ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin üzerinde çalıştığı ortak kart projesine ilişkin, 'Tüm katılım bankaları bir araya geldiğinde sağlam bir marka oluşturma şansı var. Ortak hareket ederek hem maliyetleri aşağı çekme adına çok ciddi, karlılıkları da rasyonel hale getirecek önemli bir yaklaşım.' dedi.
Göktaş, Vakıf Katılım'ın Şube açılışı kapsamında geldiği Bursa'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, katılım bankacılığının Türk bankacılık sektörü içerisindeki payının yaklaşık yüzde 5 olduğunu söyledi.
Bu oranın yıllardır aynı seviyelerde kaldığını vurgulayan Göktaş, söz konusu oranı artırmak için çalışmalarının sürdüğünü anlattı.
Türkiye'de 2025 yılı hedefinin bu oranı yüzde 15'lere çıkarmak olduğunu aktaran Göktaş, 'Bu hedefe ulaşmak için de zaten hükümetimiz ve devletimiz de gerekli adımları atmaya başladı. Bunların en önemlilerinden 2 kamu katılım bankası kuruldu. Vakıf Katılım da bunlardan biri ve inşallah bu hedefe gidiş yolunda en önemli aktörlerden biri olacak.' dedi.
Göktaş, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin üzerinde çalıştığı ortak kart projesini desteklediklerini vurgulayarak, 'Biz de sistemin içindeyiz ve çalışma grubunda arkadaşlarımız var. Bizim de gönlümüzden geçen katılım bankalarının tek bir marka altında ortak bir kart çıkarması ve böylece müşteriler nezdinde yaşanan kafa karışıklıklarına bir son vermek.' diye konuştu.
- Marka oluşturma şansı
Türkiye'de şu anda kullanılan çeşitli marka kartlar bulunduğunu dile getiren Göktaş, şunları kaydetti:
'Katılım bankalarının da bir kısmı bu markaların altında faaliyet gösteriyor, bir kısmının da kendi markaları var. Baktığınız zaman toplam büyüklük olarak da katılım bankalarının kredi kartı sayısı aslında yetersiz. Tüm katılım bankaları bir araya geldiğinde sağlam bir marka oluşturma şansı var. Ortak hareket ederek hem maliyetleri aşağı çekme adına çok ciddi, karlılıkları da rasyonel hale getirecek önemli bir yaklaşım. En önemlisi de biz bu ürünleri çıkartırken danışma kurullarımızdan görüş alıyoruz ve farklı farklı görüşler söz konusu oluyor. Burada bir ortaklık ve yeknesaklık sağlanacağı için vatandaşın nezdindeki kafa karışıklığı yok olacak çünkü bütün katılım bankalarının ortak üzerinde mutabık olduğu bir kart söz konusu olacak.'
Hedeflerinin Türkiye'yi İslami finansta dünyanın merkezi yapmak olduğunu vurgulayan Göktaş, 'Özellikle İstanbul Finans Merkezi Projesi konusunda hem hükümetimiz hem de katılım bankaları ve diğer bankalar ciddi anlamda çalışmalar yürütüyor. Şu anda İslami finansın merkezi Londra gözüküyor. Biz hem coğrafi olarak hem de Müslüman bir ülke olarak bunu hak eden ülkenin Türkiye, şehrin de İstanbul olduğunu düşünüyoruz.' dedi.
Vakıf Katılım'ın hedeflerinden de bahseden Göktaş, bu yılı minimum 30 şubeyle kapatmak istediklerini söyledi.
Şu anda halihazırda 24 şubeyle devam ettiklerini anlatan Göktaş, 'Hedefimiz olan 30 şubenin belki bir miktar üzerinde de tamamlıyor olacağız inşallah. Nihai hedefimiz de 2025 yılında katılım bankacılığının pazar payını yüzde 15'lere çekerek biz de sektöre lider olmayı kendimize hedef olarak koyduk.' ifadesini kullandı.
Katılım Bankacılığında 'Ortak Kart' Projesi
Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş: 'Tüm katılım bankaları bir araya geldiğinde sağlam bir marka oluşturma şansı var. Ortak hareket ederek hem maliyetleri aşağı çekme adına çok ciddi, karlılıkları da rasyonel hale getirecek önemli bir yaklaşım' 'Burada bir ortaklık ve yeknesaklık sağlanacağı için vatandaşın kafa karışıklığı yok olacak çünkü bütün katılım bankalarının ortak, üzerinde mutabık olduğu bir kart söz konusu olacak'