Katarakt İhmale Gelmiyor

Katarakt İhmale Gelmiyor

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, önemli bir göz hastalığı olan kataraktın tedavi edilmediği takdirde gözde kalıcı hasarlar bırakabileceğini söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, önemli bir göz hastalığı olan katarakt hakkında bilgiler verdi. Opr. Dr. Gökhan Dinçer, kataraktın tek tedavi yönteminin ameliyat olduğunu ancak ne zaman ameliyat gereklidir sorusunun cevabını da yapılacak olan muayenenin ardından uzman bir doktor tarafından verilecek karara bağlı olduğunu belirtti.

Hastalık hakkında bilgiler veren Dr. Gökhan Dinçer, "Katarakt, cam gibi saydam olan göz merceğinin (lens), şeffaflığını kaybederek (buzlu cam gibi) bulanık görmeye neden olmasıdır. Halk arasında göze perde inmesi olarak da bilinir. Hastalığa tanı gözün biomikroskopik muayenesi ile konur. Katarakt oluşmaya başladıktan sonra onu önleyecek yada ilerlemesini yavaşlatacak ilaç yada diyet yoktur. Burada tek tedavi ameliyattır. Bebeklerdeki katarakt ise göz bebeğinin ortasında beyazlık veya şaşılık ile kendini belli eder. Kataraktın en önemli nedenlerinden biri yaşlılıktır. Sıklıkla, 60 yaştan sonra görülse de yeni doğan bebeklerden orta yaşlı insanlara kadar her yaşta katarakta rastlanabilir. Bulanık görme, çift görme, bir perdenin arkasından bakar gibi görme kataraktın en sık belirtileridir. Geceleri zor görme, parlak ışıkların dağılması, araba kullanırken zorlanma, renkleri seçmekte zorlanma, sık değişen gözlük numaraları gibi yakınmalarda katarakt akla gelmelidir" dedi.

Ameliyat yöntemleri hakkında da bilgiler veren Dinçer, “Ameliyatın ne zaman yapılacağı kararı, görme keskinliğinin seviyesinden çok, kataraktın hastanın hayatını etkileme düzeyine göre verilir. Ameliyatta saydamlığını kaybeden saydamlığını yitirmiş mercek alınarak hastanın tekrar iyi görmesi sağlanır. Katarakt ameliyatları hastanemizde dünyada geliştirilen son yöntem olan FAKO (Fakoemülsifikasyon) tekniği yapılmaktadır. FAKO tekniği ile ameliyat özel bir cihaz yardımı ile yapılmaktadır. Göze küçük bir tünel açılarak, işitme sınırının ötesinde ses dalgaları (ultrasonic) oluşturan cihazın ucu göz içine sokulur. Kataraktlı mercek yerinde, parçalanarak emilir. Çıkarılan merceğin yerine, görme fonksiyonunu yerine getirecek kalıcı suni bir mercek (göz içi lensi) yerleştirilir. Ameliyat yaklaşık 15-20 dakika sürer" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile