Katar Dışişeri Bakanı, Lübnanlı Yetkililerle 'Ülkedeki Ekonomik Ve Siyasi Krizi' Görüştü

Lübnan'da temaslarını sürdüren Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Hassan Diyab ile ülkedeki ekonomik ve siyasi krizi değerlendirdi.

Beyrut Limanı'ndaki patlama sonrası hükümetin istifasına rağmen yaklaşık altı aydır yeni hükümetin kurulamadığı ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte ekonomik krizin daha da derinleştiği Lübnan'ı ziyaret eden Al Sani, başkent Beyrut'ta Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın ardından Meclis Başkanı Berri ve Başbakan Diyab ile bir araya geldi.

Lübnan Meclis Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Berri-Al Sani görüşmesinde, aylardır süren hükümet krizinin yanı sıra Lübnan ve bölgedeki siyasi gelişmeler ele alındı.

Görüşmede Berri, Katar Dışişleri Bakanı Al Sani'ye "Lübnan'da hükümetin bir an önce kurulması gerektiğini" vurguladı.

Ülkenin resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre, Katar Dışişleri Bakanı Al Sani ile Başbakan Diyab arasındaki görüşmede de ülkede devam eden hükümet krizi ve Katar'ın Lübnanlı siyasi grupları yeni hükümetin kurulması konusunda yapıcı davranmaya teşvik etmesinin yolları ele alındı.

Katarlı Bakan, Cumhurbaşkanı Avn ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası yaptığı açıklamada, hükümet kurulduktan sonra Lübnan'a yardım mesajı vermişti.

Al Sani, düzenlediği basın toplantısında, şunları kaydetmişti:

"Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin, Lübnanlı güçlerin hükümeti kurma konusunda ulusal çıkarları tercih etmeye davet eden mesajını Cumhurbaşkanı Avn'a ilettim. Hükümet kurulduktan sonra Katar olarak Lübnan'a yardım seçeneklerini değerlendirmeye hazırız."

- Ülkedeki ekonomik ve siyasi durum

Kamu borcunun 90 milyar doları aştığı Lübnan, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini yaşıyor.

İşsizliğin yüzde 35'i, yoksulluğun yüzde 50'yi aştığı Lübnan, Ağustos 2020'de Beyrut Limanı'nda meydana gelen büyük patlamayla ekonomik açıdan daha da zor duruma düştü.

Patlama sonrası gelen tepkiler üzerine 10 Ağustos 2020'de Diyab hükümetinin istifa etmesine rağmen, ülkede siyasi gruplar arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle aylardır yeni hükümet kurulamıyor.

Siyasi güçler ile yöneticileri ülkedeki ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yıllardır yönetimi paylaşan mezhepsel siyasi partilerin yer almadığı, teknokratlardan oluşan küçültülmüş bir hükümetin kurulmasını talep ediyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile