Katliamın 24. Yılında Ortak Çağrı Hocalı'nın Soykırım Olarak Tanınması

Katliamın 24. Yılında Ortak Çağrı Hocalı'nın Soykırım Olarak Tanınması

Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında 613 kişinin ölüne neden olan ‘Hocalı Katliamı’nın üzerinden tam 24 yıl geçti. Katliamın 24. yılı kapsamında yapılan anma etkinliklerinden birinin ev sahipliğini de İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi yaptı. Azeri ve Türk gençlerin işbirliğiyle hazırlanan programdaki ortak çağrı ise Hocalı Katliamı’nın tüm dünyada ’soykırım’ olarak kabul edilmesi oldu.

1992 yılının 25 Şubat’ı 26 Şubat’ı bağlayan gecesi Azerbaycan’ın Dağlık-Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kasabasında Ermeniler tarafından yapılan katliamda 106’sı kadın, 83’ü çocuk toplam 613 Azeri sivil hayatını kaybetmişti. Katliamın 24. yılında da hayatını kaybedenler unutulmadı. ‘Hocalı’ya Adalet Haftası’’ kapsamında yapılan anma etkinliklerinden biri Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde gerçekleşti. Hüzünlü anların yaşandığı etkinlikte ortak çağrı ise katliamın tüm dünyada ‘soykırım’ olarak tanınması oldu.

AZERBAYCAN’IN EN GENÇ MİLLETVEKİLİ KONUKLAR ARASINDA

Azerbaycan Islahatçı Gençler Birliği, Yeniçağ Gazetesi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanlığı ve Türk Dünyası Araştırmaları Kulübü ortaklığında düzenlenen etkinliğe Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili ve Azerbaycan Öğrenci Gençler Konseyi Başkanı Şahin İsmayilov, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu,İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Recep Ali Sarı, Azerbaycan Islahatçı Gençler Birliği Başkanı Ferid Şahbazlı, Yeniçağ Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Agil Alesker, Azerbaycan Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü Başkanı Ahmet Şahidov, Hocalı Katliamı’nda anne, babasını kaybeden ve bu olaya tanık olan Hazangül Amirova katıldı.

24 YILDA AZERBAYCAN’DA NELER OLDU?

Azerbaycan’da 24 yılda yaşananlara değinen Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Şahin İsmayilov, "Azerbaycan 1 milyondan fazla mülteci ile yüz yüze kaldı. Çok büyük ekonomik sorunlar yaşandı. Birçok insan evsiz ve işsiz kaldı. Ama Azerbaycan bunun üstesinden geldi. Artık evsiz insanımız yok ve ekonomik durumumuz çok iyi" dedi.

Son zamanlarda dünyanın çok güzel bir demokrasi ve insan hakları oyunu oynadığını dile getiren İsmayilov, "Hiçbir gerçekliği olmayan Ermeni soykırımını bir takım devletler tanıdı. Bunun da kökünde bildiğimiz birlikler ve siyasi oyunlar yatıyor" ifadelerinde bulundu.

"TÜM DÜNYAYA ASIL SOYKIRIMI TANITMAK NİYETİNDEYİZ"

Dünyada bir takım devletlerin Hocalı’yı soykırım olarak tanıdığına dikkat çeken İsmayilov, "Bu bizim için çok önemli. Tüm imkanlarımızı, tüm gücümüzü sarf edip asıl soykırımı dünyaya tanıtmak niyetindeyiz. Bu noktada Türkiye’nin rolü de oldukça önemli. Azerbaycan ile Türkiye’nin birliği dünyaya bir örnektir. Biz bir millet iki devletiz ve düşüncelerimiz ortak. Fikrim o yöndedir ki Hocalı’nın soykırım olarak tanınmasında Türk hükümeti bize yardımcı olacaktır" diyerek sözlerini noktaladı.

"BİR ADALET ÇAĞRISI YAPIYORUZ"

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu ise iki kardeş ülkenin dayanışma ruhu içerisinde olmasının önemini vurgulayarak, "Burada, bir adalet çağrısı yapıyoruz, bunun gerçek bir soykırım olduğunun altını çiziyoruz. Başta Türkiye olmak üzere kendine, hukuk, medeniyet ve demokrasi ölçütlerinde önemli bir konum edinen her ülkenin bu soykırımı tanıması için davette bulunuyoruz" diye konuştu.

"YAŞANANLAR İNSANLIĞA KARŞI BİR SUÇ"

Bu etkinliğin gençlerin eliyle yapılmış olmasının ve gençlerin tarihin yaşanmış kara lekelerinden dersler çıkarmasının çok değerli olduğunu belirten Hacısalihoğlu, "Burada yaptığımız anma töreni vesilesi ile şunları da söylemek istiyorum. Tarih çakılı bilgi yığını değildir. Tarih aslında o bilgilerin bilince dönüşmesi için yaşanmıştır. Tarihten bu bilinç düzeyini edinebilenler, bunu başarabilenler geleceğe daha güvenle bakanlardır, haksızlığa, zulme karşı durabilenlerdir ve buna karşı mücadele edebilenlerdir. İşte o açıdan bugün son derece önemli’" dedi.

Yaşananların insanlığa karşı bir suç olduğunun da altını çizen Hacısalihoğlu, "Bugün Suriye’de, Irak’ta, Filistin’de yaşananlara baktığımızda da mazlum, nerede, hangi dilde, hangi ırkta, hangi mezhepte olursa olsun mazlumdur, zalim de zalimdir" diyerek sözlerini noktaladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile