TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, kayıp çocuklar konusunda çalışmaların sürdüğünü belirterek "İster kaçsın ister kaçırılsın çocuklarımızın kaybolması toplumumuzun kanayan bir yarası ve bizim bu yaraya çare bulmamız lazım" dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Cevdet Erdöl, kayıp çocuklar ile ilgili sorunun iki önemli boyutu olduğununun göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Bunlardan birincisinin suç örgütlerince suçta kullanmak üzere ya da çocuk suistimaline konu olmak üzere kaçırılan çocuklar, bir diğerinin ise evden kaçan çocuklar olduğunu kaydeden Erdöl "Ama sebep ne olursa olsun ister kaçsın ister kaçırılsın çocuklarımızın kaybolmasının geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir ortamda yaşama haklarını ortadan kaldırmaya neden olduğundan mutlak değerlendirilip çözüm bulunması gereken bir konu. Toplumun kanayan bir yarası olan bu soruna çare bulmamız gerekiyor" dedi.
Ülkemizde direkt veya dolaylı olarak çocuklarımızla ilgili olarak pek çok araştırma yapıldığını ve kanunlar çıkarıldığını hatırlatan Erdöl "Mesela, 23. Dönemde Adana Milletvekilimiz Sayın Necdet Ünüvar'ın başkanlığında kurulan 'Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılması', 22. Dönemde Gaziantep Milletvekilimiz Sayın Fatma Şahin'in başkanlığında 'Töre ve Namus Cinayetleri ile Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddetin Araştırılması' yine Siirt Milletvekili Sayın Öner Ergenç'in başkanlığında kurulan 'Çocukları Sokağa Düşüren Nedenlerle Sokak Çocuklarının Sorunlarının Araştırılması' ve İstanbul Milletvekilimiz Halide İncekara'nın başkanlığında kurulan 'Çocuklarda ve Gençlerde Artan Şiddet Eğilimi ile Okullarda Meydana Gelen Olayların Araştırılması'yla ilgili komisyonlar kurulmuş ve bunlardan elde edilen neticeler ve sonuçları çok hayırlı işlere vesile olmuştur. Şu anda Ankara'da, sadece sokakta yaşayan ve çalışan çocuklardan oluşturulan bir boks takımının Türkiye şampiyonu olduğunu ve Avrupa dereceleri yaptığını ve buna benzer Türkiye'nin pek çok yerinde çok güzel örnekler olduğunu da bilmemiz lazım. Yine Çocuk Koruma Kanunu, uçucu maddelerin okullarda yasaklanması, tütün ve tütün ürünlerinden, çocukları koruma gibi pek çok öneri bu komisyonlarda ileri sürülen öneriler doğrultusunda gündeme getirilmiştir" diye konuştu.
Yine 23. dönemde, dünya parlamentolarında ilk olmak üzere "Çocuk Hakları İzleme Komitesi"ni kurduklarını hatırlatan Erdöl, terör eylemlerindeki 'taş atan çocuklar' konusuna da vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:
"Bu amaçla komitemizi ikiye ayırarak, bir kısım arkadaşlarımız Diyarbakır'a -ben de dahil olmak üzere- bir kısım arkadaşlarımız Adana'ya gittik, oradaki çocukların durumlarını yerinde gördük ve onlarla ilgili gerekli girişimleri Hükümet nezdinde yaptık. Fakat taş atan değil taş attırılan çocuklar, yani bu masum yavrularımızın üzerinden siyaset yapılmasını, onların arkasına saklanarak siyaset yapılmasını utanılacak bir davranış bozukluğu. Hele hele teröre malzeme edilmeleri ise insanlık dışı, vahim bir gelişmedir. Bu tip davranışlar çocuklarımız için üretilecek çözümleri bilmeden veya kasıtlı olarak zorlaştırmaktadır."
Erdöl, kayıp çocuklar sorununun tüm yönleri ile ele alındığını belirterek bu sorunun çözümü için ciddi adımlar atıldığını sözlerine ekledi.
Kayıp Çocuklar Sorunu
TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon milletvekili Prof