Katran Yapım Geleneğini Sürdürüyor

Tarihten bu yana çeşitli amaçlarla kullanılan katran, Hatay'ın Hassa ilçesinde yapılmaya devam ediyor.

Katran yapım geleneği, Hassa ilçesinde sürdürülüyor.

Ailesinden öğrendiği katran yapım işini günümüze kadar taşıyan Gazeluşağı Mahalle Muhtarı Ali Kuşçu, AA muhabirine, çevrede kendisinden başka katran yapan kimsenin kalmadığını söyledi̇.

Katranın yılan ve tarla farelerini kovma ile toynağı yaralanmış hayvanların tedavisinde kullandığını anlatan Kuşçu, şöyle konuştu:

'Katran, organik maddelerden kuru damıtma ile çıkarılan sıvı maddedir. Sarı ve kara olmak üzere iki çeşit katran yapıyorum. Dağdan kurumuş çıraları toplayarak elde ettiğim sarı katran, eskilerden bu yana çeşitli rahatsızlığı olan hayvanlara şifa olarak içirilir. Çam odunlarının özünden çıkartarak yaptığım kara katran ise genellikle uyuz hastalığına yakalanan hayvanların tedavisinde kullanılıyor.'

Katranın özenle seçilmiş ağaç köklerinden yapıldığını kaydeden Kuşçu, katran yapımının zahmetli̇ olduğunu ifade etti.

Kuşçu, şöyle devam etti:

'Dağdan çok uzun yıllar kalmış ağaç köklerini toplayarak çıra olan yerlerini ayırıyoruz. Topladığımız çıraları küçülterek tenekelere sıkıştırıyoruz. Yere gömdüğümüz tenekenin üzerine kapak koyarak çıra ile doldurduğumuz tenekeyi hava almayacak şekilde sıkıştırıp odunla 2 saat boyunca yakıyoruz. Ateşle tenekenin içinde özü çıkan çıranın özü alttaki tenekede süzülüp katran haline geliyor. Tabi eskiden katranı kazanla yapardık. Şimdi ise talebin azlığı nedeniyle tenekelerde yapıyoruz.'

Katrana her geçen yıl talebin azaldığını söyleyen Kuşçu, yinede çevrede katran kullanan insanların olduğunu ve talebe göre üretimi sürdüreceğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile