Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden diyetisyen Arif Kaçan, kayisinin çekirdeginin antimikrobiyal, agri kesici, yaslanma karsiti ve iltihap önleyici etkilerinin bulundugunu ve tatlisinin kalp hastaliklarindan korudugunu belirterek, acisinin ise siyanür zehirlenmelerine yol açabildigini bildirdi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamada konuya iliskin degerlendirmeleri yer alan Kaçan, kayisinin, içerigindeki E vitamini sayesinde kirisikliklara, günes ve yaslilik lekelerine karsi cildi korudugunu anlatti.
Tatli kayisi çekirdeginin özellikle kalp hastaliklari, öksürük ve astim gibi hastaliklarin tedavisinde veya önlenmesinde de kullanilabilecegi bilgisini veren Kaçan, su açiklamalarda bulundu:
"Kayisinin kurusu, yasi hatta çekirdeginin bile sayisiz faydasi bulunuyor. Antimikrobiyal, agri kesici, yaslanma karsiti, iltihap önleyici ve tam bir antioksidan deposu olan tatli kayisinin çekirdegi, kalp ve cilt sagligi açisindan faydali. Aci kayisi çekirdegi için ayni durum söz konusu degil. Aci kayisi çekirdegi yüksek amigdalin içerigi nedeniyle siyanür zehirlenmelerine yol açabilir. Özelliklere çocuklara aci kayisi çekirdekleri verilmemeli."
- "Günde 8 tanesi kalp krizini önlüyor"
Arif Kaçan, kayisi çekirdeginin yüksek tansiyona karsi koruyucu etkisinden ve kan basincini düzenlemedeki rolünden bahsederek, su bilgileri verdi:
"Tatli kayisi çekirdeginin yeterli miktarda düzenli olarak tüketilmesi kan basincini düsürür ayrica ateroskleroz ve kalp krizi gibi olumsuz durumlarin olusumunu azaltabilir. Kayisi çekirdeklerinin günde 6 ila 8 adet kadar ara ögün veya diger gidalarla karisimlar olusturarak tüketilebilir. Tatli kayisi çekirdeklerindeki amigdalin zehirlenme yapacak düzeyde degildir. Kuru kayisi yas kayisiya oranla daha fazla enerji, protein, diyet lifi, potasyum ve demir içerigine sahiptir. Kuru kayisi yas halinin sagladigi bütün faydalarin yani sira içerdigi yüksek demir sayesinde kansizliga karsi korur, yüksek lifiyle kabizligi önler ve giderir."
Kaçan, özellikle diyabet hastalarinin kan sekerlerinin yüksek seyrettigi dönemde kuru kayisi tüketimine dikkat etmeleri gerektigi konusunda uyardi.
- "Tazesi seker hastalarina daha faydali"
Diyetisyen Arif Kaçan, diyabet hastalarinin kurusu yerine yas kayisiyi tüketmelerinin daha uygun olacagini belirterek, su degerlendirmelerde bulundu:
"Taze kayisi içerdigi besleyici sükroz, glikoz, fruktoz ile yüksek oranda antioksidan bilesenler olan B-karoten, A, E, C vitamini, potasyum, demir, fosfor, magnezyum minerallerinden zengindir. Potasyum minerali sayesinde kalp, A vitamini ve beta karotenle de göz sagligini koruyor. Diyabet hastalari için saglikli bir ara ögün alternatifi olan kayisinin kan sekerini ani yükseltmemesi için kayisi ile birlikte süt ürünü ya da küçük miktarda kuruyemis tüketebilir."
Kaçan, böbrek hastalarinin yüksek potasyum degerini sahip kuru kayisiyi dikkatli tüketmesi gerektigini kaydederek, "Özellikle serum potasyum degerleri yüksek olan böbrek hastalari ve potasyum kisitli diyet alan hastalar tüketimde dikkatli olmali. Serum potasyum degeri yüksek olan ve potasyum kisitli diyet yapan hastalarin kuru kayisi tüketmeleri önerilmez." ifadelerini kullandi.
Yas kayisiyi mevsiminde tüketmek gerektigini vurgulayan Kaçan, kabizlik için kayisi tüketenlerin aksamdan ilik suyun içine koyup sabah yumusak halini yiyebilecegini ve suyunu içebilecegini, daha etkili olabilmesi için tam tahil ve kefirle hazirlanan karisimlara ilave edilebilecegini anlatti.
Kayisi Çekirdeginin Tatlisi Tedavi Ediyor, Acisi Zehirliyor
Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden diyetisyen Arif Kaçan: 'Antimikrobiyal, agri kesici, yaslanma karsiti, iltihap önleyici ve tam bir antioksidan deposu olan tatli kayisinin çekirdegi, kalp ve cilt sagligi açisindan faydali. Aci kayisi çekirdegi için ayni durum söz konusu degil' 'Aci kayisi çekirdegi yüksek amigdalin içerigi nedeniyle siyanür zehirlenmelerine yol açabilir'