilir, aile sagligi merkezinin bulundugu toplum sagligi merkezine dilekçe ile basvurabilir veya geçmek istedigimiz aile hekimligi birimine dilekçe verebiliriz. Yeni dogan bebekler annesinin kayitli oldugu aile hekimine sistem tarafindan otomatik olarak kayit edilmektedir. Aile hekiminize çalisma saatleri içinde müracaat edebilirsiniz. Aile hekiminiz esnek mesai veya gezici saglik hizmeti uygulamasina göre çalismakta ise poliklinigin giris kapisina bu plani asmaktadir. Bu plan uzun süreli belirlendigi için bir kez bu çalisma planini ögrenmeniz yeterli olacaktir. Kisa süreli baska bir ile gittigimizde orada hizmet veren herhangi bir aile sagligi merkezinden hizmet alabilirsiniz. Fakat kendi aile hekiminizin oldugu bölgede baska bir aile hekiminden hizmet alamazsiniz. Örnegin Kastamonu merkezde kayitliysaniz merkezde bulunan baska bir hekimden hizmet alamazsiniz. Aile hekiminiz izinli ise yerine vekalet eden veya görevlendirilen hekimden hizmet alabilirsiniz. Ancak aile hekiminiz esnek mesai izninde veya gezici saglik hizmetinde ise acil vakalar disinda baska hekimden hizmet alamazsiniz. Çünkü bu hizmetler birimin hizmetleridir ve kisiler bu plana uygun zamanlarda ASM’lere basvuru yapmalidir. Tüm saglik kuruluslarinda oldugu gibi aile hekimliklerinde öncelik sirasi Bakanligimizin genelgesi ile belirlenmekte ve sistem tarafindan otomatik olarak yapilmaktadir” ifadelerini kullandi.
Kastamonu'da Aile Hekimlikleri 6 Ayda 30 Hastaya Erken Kanser Teshisi Koydu
Kastamonu’da son 6 ayda aile hekimliklerince yapilan yapilan tarama ve alinan kan tahlilleri ile 30 hastaya kanser teshisi konuldu. Erken kanser teshisi konulan hastalar, tedavi altina alindi.