Kastamonu Orman Teşkilatı Yangınlara Karşı Teyakkuzda

Kastamonu Orman Teşkilatı Yangınlara Karşı Teyakkuzda

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarına müdahale konusunda geçtiğimiz yıl elde ettiği başarıyı bu yılda devam ettirmek için tüm ekipmanlarıyla birlikte teyakkuzda bekliyor.

Geçen sezon son 10 yılın en başarılı yangın sezonunu geçiren Kastamonu Orman Teşkilatı, havaların ısınmasıyla birlikte ormanlarda artan yangın riskine karşı aldığı önlemleri, basın mensuplarına yönelik düzenlediği bir inceleme gezisi ile kamuoyuna tanıttı. Kastamonu genelinde en yüksek rakımlı bölgelerde 31 adet yangın gözetleme kulesiyle Kastamonu ormanlarını kontrol altında tutan Orman Teşkilatı, bu kapsamda Daday Ballıdağ'daki yangın gözetleme kulesinde bilgiler verdi. 24 saat uzun görüş mesafeli dürbünlerle ormanları izleyen Orman Teşkilatı, en ufak bir dumanda en yakın birimlerini alarma geçirerek yangınlara çok kısa bir süre içerisinde müdahale edebiliyor. Ballıdağ gözetleme kulesinde kamuoyunu bilgilendiren Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, "2009 yılında oldukça başarılı bir sezon geçirdik. Son 10 yılın en az yangını çıktı. Çok az bir ormanlık alan tahrip gördü. Geçen yıl başarılı bir sezon geçirdik diye şımarmayacağız. Konsantremizi bozmadan, arkadaşlarımızın motivasyonunu artırarak sezon sonuna kadar olası yangınlar için 24 saat hazır kıta bekleyeceğiz. İki aydan beri sürekli eğitim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İnşallah bu yılda başarılı bir sezon geçiririz" dedi.
Orman Teşkilatı olarak 24 saat olası yangınlara karşı hazır beklediklerini söyleyen Beşel, "Yeşile ve ormana duyarlı Kastamonu halkının katkılarıyla, Valimizin, belediyemizin, Jandarma teşkilatımızın, İl Özel İdaresi'nin, DSİ Bölge Müdürlüğümüzün, Karayolları Bölge Müdürlüğümüzün, Kastamonu Müftülüğünün ve diğer resmi kamu kurum ve kuruluşlarının desteğiyle bu sezonda oldukça başarılı bir sezon geçireceğimize inanıyorum" diye konuştu. Orman Genel Müdürlüğü'nün Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'nün ihtiyaçlarını yeterince karşılayıp karşılamadığı yönünde sorulan bir soru üzerine ise Bölge Müdürü Beşel şunları söyledi:
"Orman Genel Müdürümüz Osman Kahveci bizim istek ve taliplerimizi fazlasıyla karşılamaktadır. Bu konuda en küçük bir sıkıntımız yok. Hatta en son olarak 10 adet 4x4 yangına ilk müdahale aracı, bir adet greyder ve bir adet dozer sözü verdi. Bu araçlar yakında bize ulaşacak. Genel Müdürümüz bu konuda bize tam destek vermektedir. Hatta taleplerimizin yüzde 100'ü karşılandı diyebiliriz."
Yangın kulesindeki incelemenin ardından basın mensuplarını Daday Selalmaz'daki helikopterlerin yangın esnasında su ihtiyacını karşılayabileceği yangın havuzuna da götüren Bölge Müdürü Beşel, Kastamonu'nun çeşitli bölgelerine bu yangın havuzlarından yaptıklarını, bu havuzların bazılarının helikopterlerin su ihtiyacı için bazılarının ise itfaiye araçlarının su ihtiyacını karşılamak için yapıldığını söyledi. Beşel, oluşturdukları yangın havuzlarının sadece orman yangınlarında kullanılmadığını, olası bir köy yangınlarında da bu havuzların itfaiyenin en kısa sürede su ihtiyacına cevap verebildiğini söyledi. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'nün üretimde Türkiye 1'incisi olduğunu ancak karlılıkta üretimden gelen paraları Kastamonu'ya yatırım olarak harcadıkları için orta sıralarda kaldıklarını belirten Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, "Sürdürülebilir ormancılık mantığı ve işletmecilik anlayışı doğrultusunda gençleştirme çalışmalarını yapıyoruz. Bu çalışmalar doğrultusunda da iyi üretim yapıyoruz. Ancak yaptığımız üretimlerden elde ettiğimiz gelirleri de Kastamonu'ya yatırım olarak harcadığımız için karlılığımız az gözüyor. Genel Müdürümüz Osman Kahveci'nin verdiği emir ve direktifler doğrultusunda da çalışmalarımızı plan ve program dahilin de sürdürüyoruz" dedi.
Yangın sezonu için alınan tedbirler ve çalışma programı ile ilgili Daday'da yapılan bilgilendirme toplantısına Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel ile birlikte Bölge Müdür Yardımcısı Bayram Koçkaya, Koruma Şube Müdürü İlhan Gökmen, Makine İşletme Şube Müdürü Hasan Lüleci, Daday Orman İşletme Müdürü Bahri Durmaz ve bölge şefleri katıldı.
Orman Teşkilatı'nın orman yangınlarına karşı 31 adet gözetleme kulesi, 24 adet tam donanımlı arazöz, 4 adet ilk müdahale pikabı, 5 adet su ikmal tankeri, 5 adet dozer, 8 adet greyder, 1 adet ekskavatör, 2 adet yangın ekip karavanı, Karabük'te konuşlandırılmış 1 adet helikopter, 25 adet helikopter su havuzu, 69 adet arazöz su çukuru, 425 adet Yangın Söndürme ve Gözetleme Kule işçisi, yeteri kadar yangın söndürme malzemesi, 125 kilometre yangın müdahale cephe yolu, 254 kilometre yangın emniyet yolu müdahale etmek için hazır durumda bekletiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile