Kavlak: 'Kıdem Tazminatı Bizim Kırmızı Çizgimiz”

Gazi Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ve Araştırma Merkezi ile Türk Metal Sendikası işbirliğiyle 2. Didim Toplantıları başladı.

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ve Uluslararası Sendikal Örgütler Sempozyumu, Türk Metal Sendikasına ait Didim Büyük Anadolu Otel’de 3 gün sürecek. Sempozyumun açılışına Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Yargıtay üyeleri, 50 büyük sanayi kuruluşunun insan kaynakları direktörleri ve Fabrika müdürleri, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden öğretim üyeleri, iş hakimleri ve sendika başkanları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Türk Metal Sendikasının çalışmalarını anlatan slayt gösterisi izlettirildi. Sempozyumun açılış konuşmasını Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr Nizamettin Aktay yaptı. Aktay, Didim’deki 2. toplantının 6356 sayılı yasanın içeriğiyle ilgili olduğunu ve düzenlenen sempozyumda yasaya 4 çerçevede bakış yapılacağını söyledi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de, işverenlerin zorluklar içerisinde olduğunun en iyi kanıtının Türk Metal Sendikası'nın slayt gösterisinde ortaya çıktığını esprili dille ifade ederek “Ortada bir başarı varsa bu başarı slaytta izledikleriniz yani onların başarısıdır" dedi.

Düzenlenen sempozyumun ve buraya katılan katılımcıların çok ve yoğun olmasının Türk Metal Sendikası'nın gücünün göstergesi olduğunu belirten Kudatgobilik, yine esprili dille konuya yaklaşımda bulunarak “Ben bu güce göre hareket ederim” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'Yİ 25-30 SENE TAŞIYACAK BİR KANUN
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, geçen 3 yılda Türkiye’nin uzun zamandır gündeminde olan 3 yasanın bitirildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlar Türk Ticaret ve Borçlar Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği yasası diğeri de Sendikalar ve Toplu Sözleşme yasası" dedi.

Kudatgobilik konuşmasını Sendikalar ve Toplu Sözleşme yasası görüşmelerinde yaşananlara değinerek şöyle sürdürdü;”3 senelik çalışmanın sonunda bu yasalar çıktı. Sendikalar ve Toplu Sözleşme yasasıyla ilgili olarak iktidarla 5 toplantı yaptık. 96 maddeden oluşan yasanın yüzde 95’inde mutabakata varıldı. yüzde 5’in de ise siyasi iktidarla anlaşılmadı ve iktidarın doldurulması istendi. Bugün üzerinde konuşacağınız bu yasa konsorsiyum sağlanarak ve tarafların üzerinde imzaladığı bir kanun. Biz işin estetik kısmına bakmadık. AB ve Uluslararası kriterler öne alınarak yapıldı. Bu kanun Türkiye’yi 25-30 sene taşıyacak bir kanun.”

KIRMIZI ÇİZGİMİZ
Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ise konuşmasına bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladı.

Kavlak, Çalışma Meclislerinin en son 9 yıl önce toplandığını hatırlatarak çalışma meclislerinin kıdem tazminatını ön planda tutmasını eleştirdi.

Kavlak, işçilerin hak ve özgürlüklerinin engellenmeye çalışıldığını ve var olan sorunlara çözüm bulunması noktasında adımlar atılmasını beklemelerine rağmen, konuşulanın hep işçinin hak kayıpları olduğunu söyledi.

Kavlak, “Bizim işçinin hak ve özgürlüklerini geri götürecek hiçbir çalışmada iznimiz olamaz” sözleriyle eleştirilerini sürdürdü. "30 yıldır ağlıyoruz. Hep biz ağladık, onlar güldü" diyen Kavlak, şöyle konuştu: Birileri eline makası almış haklarımızı kırpıyor. Haklarımız elimizden gidiyor. Bu ülkede bize hak ve hukuku çok görüyorlar. Biz sendikalaştığımız için işten atıyorlar. Biz, işçinin hak, özgürlük, demokrasi ve alın teri için mücadele ediyoruz.”
Son günlerdeki kıdem tazminatı tartışmalarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, sözlerine şöyle devam etti: “Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimiz; mevcut haliyle korunmasından yanayız. Bu hakkın geri çekilmesinden yana yapılan çalışmanın karşısındayız.”

Özel istihdam bürolarının açılmasını ve taşeron işçiliği eleştiren Kavlak, “Bu bahsettiğimiz konularda bizlerin sığınacağı iki yer var; biri sendika diğeri yargı” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan sempozyumda konuşan Gazi Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nizamettin Aktay’a, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik’e ve Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’a teşekkür plaketi verdi.

Plaket töreninin ardından ara verilirken sempozyum oturumlarla devam etti. Sempozyumun 6 Ekim Pazar günü sona ereceği bildirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile