Kayak Merkezlerinde Kaybolanları Kurtaracak

Atatürk Üniversitesi Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisi İbrahim Semih Topçuoğlu, (22) sivil amaçla kullanılmak üzere mini "İnsansız Hava Aracı" projesiyle Palandöken kayak pistlerinde yaralanan ve kaybolan kişilerin arama-kurtarma çalışmalarının hızlandırılmasına katkı sağlayacak.

Balsa ağacından yapılan ve tekerlek kısmında termal kamera bulunan insansız hava aracı, kış aylarında kayak pistlerindeki çığ tehlikelerinde yaralanan veya kaybolanların yerinin tespiti için müdahale çalışmalarının süresini en aza indirecek.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile üniversitenin desteğiyle 7 bin TL'ye mal olan uçak görünümündeki insansız hava aracı, 3 kilometrelik bir menzilde yaklaşık yarım saat havada kalabiliyor.
Projeyi tek başına ele alan ve geliştiren Topçuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projesini, Palandöken kayak pistlerinde yaralanan ve kaybolan kişinin yerine tespit etmek amacıyla yaklaşık 4 aylık bir çalışma sonrası tamamladığını söyledi.

Uçağın altındaki termal kamera sayesinde aracın uçuş esnasında aldığı anlık görüntüleri GPRS aracılığıyla koordinat bildirdiğini ifade eden Topçuoğlu, böylelikle dağda mahsur kalan veya yaralanan kişinin yerini kolaylıkla tespit edebileceklerini belirtti.

- Uzaktan kumandanın yanı sıra otopilot sistemi
Topçuoğlu, uzaktan kumandanın yanı sıra araçta otopilot sisteminin de bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Sürekli kayak pistlerinde yaralananları görüyorum. Sarp arazide kaybolan ve günlerce aranan insanlar oluyor. Onları yerden aramaktansa bir uçağın havadan aramasının işleri çok daha kolaylaştıracağını düşündüm. Anlık olarak görüntüyü alıp izleyerek kaybolan kişilerin koordinatlarına daha rahat ulaşılabileceğini düşündüm. Örneğin bir çığ olayında insanlar kaybolan kişilerin yerini belirlemede çok güçlük çekiyorlar. Bir termal kamera vasıtasıyla insansız hava aracını uçurarak kişinin nerede olduğunu gösterip bu şekilde çok daha kısa müdahale süresiyle çok daha hayat kurtarma çalışması yapılacağını düşündüm. Bu uçağın aynı zamanda otopilot sistemi mevcut. Otopilot sistemi bizim belirlediğimiz noktalarda uçağın bizden bağımsız olarak uçmasını sağlıyor."
Kendi içerisinde bulunan bataryanın yanı sıra araçta güneş panellerini de kullandığını belirten Topçuoğlu, bu sayede aracın havada kalma süresini uzattığını kaydetti.

Topçuoğlu, projenin henüz tamamlandığını o yüzden test etme şansını bulamadığını ancak kış sezonunun açılmasıyla aracı kayak pistlerinde aktif olarak kullanılabileceğini söyledi.

- Sivil kullanımda "İnsansız Hava Aracı"
İnsansız hava araçlarının askeri kullanımının dışında pek fazla kullanılmadığını ifade eden Topçuoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
"İnsansız hava araçlarını sivil kullanımında çok fazla göremezsiniz. Genellikle askeri kullanımda görülmektedir. İnsansız hava araçlarını biraz daha askeri kullanımından çıkararak sivil insanların kullanabileceğini de göstermek amacıyla yaptığımız bir proje. Diğer insansız hava araçlarına göre güneş panellerinin olması da ayrı bir farklılık oluşturdu. Bu bizim ilk versiyonumuz, ikinci versiyonumuz da daha gelişmiş olacak. Mesela daha fazla güneş paneli kullanarak daha büyük alanlarda, daha verimli, daha fazla havada kalabilen bir uçak yapmayı düşünüyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile