Turşusu yapılan bitki, balık restoranları ile çevre illerde müşterilerin vazgeçilmezleri arasında yerini aldı.İlçede yıl boyunca geçimini de kayakoroğundan temin eden Oruç Aykın, bitkinin kayaların denize bakan kısımlarında yetiştiğini söyledi.
Acı-ekşi karışımı bir tada sahip olan bitkiden yılda yaklaşık 20-25 ton topladıklarını ve kilogramını 10 TL'den büyükşehirler ile Mersin'deki balık restoranlarına turşu halinde sattığını belirtti.
Kayakoruğunun denizin kenarlarında taşların üzerinde dağlanın rutubetiyle 10-12 metre mesafede doğal bir ortamda kendiliğinden yetişen ve denizin rutubetini alan bitki olduğunu aktaran Aykın, rutubetle yetişen bitkide yüksek oranda iyot bulunduğunu ifade etti.
Bitkinin bahar mevsiminde toplandığını, kışın ise denizin kenarında Sarıkeçili Yörüklerinin keçilerinin bu bitkiyi çok sevdiği için kışın bulunmadığını belirten Aykın, “Baharda topladığımızı turşu yapıyoruz. Geçen yıl 15 ton yapmıştık. Bu yıl bir 20–25 ton yapmayı düşündürüyoruz.” dedi.
Silifke’nin, Taşucu, Susanoğlu, Yeşilovacık, Akdere, Anamur ve Aydıncık’ta da kayakoruğunun bulunduğunu dile getiren Aykın, “5 kilogramlık petlerini 20 -25 liraya veriyoruz. Denizin kenarından topluyoruz. Bazen köylüden alıyoruz. Turşu haline getirip balık restoranlara meze olarak satıyoruz. Mersin, Adana, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere gönderiyoruz. Bunun mevsimi yok. 12 ay yeniliyor. 12 ay turşu halinde tüketilebiliyor. Yurt dışından gelenlere de satışımız oluyor. İranlı turistler kayakoroğu, zeytin ve yeşil zeytin alıyorlar.” dedi.
Bitkinin değişik hastalıklara iyi geldiğini anlatan Aykın, “Guatr hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Faydasını gören vatandaşlar rağbet ediyorlar. Kendimiz salata yapıyoruz, yemeklerin yanında bazen kavurmasını bazen böreğini yaparak çeşitli türlerde tüketiyoruz. Doğal bir bitki olan bu otun tazesini de yiyoruz, turşusunu da, her yemekle yenilebiliyor. İlaçla falan yetişmez. Yaprağından da tursu yapıyoruz. Kökündeki kalın olan kısmını çay yapıyoruz. Ada çayı gibi az duruyor, hafif ılık olarak onu da içtiğimiz zaman bütün bağırsak taşı gibi bakterileri öldürüyor.” diye konuştu .
Kayakoruğu, Yeni Gelir Kapısı Oldu
Mersin'in Silifke ilçesinde deniz kıyısında kayalık ve taşlı arazilerde yetişen kayakoroğu vatandaşların geçim kaynağı oldu.