Kastamonu'da Emzirme Haftasi Etkinligi Düzenlendi

Kastamonu'da Emzirme Haftasi Etkinligi Düzenlendi

1-7 Ekim Ulusal Emzirme Haftasi etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu’da Egitim ve Arastirma Hastanesinde bilgilendirme standi açildi. Standi ziyaret eden Kastamonu Il Saglik Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, “Emzirme ile yilda 800 binden fazla 5 yasindan küçük çocuk ölümünün önlenebilecegi, üstelik enfeksiyona bagli ölümlerin de yariya düsürülebilecegi bildirilmektedir. Emzirme sayesinde yilda 20 bin meme kanseri ölümü de önlenecektir” dedi.

1-7 Ekim Ulusal Emzirme Haftasi etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesinde bilgilendirme standi açildi. Stantta annelere ve anne adaylarina emzirmenin önemi anlatildi. Anne ve anne adaylarina çesitli hediyelerinde verildigi törende konusan Kastamonu Il Saglik Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, “Emzirmenin baslatilmasi, sürdürülmesi ve her zaman desteklenmesi konusunda hepimizin görev ve sorumluluklari bulunmaktadir. Emzirme ve anne sütü bebek beslenmesinde altin standarttir. Anne sütü içerigindeki her anne ve bebege özgün özellikleri ile esi benzeri yoktur. Her bebege her yasta uygun besin ve bagisiklik destegini saglar. Emzirme bebek için ömür boyu yararlari olan ideal bir beslenme türüdür. Anne sütünün kisa ve uzun vadede bebegin saglikli büyüme ve gelisimi için yararlari kanitlanmistir. Kadinlarin anne sütü ve emzirmenin yararlari konusunda egitilmeleri gelecek nesillerin sagligi açisindan çok önemlidir. Emzirmenin yayginlasmasi sayesinde insan nesli daha saglikli ve daha zeki olacaktir” dedi.

Ilk 6 ay boyunca bebeklerin emzirilmesinin gerektigini söyleyen Kutlu, “Emzirme ile gelismislik seviyeleri farkli ülkeler arasindaki fark ve esitsizlik azalmakta, emzirilmekten tüm bebekler esit yararlanmaktadir. Emzirmenin dogum sonrasi hemen baslamasini, 6 ay süresince tek basina sürdürülmesini, anne ve bebek istedigi sürece de tamamlayici beslenmeyle birlikte 2 yas sonrasina kadar da sürdürülmesini önermekteyiz. Son yillarda anne sütü içerigi, bebekler, çocuklar ve anneler için kisa ve uzun dönem yararlari ile emzirmenin bir tercih degil kanitlanmis bir saglik gerekliligi oldugu konusunda müthis bir bilgi birikimi olusmustur. Anne sütü ve emzirmenin bebek ve çocuklar için hem kisa dönemde hem de uzun vadede yararlari kanitlanmistir” diye konustu.

Emzirmenin öneminden bahseden Kutlu, “Içerdigi bebege özgü essiz enerji ve besinsel içerigi sayesinde ideal büyüme ve gelisim saglar. Emzirme özellikle gastroenteritler, alt solunum yolu enfeksiyonlari ve otitis media olmak üzere çocukluk enfeksiyon hastaliklarinin riskini, sikligini, ciddiyetini, morbidite ve mortalitesini azaltir. Anne sütü essiz biyoaktif ve bagisiklik eleman içerigi ve özgül mikrobiyomu sayesinde bebegin bagirsak florasinin uygun gelisimini, bagisikliginin dogru olgunlasmasini saglarken; diyabet, obezite, kalp-damar hastaliklari gibi uzun vadeli önemli sorunlari da önledigi kanitlanmistir. Bilissel gelisimi olumlu etkiler, zekayi artirir. Prematüre annenin sütünün farkli yararli içerigi sayesinde; anne sütü ile beslenen prematüre bebeklerde, NEK, sepsis, ROP, BPD basta olmak üzere çogu prematürite sorunlarinin görülme sikligi, agirliginin azaldigi, uzun dönemde nörogelisimsel olumlu etkilerinin oldugu kanitlanmistir” seklinde konustu.

Hayat kurtarici en ideal dogal yolun anne sütünden geçtigini belirten Kutlu, “Anne sütü ve emzirme; dogumdan itibaren bebek ve çocuk beslenmesinin “hayat kurtarici” en ideal dogal yoludur. Bebek ve çocuklarin ölüm riskinin emzirilmeyenlerde emzirilenlere göre 50 kat kadar fazla olduguna dair veriler bildirilmektedir. Ayrica emzirme, gelismis ülkelerde bebek ölüm nedenleri arasinda ilk sirada olan “ani bebek ölümü” sikligini da azaltir. Emzirme ile yilda 800 binden fazla 5 yasindan küçük çocuk ölümünün önlenebilecegi, üstelik enfeksiyona bagli ölümlerin de yariya düsürülebilecegi bildirilmektedir. Emzirme sayesinde yilda 20 bin meme kanseri ölümü de önlenecektir. Anne sütü; bebeklerin beslenmesinde bir altin standart olarak kabul edilen; biyolojik, dinamik, binlerce yilda evrimlesmis, özgün, taklit edilemez esi ve benzeri olmayan bir içeriktir. Hala birçok içerigi, özellikleri ve etki mekanizmalari kesfedilmeyi beklemektedir. Önceligimiz anne sütü ve emzirme olmalidir” ifadelerini kullandi.

“Bebeklerin dogumdan itibaren ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmeleri gerekiyor”

Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Dr. Ögretim Üyesi Eren Yildiz ise, “Anne sütü ile beslenme, çocugun sagligi ve gelisimi için temeldir. Çocuk sagligi ile ilgili kuruluslar, ülkelerin saglik bakanliklari, bebeklerin dogumdan itibaren ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmeleri, 6’inci aydan sonra uygun tamamlayici besinler baslanarak emzirmenin en az 2 yas ve ötesine kadar sürdürülmesi önerilmektedir. Her annenin bebegine yetecek tadar sütü olacagi gerçegini annelere duyurmak, formüla kullanimini azaltmak içinde annelerin ihtiyaçlari olan destegin saglanmasi gereklidir. Böylece ülkemizde bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenme basarisi artacaktir. Bebeklerin iki yas ve ötesine kadar anne sütü ile beslendiginde, annenin çocugunu emzirme süresi uzadikça çocugun ilerde diyabete, kalp ve damara hastaliklarina, obeziteye, bazi ruhsal hastaliklara, astim, alerjik hastaliklara ve birçok kanser türüne yakalanma ihtimali de azalmaktadir. Emzirme ayni zamanda bebeklerin ilk asiri olarak da islev görür ve onlari birçok yaygin çocukluk hastaligina karsi korur. Anne sütü bebeklerin, annelerin, toplumun sagligini koruyan ve dünyada sürdürülebilir kalkinmanin gerçeklesmesi için kilit niteligindedir. Bu nedenle, bir çocugun emzirilmesi sadece bebek için degil herkes için faydalidir” diye konustu.

Dünya genelinde 20 binin üzerinde bebek dostu hastanenin mevcut oldugunu ve bu hastanelerin bin 329 tanesinin Türkiye’de yer aldigini söyleyen Yildiz, “Bakanligimiz tarafindan bu gayeyle ülkemizde çocuk sagliginin korunmasi, hastaliklarin azaltilmasi, bebek ve çocuk ölümlerinin önlenmesi için diger çocuk sagligi programlarina paralel olarak 1991 yilindan itibaren “Anne Sütünün Tesviki ve Bebek Dostu Saglik Kuruluslari Programi” yürütülmektedir. Bu çerçevede emzirmenin korunmasi ve desteklenmesi ile programin temelini olusturan basarili emzirmede 10 adim stratejisinin tüm saglik kurum ve kuruluslarinda uygulanmasi ve devaminin saglanmasi, ayrica beslenme bozukluklarinin önlemesi yoluyla çocuklarda ölüm ve hastalik oranlarini düsürmek hedeflenmektedir. Program tüm dünyada da uygulanan “Bebek Dostu Hastaneler” kavrami ile baslamis, 2000’li yillara gelindiginde birinci basamak saglik kuruluslari da dahil olmustur. Halihazirda 156 ülkede uygulanmakta olan program çerçevesinde dünya genelinde 20 binin üzerinde bebek dostu hastane mevcuttur ve bu hastanelerin bin 329 tanesi ülkemizdedir” dedi.

Yildiz, söyle devam etti: “Gelinen bu noktayi daha da gelistirmek ve emzirme konusunda farkindalik olusturmak için ülkemizde her yil Emzirme Haftasi kutlanmaktadir. Gebeligin sonlanarak anne ve bebegin bulustugu ve bebegin anne sütüyle tanistigi zamandan ilham alinarak yilin 40. haftasi olan 1-7 Ekim tarihleri seçilmistir. Söz konusu hafta içinde tüm Türkiye’de konunun öneminin vurgulanmasi, toplumsal farkindalik olusturulmasi amaciyla çesitli aktiviteler ve egitimler planlanip uygulanmaktadir”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile