Kayisi Festivali 16-17 Temmuz Günleri Kutlanacak

Kayisi Festivali 16-17 Temmuz Günleri Kutlanacak

Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, bu yil 24’üncüsü düzenlenecek olan Kültür, Sanat Etkinlikleri ve Kayisi Festivali ile ilgili olarak basin mensuplariyla degerlendirme toplantisi düzenledi.

Pandemi kisitlamalari nedeniyle 2020 yilinda ertelenen Kayisi Festivali, kisitlamalarin kaldirilmasi ve hayatin normale dönmeye baslamasi ile birlikte 16-17 Temmuz 2021 tarihleri arasinda yeniden kutlanacak.

Yapilacak 24. Kültür, Sanat Etkinlikleri ve Kayisi Festivali için Millet Bahçesi Kiraathanesinde gerçeklestirilen degerlendirme toplantisina, Baskan Gürkan’in yani sira, Genel Sekreter Cemal Nogay, MASKI Genel Müdürü Mehmet Yasar Karatas, genel sekreter yardimcilari, daire baskanlari ve basin mensuplari katildi.



Kutsi ve Zara konseri düzenlenecek

Kayisi Festivali ile ilgili degerlendirme toplantisinda konusan Baskan Gürkan, “Geçtigimiz yil pandemi nedeniyle kutlayamadigimiz Kayisi Festivali’mizi bu yilda buruk bir sekilde kutlayacagiz. Insallah temennimiz ve dilegimiz odur ki önümüzdeki yillarda Kayisi Festivali’ni Malatya’nin kültürünü, sanatini ve bütün degerlerini içeren bunlarin yani sira kayisiyi da öne çikaran bir festival niteliginde hep birlikte coskuyla kutlamak temennimizdir. Özellikle 2 Temmuz tarihine kadar pandemiyle ilgili sürecin nasil olacagi konusunda bilginin olmamasi nedeniyle bu konuda tereddütte kaldik. 2 Temmuz tarihinde sürecin açiklanmasindan sonra hazirlik dönemi için Kültür Bakanligi’nin ve Telifler Kurulu Genel Müdürlügünün bu konulara bakisi en az 2 ay önce basvurularin olmasi gerekiyor. Dolayisiyla 15 günlük sürede bir uygulama yapamadilar. Biz de Malatya ölçeginde lokal bazda yine uluslararasi olmak kaydiyla mütevazi bir sekilde Kayisi Festivali’ni bütün Malatyali hemsehrilerimizle birlikte kutlayacagiz. Festivalimizin açilisi 16 Temmuz’da olacak. 17 Temmuz aksami saat 18.00’de de büyük bir kortej yürüyüsü gerçeklestirilecek. Tabi festivalimizin süreci içerisinde bisiklet yarislari, kültür sanat etkinlikleri, konferans ve paneller kisa da olsa yapilacak. Kortej yürüyüsümüzün hemen akabinde de degerli sanatçilarimizdan Zara ve Kutsi’nin verecegi halk konseriyle Kayisi Festivalimizi noktalayacagiz” dedi.



"Festivalimiz nicelik boyutuyla degil, nitelik boyutuyla da önemli"

Festivallerin esas amacinin sehrin birlik beraberligi, dirlik düzeni ve dayanismasi için oldugunu ifade eden Baskan Gürkan, “Kayisi Festivali de olsa, Kültür Festivali de olsa veya baska festivallerde olsa esas amaç sehrin tarihini, kültürünü, medeniyetini, geçmisteki yasanmisliklarini, günümüzde yasanilanlari ve gelecekte yasanilanlari bir birlik atmosferi içerisinde ve yol istikrari içerisinde gitmesini saglamaktir. Malatya’yi degerlendirirken tarihi itibariyle insanlik medeniyetinin basladigi, Anadolu’yu Anayurt yapan destan sehri olarak tarif ediyoruz. Medeniyetin inkisaf ettigi sehrimizde de medeniyetin nüvelerini festivallerde, kültür ve sosyal etkinliklerde ortaya çikarip temayüz ettirmemiz gerekiyor. Pandemi öncesinde yapmis oldugumuz ve uzun süre yapilmayan Kayisi Festivali’nde on binlerce kisinin katilimiyla kortej gerçeklestirmistik. Orada Malatya birlik beraberlik içerisindedir. Malatya huzur sehridir. Malatya Dar-ül Rifattir. Hiçbir festivalde olmayan kalabalik ve kortej yürüyüsü Kayisi Festivali’nde gerçeklestirildi.

Sadece nicelik boyutuyla degil, nitelik olarak da önemliydi. Bütün siyasi partilerin milletvekilleri, il ve ilçe baskanlari, hangi yelpaze içerisinde yer alirsa alsin bütün STK’larin hepsi festivalimizdeydi. Kültürel, sosyal etkinliklerde ve festivallerdeki esas amaç Malatya’nin birlik ve beraberligidir” diye konustu.

Malatya ürünlerinin degerlendirilmesi noktasinda festivallerin olmasi gerektigine inandiklarina vurgu yapan Gürkan, “Biz festivalleri hemen baslattik ve baslatmadan öncede dünya kayisi baskenti olan Malatya’nin cografi isaret alan kayisisinin hak ettigi degere ulasmasi için Lisansli Depolarin yapilmasina gayret gösterdik. Bir tarafta Sanayi ve Ticaret Bakanligimizla birlikte Ticaret Borsamizin yaptigi organize sanayinin içerisindeki depo, diger taraftan AB ile birlikte ortaklasa yaptigimiz ve Avrupa’da tek olan lisansli kayisi deposu. Bunlarin yapilmasi ve hükümetimizin Toprak Mahsulleri Ofisi ile kayisinin alimi için islemleri baslatmasiyla kayisinin fiyati yükseldi. Kayisinin dünyadaki kümülatif katma degeri 5 milyar dolardir. Simdiye kadar Malatya’ya bunun 250-300 milyon dolarini getirebiliyorduk. Insallah kayisinin yaptigimiz çalismalarla katma degerini 1.5-2 milyar dolar seviyelerine çikaracagiz. Dolayisiyla kayisinin hak ettigi degeri görmesini istiyoruz” açiklamasinda bulundu.

Gürkan ayrica ahde vefa olarak, 16-17 Temmuz günleri düzenlenecek olan 24. Kültür, Sanat Etkinlikleri ve Kayisi Festivali’nin festivalin baslamasinda yer alan ve öncülük eden isimlerden olan Ziraat Mühendisi merhum Mustafa Geban adina düzenlenecegini ifade etti.

24. Kayisi Festivalinde fotograf sergisi, çocuklar için boyama etkinligi, Malatya Türküleri Gecesi, bisiklet yarisi, kayisi Yarismasi, kortej ve Konser etkinlikleri düzenlenecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile