Kavurucu Sicaklarda Kalbin Is Yükü Ve Kalp Kriz Riski Artar

Kavurucu Sicaklarda Kalbin Is Yükü Ve Kalp Kriz Riski Artar

Yaz aylarinda havanin isinmasinin damarlarda genislemeye, sivi ve tuz kaybina, kalp atislarinin hizlanmasina, kalbin is yükünün ve kanin pihtilasma egiliminin artmasina neden olabilecegini belirten Kardiyoloji Uzmani Dr. Özgür Mete, bu sebeple risk grubunda olan kisilerin kalp krizi geçirme oraninin da arttigini söyledi.

Asiri sicak hava, kalp hastalari ve ileri yastaki kisileri daha fazla etkiliyor. Kavurucu sicaklar, tansiyon düsmesinden kan akisinda dengesizliklere kadar pek çok sorunu tetikleyebildigini belirten Medicana Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Dr. Özgür Mete, "Asiri sicak ve nemli havalarda kalp krizi geçirme riski artiyor, kalp damar hastaliklari sebebiyle ölümlerde artis görülüyor. Özellikle ileri yasta ve ek hastaligi olan kisilerde risk daha da artiyor. Yaz aylarinda havanin isinmasi damarlarda genislemeye, sivi ve tuz kaybina, kalp atislarinin hizlanmasina, kalbin is yükünün artmasina ve kanin pihtilasma egilimi artar. Risk grubunda olanlarin kalp krizi geçirme riski bu sebeple daha fazla" diye konustu.



"Yeterli sivi alimina özen gösterilmeli"

Sicaga karsi en etkili yöntemin vücudun terlemesi oldugunu belirten Dr. Özgür Mete, "Nemli deriden su buharlasirken cilt sogumaya baslar. Bu sekilde damarlarda dolasan sivi miktarinin azalmasi böbreklerden geçen kan hacminin azalmasina yol açar. Bu da yeterli sivi alinmadigi takdirde böbrek ve böbreküstü bezlerden salgilanan maddelerle damarlarin büzülmesine ve ani tansiyon yükselmesi ile kalp yetersizligi belirtilerinin artmasina yol açar. Terlemenin fazla oldugu sicak havalarda hipertansiyonu ve kalp yetersizligi bulunan, idrar söktürücü ilaç kullanan hastalarin yeterli miktarda sivi almalari gerekmektedir. Aksi takdirde böbrek fonksiyonlarinda bozulma ve ani tansiyon düsmeleri olabilir. Bu ilaçlari kullananlarda fazla sivi kaybi sonucunda sodyum ve potasyum eksikligi olusur. Bu da kalpte ritim bozuklugu, bilinç de bozulmalar yapabilir" bilgisini verdi.

"Agir spor yapilmamali"

Daha önceden kalp damar hastaligi olan hastalarin mümkün oldugu kadar serin yerlerde kalmalari, gögüs agrisi, nefes darligi, çarpinti gibi sikâyetleri baslarsa, zaman kaybetmeden bir saglik kurulusuna basvurmalari gerektigini anlatan Uzm. Dr. Mete, "Kalp ve damar hastalarinin sicak yaz aylarini daha saglikli geçirmeleri için özellikle günesin dik oldugu saatlerde direkt günesin altinda dolasmayip bu saatlerde serin ve gölgelik yerlerde bulunmali. Agir güç gerektiren spor türlerinden uzak durulmalidir. Sabah erken saatlerde veya aksam serinliginde 30 dakika yüzülebilir. Agir, yagli yemeklerden kaçinip az ve sik araliklarla sebze agirlikli beslenilmelidir. Günlük sivi ihtiyaci olan 2.5 litre sivi tüketimine özen gösterilmelidir. Deniz ve havuza sabah ve aksam saatlerinde aç karnina girilmelidir. Yemekten sonra hemen denize girilmemelidir" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile