Kültür ve Kongre Merkezi’nde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Malatya İl Müdürlüğü ve Malatya Ticaret Borsası tarafından ortaklaşa düzenlenen panele, Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, İ.Ü.Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, teknik elemanlar, zirai ilaç bayileri ve kayısı üreticileri katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İl Gıda, Tarım ve İl Müdürü Ali Selvi, “Kayısı ağaçlarımıza zarar veren Erik Koşnili Zararlısının yanı sıra tüm hastalık ve zararlıların mücadelesi ile kaliteli meyve yetiştiriciliği için sonbahar döneminden beri çiftçilerimize ve teknik elemanlara yönelik birçok toplantı ve eğitim semineri düzenledik. Hastalık ve zararlıların teşhisinin yanı sıra mücadele şekli ve yöntemi konusunda da uzmanlardan bilgi almanın çok önemli olduğuna inanıyorum. Yanlış ilaç kullanımının uzun yıllardır devam ettiğini tespit ettik. Bundan derhal vazgeçmeliyiz. Mutlaka reçeteli ilaç kullanmalı ve Üretici Kayıt Defterine kaydını yaptırmalıyız. İlimiz için çok önemli olan kayısımızın daha kaliteli üretimi için modern yetiştiricilik tekniklerini uygulamalı ve bilinçli zirai mücadele yapmalıyız. Bu Panel vesilesi ile sizlere bir de müjde vermek istiyorum. 2014 yılından geçerli olmak üzere Bakanlığımızca Kayısıda Şeftali Güvesi Biyolojik Mücadelesi Destekleme kapsamına alınmıştır” dedi.
Panelin moderatörlüğünü yapan İ.Ü.Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Doç.Dr. Bayram Murat Asma, “Panele başlamadan önce moderatör olarak sizlerle bazı bilgiler paylaşmak istiyorum. İlimizde Elma, Kiraz, Üzüm, Ceviz gibi birçok çeşit ürün yetiştirilmektedir. Ancak, Malatya ürettiği kayısı ile dünyada marka olmuş bir şehirdir. Kayısımızı dünyanın yüz ülkesine ihraç ediyoruz. Bunda üreticiden teknik elemanlara tüccardan ihracatçıya kadar herkesin emeği var. Yaklaşık 300 milyon dolarlık getirisi olan bu ürünümüze hepimiz sahip çıkmalı ve değerini bilmeliyiz” dedi.
İlk panelist olarak söz alan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Şevket Fidan Şube Müdürlüğü olarak hastalık ve zararlılarla mücadele için yapılan saha çalışmalarından ve eğitimlerden bahsederek,“Üreticilerimizin bilinçli ilaç kullanımları için çok yoğun çalışıyoruz. ÇKS Sistemimizde 35 bin çiftçimiz kayıtlı olup, 17 bin çiftçimize Üretici Kayıt Defteri dağıtımını gerçekleştirdik. Ancak bunun geri dönüşümü 2 bin civarında oldu. Başta bizler olmak üzere üreticilerimizin ve kayısı sektöründeki herkesin daha duyarlı olması ve ürünümüze sahip çıkması lazım” iİfadelerini kullandı.
Panelist, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden Uzman Ziraat Mühendisi Tarkan Ayaz'ın “Kayısı Ağaçlarında Erik Koşnili Zararlısı ve Mücadelesi” sunumunun ardından Malatya Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Hayat Çiçek tarafından "Erik Koşnili Zararlısıyla Mücadele" için yapılan saha çalışmaları sunuldu.
Katılımcıların panelistlere sorularının cevaplandırılmasından sonra panel sona erdi.
“Kayısı Ağaçlarında Erik Koşnili Zararlısı ve Mücadele Paneli” Düzenlendi
Malatya’da, “Kayısı Ağaçlarında Erik Koşnili Zararlısı ve Mücadelesi Paneli” düzenlendi.