Kavurucu Sicaklara Dikkat Açiklamasi 'Kalp Krizi Riski Sicak Havalarda Artiyor'

Kavurucu Sicaklara Dikkat Açiklamasi 'Kalp Krizi Riski Sicak Havalarda Artiyor'

Son günlerde hava sicakliklari yüksekligiyle dikkat çekerken uzmanlar uyariyor. Prof. Dr. Kadriye Kiliçkesmez, “Kalp krizi riski sicak havalarda tabi ki artiyor ama bunun yaninda kalp hastaligi olan hastalarin bu havalarda çok daha dikkatli olmasi gerekiyor. Sicakta çok fazla kalmamak, bol sivi tüketmek, tuzlu gidalar tüketmemek gerekiyor” dedi.

Meteoroloji uzmanlari son günlerde artan sicaklara karsi uyarilarda bulunurken doktorlar özellikle kalp hastaliklarinin sicak havalara dikkat etmesi gerektigine dikkat çekti. Prof. Dr. Cemil Tascioglu Sehir Hastanesi Kardiyoloji Klinigi Idari ve Egitim Sorumlusu Prof. Dr. Kadriye Kiliçkesmez de kalp krizi riskinin sicak havalarda artabildigini belirtti.

Prof. Dr. Kiliçkesmez, Covid-19’un kalbe etkisine iliskin konusurken Covid sonraki kisilerde hastalik kaynakli olusan durumlara yönelik bilgi verdi.

“Kateter laboratuvarimiz 24 saat hizmet veriyor”

Hastanede gerçeklestirilen çalismalara yönelik konusan Prof. Dr. Cemil Tascioglu Sehir Hastanesi Kardiyoloji Klinigi Idari ve Egitim Sorumlusu Prof. Dr. Kadriye Kiliçkesmez, “Tüm dünyada ve ülkemizde kalp hastaliklari ölümün en sik nedeni, önceligimiz acil hastalara müdahale etmek. 7 gün 24 saat usulüyle kateter laboratuvarimiz hizmet veriyor. Bu hizmeti tatil, bayram gece gündüz hiç fark etmez her zaman sürdürüyoruz. Bunun yaninda çok kompleks girisimler; kapak degisimleri, kapaklara balon girisimleri vb islemlerin hepsini laboratuvarimizda yapiyoruz. Çok uzun zamandir tikali olan, normal yöntemlerle açilamayan, ameliyat olmayan ya da olmak istemeyen hastalar için uyguladigimiz bir yöntem; kronik total oklüzyon. Her iki kol ya da kasiklardan girerek bu damarlari açiyoruz. Bu her merkezde yapilan bir islem degil, bunu burada basariyla sürdürüyoruz. Hastanin gögsü açilmadan özellikle yüksek riskli hastalarda aort kapaklarini kasiktan girerek degistiriyoruz. Kateter laboratuvari olarak aylik protokol sayimiz tek masada 500 gibi söyleyebilirim” dedi.



“Kalp krizi riski sicak havalarda tabi ki artiyor”

Sicak havalarin kalbe etkisi üzerine açiklamalarda bulunan Prof. Dr. Kadriye Kiliçkesmez, “Kalp krizi riski sicak havalarda tabi ki artiyor ama bunun yaninda kalp hastaligi olan hastalarin bu havalarda çok daha dikkatli olmasi gerekiyor. Kalp hastalarina önerebilecegim tavsiyelerden bazilari; sicakta çok fazla kalmamak, bol sivi tüketmek, tuzlu gidalar tüketmemek. Kalp krizinin en önemli bulgusu; gögüs agrisi ama her hastada gögüs agrisi olmayabilecegini bilmek lazim. Nefes darligi, fenalik hissiyle, sikinti hissi olabiliyor. En tipik semptomu; gögüs agrisi bu da baski seklinde sanki hastanin üzerine gögsünde bir agirlik konmus gibi, gögsüne, sirtina, kollarina, çenesine vuran bir agri seklinde oluyor. Pandemi döneminde kalp krizleri ne yazik ki çok artti. Covid olup ayni zamanda kalp krizi geçiren çok hastamiz oldu. Kalp krizi riski ve kalp hastaligi riski bu hastalarda artti, artmaya da devam ediyor. Covid geçiren bir hastanin hastaligi geçirdigi dönem ve covid sonrasinda kalp hastaligi riskinin eski dönemlere göre daha yükseliste oldugunu görüyoruz. Bu konuda özellikle uyarmak istiyorum; yine pandemi yükseliste ama bu kardiyolojik sikayetleri bulunan acil hastayi hastaneden uzak tutmamali” ifadelerini kullandi.

“Eskiye göre çok daha fazla görüyoruz”

Covidin kalpte olusturdugu etkilere iliskin degerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Kiliçkesmez, “Damar tikanikligi riskini artiriyor, özellikle hastanin korona oldugu dönemde pihtilasma durumu arttigi için kalp krizi riski de artiyor. Bunun yaninda kalp kasini da tutarak miyokardit dedigimiz bir duruma neden olabiliyor, bunu da çok sik görüyoruz. Ilave olarak da kalp yaprakçiklari arasinda sivi toplanmasina neden olabiliyor. Bu durumlarin hepsini degisik covid hastalarimizda, degisik dönemlerde gördük. Hastalara da çogu zaman soruyorum, yakin zamanda Covid geçirdiniz mi diye birçogunun da geçirmis oldugunu görüyoruz” diye konustu.

“Uyurken, su içerken zorlaniyorum”

Damar tikanikligi problemini geçirdigi operasyonla atlatan 61 yasindaki Ihsan Öz, “Omzumda agri basladi yürürken, kosarken gögsümde agri hissettim. Gögsümde agri hissedince hastaneye kardiyoloji bölümüne müracaat ettim. Gittigim doktorlar Prof. Dr. Cemil Tascioglu Sehir Hastanesi’ni tavsiye ettiler. Burada operasyon 3 saat sürdü, Kadriye hocam ve ekibi mükemmel. Buraya gelirken minibüse binemiyordum, uyurken, su içerken zorlaniyorum” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile