Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloglu yürütücülügünde, Merkezi Arastirma Laboratuvari biriminde görevli Ögretim Görevlisi Necdet Mehmet Ünel ve Ondokuz Mayis Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Selim Aytaç’in arastirmaci olarak yer aldigi, "Brassinosteroidlerle Kenevir Lif Gelisiminin Aydinlatilmasi: Yerli Kenevir Çesitlerinde Transkriptomik ve Morfolojik Yaklasim" baslikli proje, TÜBITAK 1002-A Hizli Destek Modülü çerçevesinde desteklenmeye layik görüldü.
Arastirma, yerli kenevir çesitleri olan ‘narli’ ve ’vezir’in gelisim süreçlerinde brassinosteroidlerin moleküler ve morfolojik düzeydeki etkilerini aydinlatmayi hedefleyecek. Bu sayede, kenevir liflerinin gelisimi üzerine etkili olan mekanizmalarin daha iyi anlasilmasi, kenevirin tarimsal ve endüstriyel kullanimlari için yeni perspektifler ve stratejiler gelistirilmesi mümkün olacak.
Projede, gen ekspresyonu ve morfolojik özellikler üzerindeki brassinosteroid etkilerini incelemek için yüksek verimli transkriptomik dizileme teknikleri ve in vivo hormon uygulamalarini içeren entegre bir yaklasim kullanilacak. Bu çerçevede çalisma, kenevir liflerinin gelisimi ve kalitesi üzerinde brassinosteroidlerin etkisini anlanmasinda yardimci olacak ve kenevirin sürdürülebilir kullanimi ve yönetimi konusunda yeni stratejiler gelistirmek için temel bir kaynak olusturacak.
Proje sonuçlarinin, bitki biyolojisi, tarim ve endüstri alanlarinda önemli katkilar saglamasi bekleniyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu projede ve çalismada yer alan akademisyenleri tebrik ederek, destekleri için Yüksekögretim Kurulu Baskani Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine, proje çalismalarinda kurumlarini tesvik eden yaklasimlarindan dolayi TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal’a da tesekkür etti.
Kastamonu Üniversitesi, Yerli Kenevir Çesitlerini Arastiracak
Kastamonu Üniversitesi, yerli kenevir çesitleri olan ‘narli’ ve ’vezir’in gelisimlerini laboratuvarda inceleyerek gelisimlerini takip edecek.