Kaya Halisi Dokuma Atölyesi Hizmete Açildi
Fethiye Belediyesi ve S.S. Likya Fethiye Kadin Girisimi, Üretim, Isletme ve Kalkinma Kooperatifi isbirliginde yapimi tamamlanan Kaya Halisi Dokuma Atölyesi hizmete açildi. Kaya halisi dokuma atölyesinin açilisinin ardindan ise, Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nde Kaya Halisi ve Fethiye Kilimi sergisi vatandaslarin begenisine sunuldu.
Fethiye Belediyesi tarafindan Türk patent ve marka kurumuna basvurusu yapilan, ‘Fethiye Kaya Halisi, Fethiye Kayaköy Halisi, Fethiye Halisi’ 20.11.2021 tarihinde cografi isaret tescil belgesini almaya hak kazanmisti. Cografi isaretin alinmasinin ardindan Fethiye Belediyesi ve Likya Fethiye Kadin Girisimi Kooperatifi, Kaya Halisi Dokuma Atölyesi için yogun mesai harcadi. Çalismalarin ardindan Kayaköy’e yapilan dokuma atölyesi, protokol temsilcilerinin katilimlariyla, pandemi kurallarina dikkat edilerek hizmete açildi.
Kayaköy Mahalle Muhtari Metin Ekiz, açilista yaptigi konusmada, “Yaklasik 60 yil önce ninelerimizin, annelerimizden gelen kaya halisini hiçbir zaman unutmadik. Karaköy’ümüzü ziyarete gelen tatilciler bizlere soruyor; ‘Kayaköy’ünün neyi meshurdur?’ Bizlerde kaya halisini, nohudu ve inciri meshurdur diye söylüyoruz. Ama misafirlerimize bu ürünlerimizi gösteremiyoruz. Bu noktada kaya halisini devam ettirmek için basta Çigdem Karaca, Alim Karaca ve emegi geçen tüm arkadaslarimiza tesekkür ediyoruz” dedi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Osman Çirali, “Fethiye Belediyemiz ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasi olarak, yerel degerlerimizi ön plana çikartmak, yöresel ürünlerin tarihi geçmisini ve kendine has özelliklerini belgelemek ve ekonomiye kazandirmak için çalisiyoruz. Bu konuda kaymakamligimiz ve belediyemizle birlikte hareket ediyoruz. Bugün de bölgemizin kültürel degeri Kaya Halisi dokuma atölyesinin açilisi için bir aradayiz. FTSO olarak, Seydiler Kilimi ile ilk cografi isareti bölgemize kazandirdik, Seydiler Kilimi’nin cografi isaretinin alinmasi amaciyla Odamiz tarafindan yürütülen çalismalar, 3 Subat 2020 tarihinde tamamlandi ve böylece Seydiler Kilimi; Fethiye-Seydikemer bölgesinde cografi isaret alan ilk ürün oldu. Cografi isaretli ürün tesciliyle birlikte Seydiler Kilimi, Kaya Halisi ve Üzümlü Dastari ve Fethiye Tahini’nin maddi degeri daha da artti. Simdi en büyük sorunumuz, Seydiler Kilimi ve Kaya Halisi dokuyanlarin sayisinin yok denecek kadar az olmasi. Üretimin arttirilmasi için Odamiz, Fethiye Belediyesi ile birlikte hareket ediyor. Egitim, üretim, tanitim, markalasma ve satis, pazarlamayi içeren projelerimizi, bölgemizdeki diger kurum ve kuruluslarin da destegiyle gerçeklestirmek istiyoruz” diye konustu.
Fethiye Belediye Baskani Alim Karaca ise “Küçükte olsa bir açilis yapiyoruz ama anlami oldukça büyük bir açilis. Biz bir ve beraber olabildigimiz müddetçe Fethiye’de güzel seylerin olacagina inaniyorum. Degerli oda baskanlarimiz ve STK’daki temsilcilerimiz ile birlikte biz Fethiye’mize deger katabilmek ve degerli hale getirebilmek için onlarla birlikte hep beraber çalisiyoruz. Aldigimiz birçok ödülde de onlarin emekleri ve çalisma arkadaslarimizin emekleri çok fazla. Biz yok olmaya yüz tutmus, Kayaköy halisini küçük bir ates yakarak, önümüzdeki kusaklara degerli bir hale getirebilmek, yeni bir is kolu haline getirebilmek için ekonomilerine destek saglayabilmeleri için önümüzdeki süreç boyunca bu bölgedeki gönüllü olmak isteyen bütün arkadaslarimiza destek olmak istiyoruz. Nasil Üzümlüde’ki dastarhanede o bölgedeki bütün kadinlarimiza tezgahlarindan dokuma ipliklerine kadar destek olduysak, buradaki vatandaslarimiza da bizler destek olmak istiyoruz. Burada sadece küçük bir alanda degil evlerde bunu genisleterek de devam etmek istiyoruz. Gönüllü olacak bütün vatandaslarimiz bizler ile isbirligi yaptigi takdirde onlarin tüm tezgahlarini ve malzemelerini belediye olarak biz karsilayacagiz. Biz geçmisteki bu tür kültürel degerlerimizi gelecek kusaklara aktarabilmek adina belediye olarak buradaki odalarimiz ile birlikte ve bu tür kültürel degerlere önem veren insanlarla birlikte mücadele etmeye devam edecegiz. Bu bölgedeki bütün insanlara ve bu tür etkinliklerin devam etmesi adina da her türlü destegimizi saglayacagimiz konusunda hiç kimsenin süphesi olmasin. Yillarca MÖ. 2000 ve 3000 bin yillarinda Orta Asya da Altayli daglarinin civarinda yasayan Türkmenlerin o soguk cografyada isinabilmek adina koyunyünleri ile baslayan asama asama bu günlere kadar gelen halimizi 19. Yüzyilda Fransa’dan gelen motiflerle islenerekten ticari bir ivme kazanmistir. O günden bu güne kadar birçok bölgede Kayseri’de, Hereke’de, Çanakkale’de, Afyon’da, Manisa’da, Erzurum’da ve Mugla’mizda hali dokumaya devam edilmektedir. Kaya halisinin önemini sizlerde biliyorsunuz. Bölgedeki kök boyalari, dogal iplikler kullanilaraktan yapilan bu dogal halinin gelecek kusaklara aktarilmasi adina lütfen hep beraber özellikle burada yasayan degerli ablalarimizin teyzelerimizin buna hevesli olmalarini istiyoruz. Bizler her türlü destegi sizlere verecegiz. Cografi isareti alan bu degerli ürünlerinde gelecek kusaklara aktarilmasi adina hep beraber çalisalim” dedi.
Konusmalarin ardindan Kaya Halisi Dokuma Atölyesi’nin açilisi gerçeklestirildi.
Kaya Halisi ve Fethiye Kilimi Sergisi açildi
Kaya Halisi Dokuma Atölyesi açilisinin ardindan Kaya Halisi ve Fethiye Kilimi Sergisi, Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nde vatandaslarla bulustu. Sergi açilisina Fethiye Kaymakami Eyüp Firat, Fethiye Belediye Baskani Alim Karaca, Garnizon Komutani Sedat Karabay, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Osman Çirali, Ziraat odasi baskani Kenan Karayigit, Likya Fethiye Kadin Girisimi, Üretim, Isletme ve Kalkinma Kooperatifi Baskani Çigdem Karaca, Kayaköy Muhtari Metin Ekiz ve bölge halki katildi.
Yöresel degerlerin tanitimi ve yöresel sanat birikiminin gelecek kusaklara aktarimi amaci ile düzenlenen “Kaya Halisi ve Fethiye Kilimi Sergisi”nin hayata geçmesine katki saglayan katilimcilara plaketlerini Fethiye Kaymakami Eyüp Firat ve Fethiye Belediye Baskani Alim karaca taktim etti. 23 Kaya Halisi ve çok sayida Fethiye kiliminin bulundugu sergi 24 Haziran’a kadar açik olacak.
Fethiye Kaya Halisi
Fethiye Kaya Halisi yöreye göç etmis olan Türkmenler ile daha önceden burada yasayan yerel halkin kültür etkilesiminden dogmus ve 19. yüzyil baslarindan itibaren hali dokumasi yayginlasmaya baslamistir. Dokumacilar tarafindan geçmisten bu yana dokunan halilarda, motiflerin aslina sadik kalarak yorumlanan bitkisel motiflerin madalyon veya köse-göbek tarzinda dokumasi ile olusturulan Fethiye Kaya Halilari küçük boyutlu halilardir. Tamami el egirme ve kök boyalarla yapilmis olan bu halilar çok renkli bir kültüre sahip olmasindan dolayi parlak ve kontrast renklerden olusur. Ana renk kirmizi ve lacivert olup, bunun yaninda yesil (zeytunen), mavi, siyah, beyaz ve turuncu renkler de agirlikli olarak kullanilmaktadir.