Kavakbaşı'nın Asırlık Çamur Sanatı Kadınlarla Devam Ediyor

Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı, yaklaşık 2 bin 500 nüfuslu Kavakbaşı beldesinde kadınlar, asırlardır hünerli elleriyle çamuru sanata dönüştürüyor.

Çamurdan vazo, çaydanlık, küp, testi, kül tablası, çanak çömlek gibi ürünle yapan kadınlar, Sosyal Destek Programı (SODES) sayesinde hem bu hünerlerini geliştiriyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Mutki Kaymakamlığı ve Kavakbaşı Belediyesi öncülüğünde, "Kavakbaşı Çömlekçiliği Kadınlarla Gelişiyor" isimli SODES projesi yürütülüyor. Yaklaşık 4 bin yıllık geçmişi olan bu mesleği yaşatan kadınlar, daha çok destek verilmesi durumunda ihracat da yapabileceklerini söylüyor.SODES kapsamında açılan kursta 50 kadının bu el sanatını icra ettiğini belirten Kavakbaşı Belediye Başkanı Ayetullah Durgun, böylece asırlardan beri gelen çanak çömlekçiliğin devam ettirildiğini vurguladı. Yapılan çanak çömleklerin beldeye has olduğunu kaydeden Başkan Durgun, “Bu meslek, beldemizde sadece kadınlar tarafından icra ediliyor. Eskiden ilkel yöntemlerle yapılıyordu ancak kurs sayesinde kadınlarımız, hem kısa sürede hem de daha kolay şekilde yapabiliyor. Köy ortamında hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar.” dedi.

Kursun usta öğreticisi Cemil Orman ise mesleğin babadan oğla geçerek günümüze kadar geldiğini belirterek, “Biz de kadınlarımıza öğretmeye çalışıyoruz. Şu anda 50 kursiyerimiz var. Burada bütün ürünler, el hüneri ve çamurla yapılıyor. Zor görünse de öğrenildikten sonra kolay.” şeklinde konuştu.

Kursiyerlerden Sevcan Üzmez de işin zahmet ve emek istediğini, severek ve isteyerek yaptıklarını söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile