Uyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaban hayatı izleme çalışmalarına ilişkin kurumları ile Kastamonu Üniversitesi (KÜ) arasında üç farklı işbirliği protokolü imzalandığını belirtti. Bu kapsamda yaban hayatı geliştirme sahalarının fotokapanlarla izlendiğini anlatan Uyanık, çalışmalardan elde edilecek verilerle şehrin doğal yaşamının haritasını oluşturacaklarını kaydetti.
Uyanık, doğadaki canlıların hareketlerinin fotokapanlarla kayıt altına alındığını bildirerek, şöyle devam etti:
'Şehrin yaban hayatını sürekli izliyoruz. Üniversitemizin akademisyenlerince belirlenen noktalarda 100'ün üzerinde fotokapanımız mevcut, yeni cihaz alımlarıyla bu sayıyı artırdık. Böylece doğadaki hiçbir ayrıntıyı kaçırmadan arşivlere kazandırıyoruz. Çalışmalar neticesinde daha detaylı inceleme ve sağlıklı veriler elde ediyoruz. Önümüzdeki birkaç yılı kapsayan protokoller çerçevesinde Kastamonu’nun yaban hayatının envanterini sağlıklı veriler ışığında oluşturacağız.'
Elde edilen bilgilere göre KÜ akademisyenleri ile ara raporlar hazırladıklarını ifade eden Uyanık, boz ayı, kızıl geyik, kurt, vaşak, yaban domuzu gibi türlerin yaşam alanlarının kayıtlarını oluşturup, türlerin popülasyon durumunu gözlemlediklerini söyledi.
- 'Büyük memeliler GPS ile takip edilecek'
Uyanık, büyük memeliler grubunda yer alan boz ayı, geyik, karaca ve kurt gibi hayvanların Küresel Yer Belirleme Sistemi (GPS) ile tasmalanarak yaşam alanlarının yoğunlaştığı bölgelerin belirleneceğini bildirdi.
Yaban hayvanları için ekolojik geçiş koridorları oluşturmayı da hedeflediklerini dile getiren Uyanık, 'GPS sayesinde ilk etapta hedeflenen türlerin yaşam alanlarını tespit edeceğiz. Türlerin popülasyonunun nerede yoğunlaştığını, geçiş güzergahlarını gözlemleyeceğiz. Çalışmaların devamında türlerin geçiş güzergahındaki karayollarında ekolojik koridorların oluşturulması için girişimlerimiz olacak' dedi.
- 'Kastamonu, dünya ölçeğinde önemli bir bölge'
KÜ Araç Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu Av ve Yaban Hayatı Bölümü Öğretim Görevlisi Alper Ertürk de protokol çerçevesinde devam eden çalışmalarla Kastamonu’nun korunan alanlarındaki yaban hayatı çeşitliliğinin tespit edileceğine dikkati çekti.
Şehrin dünya ölçeğinde önem taşıyan bir bölge olduğuna işaret eden Ertürk, 'Azdavay Kartdağ, Ilgaz Dağı, Taşköprü sınırındaki Elekdağ ile Tosya’da Gavur Dağı, YHGS bölgelerinde fotokapan yönteminin de dahil olduğu farklı bilimsel yöntemler kullanılıyor. Çalışmalardan elde edilen bulgulara göre bölgede bozayı, kurt, vaşak, yaban kedisi, kızıl geyik ve karaca gibi büyük memeli türlerinin varlığı tespit edilirken, hedef türlerin popülasyonlarına ait ekolojik verileri izleme çalışmaları devam ediyor' diye konuştu.
Üzerinde çalıştıkları protokolün üç yıllık bir süreci kapsadığını anlatan Ertürk, Batı Karadeniz bölgesinde yürütülen koruma çalışmalarının bilimsel araştırmalarla desteklenerek geliştirilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.
Kastamonu'nun Yaban Hayatı Zenginliği Gün Yüzüne Çıkarılacak
Kastamonu Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Yalçın Uyanık, kentteki yaban hayatı çeşitliliğinin bilimsel verilerle gün yüzüne çıkarılacağını bildirdi.