Adolf Hitler'in otobiyografisini ve fikirlerini kaleme aldığı Kavgam (Mein Kampf) kitabı, Almanya’da 70 yıl aradan sonra raflarda yerini aldı.
Münih merkezli Çağdaş Tarih Enstitüsü (IFZ) tarafından, tarihçilerin bilimsel açıklamaları ve eleştirileri dahil edilerek hazırlanan Kavgam’ın yeni baskısı sadece 4 bin adet basıldığı için çok kısa sürede tükendi. 15 bin kişinin ön sipariş verdiği kitabın önümüzdeki yıl elektronik versiyonu okuyucuyla buluşacak.
Kavgam’ın yeni baskısı, iki cilt, 27 bölüm ve bin 950 sayfadan oluşuyor ve 59 avrodan satışa sunuluyor. Kavgam kitabına 3 bin 500 dipnot ilave edilerek piyasaya sunulmasına izin veriliyor.
Kitabın ilaveli yeni baskısıyla, Kavgam’ın ideolojik propaganda amaçlı kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Almanya'da Kavgam'ın bilimsel amaçlı, eleştiriler de içeren baskıları dışında, yeni baskılarının yapılması beklenmiyor. Eyaletler, kitabı propaganda amaçlı yeniden basmak isteyen aşırı sağcı yayınevlerini, Alman Ceza Kanunu’nun nefret söylemini yasaklayan 130’uncu maddesi çerçevesinde engellemeyi planlıyor. Buna göre milliyeti, ırkı, dini ya da etnik kökeni nedeniyle bir gruba karşı nefreti körükleyen, şiddet çağrısında bulunanlara 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.
Hitler’in 1924-1926 yılları arasında kaleme aldığı Kavgam’ın ilk baskısı Temmuz 1925'te yapılmış, kitap 1944 yılına kadar 12 milyondan fazla basılmıştı. Hitler, kitabının ilk bölümünde otobiyografisiyle Nazi partisinin ilk dönemini, ikinci bölümdeyse Nasyonal Sosyalizm programını anlatıyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan galip çıkan müttefikler, Almanya’da Nazi kurumlarını tasfiye etme programı çerçevesinde Nazi partisinin yayınevi olan Eher Yayıncılık’ın haklarını 1945 yılında Bavyera eyaleti yönetimine devretmişti. Bu kapsamda Kavgam kitabının telif haklarına sahip olan Bavyera Eyaleti, Nazi kurbanlarına saygı için kitabın yeniden basılmasını 70 yıl boyunca engellemişti. Kavgam'ın telif hakları 1 Ocak'ta sona ermişti.
Kavgam Almanya'da Piyasada
Adolf Hitler'in yazdığı Kavgam kitabı Almanya'da 70 yıl sonra satışa sunuldu