Katı Atık Tesisi İçin Halkın Görüşü Alındı

Düzce ili Belediyeleri Katı Atık Birliği tarafından Düzce'nin Esençam Köyü mevkiinde kurulması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesi ile ilgili olarak ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak amacıyla katılım toplantısı gerçekleştirildi

Düzce ili Belediyeleri Katı Atık Birliği tarafından Düzce'nin Esençam Köyü mevkiinde kurulması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesi ile ilgili olarak ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak amacıyla katılım toplantısı gerçekleştirildi.
Düzce Müftülüğü Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya Düzce Çevre ve Orman İl Müdürü Yardımcısı Sait Kanar, müdürlük yetkilileri, ÇED raporunu hazırlayan ENVY Enerji ve Çevre Yatırımları firması yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.
Toplantının konuşan Çevre ve Orman il Müdür Yardımcısı Sait Kanar, projenin işleyişi ile ilgili bilgiler vererek, 31 Ağustos 2010 tarihi itibariyle ÇED sürecinin başladığını bildirdi.
Çevre Mühendisi Nergiz Oktaç'ta, mevcut vahşi depolama sahalarının durumları ve Esençam Köyü'nde uygulanacak proje ile ilgili bilgiler verdi. Oktaç, tesisin kurulması ile birlikte birliğe üye belediyelerin katı atıklarının bertarafının sağlanacağını belirterek, "Bertaraf Tesisi iki etaplı olacaktır. Birinci etapta yaklaşık 1 milyon 450 bin metreküp katı atık 13 yıl süre ile, ikinci etapta yaklaşık 1 milyon 200 bin metreküp katı atık 8 yıl olmak üzere, toplam 21 yıl süre ile katı atıklar bertaraf edilebilecektir" dedi.
Daha önce Düzce ili'ne 7 kilometre mesafedeki Çamköy'de bulunan vahşi çöp depolama sahasına 1997 yılından bu yana vahşi depolama yapıldığını dile getiren Oktaç, "Düzensiz depolama nedeniyle, kötü kokular, sızıntı sular oluşmakta, hastalıkların taşınması sağlanmakta ve kontrolsüz çıkan gazlar nedeniyle yangın ve patlama riski bulunmaktadır. Yaklaşık 15 metre yüksekliğe ulaşan katı atıklar, görüntü kirliliğine de neden olmaktadır" şeklinde konuştu.
Oktaç düzenli depolamaya geçilmesi ile birlikte, katı atıkların mevzuatlara uygun olarak ve çevreye zarar vermeden bertarafının sağlanacağını kaydederek, "Esençam köyünün yaklaşık 1 kilometre kuzeyinde yer alan eski taş ocağı alanına kurulması planlanan düzenli depolama tesisi ile birlikte geri kazanımın gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. Sızıntı sularının drenaj sistemi ile toplanması ve bertaraf edilmesi sayesinde yeraltı suyu ve çevre su kaynaklarının kirlenmesinin önlenmesi sağlanacaktır. Depo gazlarının drenaj sistemi ile toplanması ve yakılarak atmosfere verilmesiyle gaz sıkışması sonucu olası patlamaların önlenmesi sağlanacaktır" diye konuştu.
Oktaç, alana ilişkin tespitlerini ise şu şekilde açıkladı: "Alanda bulunan taş ocağında mevcut durumda faaliyet tamamlanmıştır. Proje için öngörülen alan yaklaşık 31 hektar olup bertaraf için bölgenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek genişliktedir. Katı Atık Bertaraf Tesisi Alanı olarak kullanılacak kısımdaki orman örtüsü, taş ocağı işletmesi nedeniyle yok edilmiştir. Yani katı atık projesi nedeniyle doğal orman örtüsünü etkileyecek derecede ağaç kesimi söz konusu olmayacaktır. Ulaşım açısından merkeze en yakın olan sahadır. Taşıma ve aktarma açısından ekstra maliyet yaratmadığından en elverişli yer konumundadır. Ulaşım yolunun, 14 kilometresi asfalt kaplama, 1 kilometresini ise stabilize yollar oluşturmakta olup sadece 1 kilometrelik kısımda yol iyileştirme çalışması yapılacaktır. Tesiste ihtiyaç duyulacak elektriği sağlayacak bin kilovat gücünde trafo ve gerekli tesisat hazırda bulunmaktadır. Kullanma ve araçlarda temizlik önlemleri için mevcut su hattı ile şebekesi hazır bulunmaktadır. Sahada bulunan 60 ton kapasiteli kantar ve 1 adet şantiye yapısı hazırda mevcut olup, verimli bir şekilde kullanılabilir."
Oktaç, 12 ayda tamamlanması planlanan tesisin kuruluş aşamasında 40 kişinin çalışacağını, hafriyat atıkları, toz, evsel nitelikli atık sular, inşaat atıkları ve evsel nitelikli katı atıklar ve gürültü gibi olası çevresel etkilerin meydana gelebileceğini bildirdi. Oktaç, 21 yılı kapsayan projede olumsuz etkilerinin yaşanmaması için alınacak önlemleri ise şu şekilde sıraladı: "Sızıntı suyu drenajı, zemin sızdırmazlığı, depo gazları için gaz toplama bacası, yağmur suları için kuşaklama kanalları, toz emisyonlarını önlemek için sulama yapılarak, kaliteli yakıt kullanımı sağlanacaktır. Egzoz emisyon kontrolleri yapılarak, tel çit ve ağaçlandırma yapılacaktır. Koku ve haşereler için günlük örtü toprağı ve ilaçlama yapılacaktır. Araç ve ekipmanlar aynı anda çalıştırılmayacak, böylece gürültü kirliliği önlenecektir. İnsan sağlığı için çalışanlara kişisel koruyucu ekipmanlar verilecektir."
Oktaç'ın aktırdığı bilgilerin ardından bazı vatandaşlar, "Çöplükte yaşamak istemiyoruz" yazılı kağıtları göstererek tepkilerini dile getirdiler.
Vatandaşlar adına konuşan Avukat Abdullah Kundakçı, yer seçiminin usul ve yasaya aykırı olduğunu ifade ederek, "İlgili kurum tesis için yerini seçerken, 4 alternatif sahadan avantaj ve dezavantajları değerlendirilerek yer seçimi yapılmıştır. Yani tesisin yapılması için sadece ekonomik durum göz önünde bulundurulmuştur. Oysa tesis yapılacak olan alan orman sınırları içerisinde kalmaktadır. Orman sınırları içinde böyle bir tesisin kurulması için kamu yararı ve zaruret unsurları bulunması gerekmektedir. Ortada kamu yararı vardır. Ancak zaruret yoktur. Temyiz aşamasında olan dava sonuçlanıncaya kadar sürecin durdurulmasını talep ediyoruz" dedi.
Vatandaşlar ise, kurulması planlanan tesisin yerleşim yerlerine ve Melen Çayı'na çok yakın olduğunu ifade ederek, "Ya köyleri kaldırın, yada cesetlerimizi çiğneyip geçin. Bizi mecbur tutarsanız, burada orman kanunu başlar. Burayı çöplük yapacağınıza turizme elverişli hale getirin. Siz yapamıyorsanız bize bırakın, biz en güzel şekilde ağaçlandırırız. Taş ocakları nedeniyle biz 25 yıldır deprem yaşıyoruz. Evlerimiz sallanıyor, çatlıyor. Yetkililer bir gün gelip derdimizi dinlemedi. Tavuk kümesine bile karşı çıkan İSKİ, çöp tesisine nasıl izin veriyor" diye konuştu.
Toplantıda zaman zaman hararetli anlar da yaşanırken, vatandaşların görüşleri rapor haline getirilerek, Çevre ve Orman Bakanlığı'na iletilecek. 5 Ekim tarihinde bakanlıkta yapılacak olan toplantıda ise bu görüşler değerlendirilerek karar verilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile