Kaybettikleri El Kullanma Becerilerini Çarsaf Katlayip Çivi Çakarak Yeniden Kazaniyorlar

Felç ya da çesitli kazalar nedeniyle el kullanma becerilerini yitiren 200 kisi, Eskisehir Sehir Hastanesi El Rehabilitasyon Ünitesinde ergoterapist ve fizyoterapistler esliginde gördükleri tedaviyle yeniden günlük hayata katildi Bashekim Uzman Dr. Yasar Bildirici: 'Bölgede bu hizmeti talep eden vatandaslarimizin sayisi giderek artiyor. Biz de bu hizmeti karsilayabiliyoruz. Çok iyi ve nitelikli fizyoterapist ve ergoterapistlerimiz var'

DENIZ AÇIK - Eskisehir Sehir Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren El Rehabilitasyon Ünitesinde, felç ya da çesitli kazalar nedeniyle el kullanma becerisini kaybeden hastalara özel programlar uygulaniyor.

El Cerrahisi ve Replantasyon Merkezine basvuran hastalar, fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü doktorlarinca muayene edildiklerin sonra üniteye sevk ediliyor.

Fizik tedavinin yani sira musluk açma kapama, çarsaf katlama, kapi açma, fisi prize takma, çivi çakma, kagit kesme, oyun hamuru yogurma gibi etkinliklerle hastalarin ince motor becerilerinin yeniden gelistirilmesi ve kaba motor becerilerinin çalistirilmasi saglaniyor. Günlük yasama uyarlanan tedaviyle hastalar, yeniden hem is hem de ev hayatina dönebiliyor.

Bir ergoterapist ve ergoterapi teknikerinin görev yaptigi, Ocak 2021'den bu yana hizmet veren üniteden Eskisehir'in yani sira çevresindeki Bilecik, Kütahya, Afyonkarahisar ve Usak'tan 200 kisi yararlandi.

- "Bu hizmeti talep eden vatandaslarimizin sayisi giderek artiyor"

Sehir Hastanesi Bashekimi Uzman Dr. Yasar Bildirici, AA muhabirine, el cerrahisi operasyonlarini takiben hastanin tendon, eklem, kas, sinir kesisinin onariminin takip edildigini söyledi.

Hastanin günlük yasama uyumu ve fonksiyonelliginin kazanimi için fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetinin gerektigini belirten Bildirici, "Fizik tedavi hekimlerimizle, fizyoterapistlerimizle, ergoterapistlerimizle hastalarimizin fonksiyon kaybi yasamaksiniz is gücüne, günlük hayata yeniden katki vermelerini sagliyoruz." dedi.

Bildirici, bu tür hastalarin eksiksiz olarak yeniden günlük yasamina dönebilmesi ve is hayatina kazandirilmasinin önemini vurguladi.

Parmagini kaybeden bir kisinin, is yasantisina dönemedigi gibi ruhsal kayiplarinin da olabilecegini anlatan Bildirici, "Bölgede bu hizmeti talep eden vatandaslarimizin sayisi giderek artiyor. Biz de bu hizmeti karsilayabiliyoruz. Çok iyi ve nitelikli fizyoterapist ve ergoterapistlerimiz var. Bilecik, Kütahya, Afyonkarahisar, Usak gibi Eskisehir hinterlandina yakin tüm hastalara 7 gün 24 saat hizmet verebiliyoruz." diye konustu.

- "Günlük 25 hastaya tedavi uyguluyoruz"

Fiziki Tedavi Ünitesinden sorumlu fizyoterapist Abbas Alakan da el cerrahisi, felç sonrasi ya da is kazasi geçiren hastalar ile mesleki rehabilitasyona ihtiyaç duyanlara hizmet verdiklerini bildirdi.

Hastalarin günlük yasam etkinliklerine daha çabuk adapte olmasini saglamayi amaçladiklarini dile getiren Alakan, söyle devam etti:

"Doktorlarimizin yönlendirmesi üzerine ünitemize gelen hastalar hizmetten memnun kaliyor. El Rehabilitasyon Ünitesine gelen hastalar, ihtiyaç halinde fizik tedavi bölümümüzün her türlü imkanindan faydalanabiliyor. Ana amacimiz genellikle hastalarin el fonksiyonlarini gelistirmek oldugu için bunu oyunla, musluk açtirarak, çarsaf katlatarak, kapi açtirarak, fisi prize takarak yapabiliyoruz. Tedaviyi günlük yasam aktivitesine uyarliyoruz. Elde, parmakta ya da dirsekteki kisiti çözme hedefiyle çalismalar yapiyoruz."

Ergoterapist Berna Küçükali de birey odakli çalisma yürüttüklerini belirtti.

Kaybedilen fonksiyonlarin geri kazanilmasina yönelik hizmet verdiklerinin altini çizen Küçükali, "Ince motor becerilerinin gelistirilmesi, kaba motor becerilerinin çalistirilmasi, tendonlarda germe, sinir germe gibi islemleri yapiyoruz. Ihtiyaca yönelik bireyin saglikli hale gelmesine yönelik her türlü rehabilitasyon çalismasini gerçeklestiriyoruz. Seanslari için gelen günlük 25 hastaya tedavi uyguluyoruz." bilgisini paylasti.

Hastalardan çevre mühendisi Esra Mutlu ise ev kazasi sonucu serçe parmaginin cam bardak parçasiyla kesilmesinin ardindan cerrahi operasyon geçirdigini aktardi.

Parmagi bükülü kaldigi için fizik tedavi uygulamasina baslandigini kaydeden Mutlu, "Sehir Hastanesinde ergoterapi bölümünün oldugunu bilmiyordum. Burada baslayan tedavi sürecim devam ediyor. Bükük olan parmagim açildi. 11'inci seansimdayim. Tedavim 15 seans sürecek." ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile