Katı Atıklardan İlginç Tasarım Yaptılar

Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri, pet şişe, karton, teneke gibi katı atıkların değerlendirilmesine dikkatİ çekmek amacıyla aydınlatma aracı tasarladı.


Yaşar Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de günlük 70 bin, İzmir'de 4 bin 500 tonu geçen katı atık miktarından kaynaklanan çevre problemleri her geçen gün artıyor. Çevre problemlerinden yola çıkan Yaşar Üniversitesi öğrencileri atıklardan ilginç tasarımlar yaptı.

Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri pet şişe, karton, teneke gibi katı atıkların değerlendirilmesine dikkati çekmek amacıyla aydınlatma aracı tasarladı. Kasetten CD'ye, şişeden çalı süpürgesine kadar onlarca farklı katı atık malzemesinin kullanıldığı tasarımlar fonksiyonelliği ile de dikkati çekti.

Aydınlatma elemanlarının Temel Tasarım Dersi kapsamında tasarlandığını belirten Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Fatma Esen Taylor, son yıllarda katı atıklardan kaynaklanan problemlerin Türkiye'nin ön önemli çevre sorunlarından biri haline geldiğini belirtti.

Bu katı atıkların yüzde 90'ının geri dönüşümle tekrar kullanmanın mümkün olabildiğine vurgu yapan Taylor, öğrencileri tarafından geliştirilen projelerle geri dönüşüme destek vermeyi hedeflediklerini ifade etti.

Öğrencilerden Elif Ünaleroğlu, evinde şimdiye kadar kullandığı kasetlerin boş yere depolandığını fark ettiğini ve bu projede kullandığını dile getirerek, "Tasarımımda 70 tane kaseti bir araya getirdim. Formu oluştururken de yine çevre koşullarına gönderme yaparak betonlaşan binalardan ve gökdelenlerden ilham aldım" ifadelerini kullandı.

Aydan Çine ise hemen hemen her evde bulunan sarı süpürgelerin ömrünün dolduktan sonra geri dönüşüme katkıda bulunması için aydınlatma elemanı tasarımında bu ürünü kullandığını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile