Kaybolmaya Yüz Tutan Meslekler

Kaybolmaya Yüz Tutan Meslekler

Anadolu'da dönemin popüler meslekleri arasında yer alan ve üretimi yoğun olan çömlekçilik ve semercilik, Mersin'in Mut ilçesindeki son temsilcileri tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.

Mut'ta kaybolmaya yüz tutan meslekler arasındaki çömlekçiliğin ve semerciliğin kentteki son 2 ustası, gelişen çağa ve teknolojiye direnmeye devam ediyor.
Kentte, 20 yıl öncesine kadar sayıları 15 olan semercilerden şimdilerde sadece Şahin İnce (70), mesleğini sürdürüyor. Motorlu taşıtların olmadığı, ulaşım ve yük taşımacılığının eşek ve katırlarla yapıldığı dönemlerde oldukça ihtiyaç duyulan semercilik mesleği, teknolojinin gelişmesiyle, birçok meslekte olduğu gibi ustalarını kaybetmeye başladı.
7 yaşından itibaren semer yapımında görev aldığını belirten İnce, "Ben semerciliğe başladığım zamanlarda 15 tane dükkan vardı. Bugün sadece ben kaldım. Eskiden işler çok güzeldi. Her ustanın yanında 3â€"4 çırak ve kalfa çalışırdı. O zamanlar ustalara saygı gösterilir ve ustalık değerliydi, ustaların eline ağzına bakılırdı, başköşeye oturtulurdu. Ustalar da usta gibi davranırdı" dedi.
Meydan Mahallesi'nde 62 yıldır çömlek yapan Rüştü Gezer de, çömlekçiliğin bitmesinden korktuğunu söyledi. Gezer, "Baba mesleği olan çömlekçiliğe 8 yaşında başladım. Eskiden çömlekten yapılan kaplar mutfaklarda, günlük yaşamda kullanılırdı. Artık yaptığım çömlekleri çiçekçiler, saksı amaçlı alıyor. Ben ölürsem ilçede bu mesleği yapacak kimse kalmayacak. Şu ana kadar bu işi merak edip benden öğrenmek isteyen kimse de gelmedi" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile