Malatya’da fide yetistirip satan Emrah Ede, kayisi fidelerini 25 TL’den satisa sunduklarini ifade ederek, geçen yila göre maliyetlerin arttigini ancak kayisinin degerlenmesiyle emeklerinin karsiligini aldiklarini belirtti.
Ede, kayisi fiyatlarinin yükselmesiyle Malatya’da çiftçilerin kayisi fidanlarina yogun talebi oldugunu belirterek, “ Kayisinin para etmesiyle kayisi bahçesi sahipleri bahçelerine kayisi fidani ekmeye agirlik verdiler. Malatya’da olsun, Kahramanmaras’in Elbistan ilçesi, Elazig’in Baskil Ilçesi olsun Kayisi fidani dikimi artti. Kayisi vazgeçilmezimiz bizim. Olmazsa olmazimiz. Bizim çiftçilerimizin çesitlendirme yapsalar daha iyi olacak. Sirf kayisiya bagli kalmak iyi bir sey degil aslinda. Bu sene Kayisi tomurcuklari yandi. Bir senesi bosa geçiyor. Ama biraz badem bahçesi olsa biraz ceviz bahçesi, dut bahçesi, seftali, erik bahçesi olsa yerine göre daha iyi olur. Alternatif ürün yapsak iyi olur. Çiftçi besinci aydan ürün kaldirmaya baslar. Bahara kadar çesitli ürünleri satar. En azindan kayisi yansa da tutmasa da emeginin çikarmis olur bos kalmamis olur. En azindan bankalara, tarim krediye borçlanmamis olur” dedi.
Ede, Malatya’da kayisi fidelerinden sonra badem ve ceviz fidelerinde yogunluk oldugunu belirterek, “ Kayisidan sonra en fazla bademe yogunluk var. Ondan sonra ceviz bahçelerde ekilmeye baslandi. Dut bahçeleri var kurutmalik dut çok güzel oluyor. Yurt disina gidiyor. Bizim bölgeye has Sam seftalisi var. Alternatif olabilir. Iki çesit erik çesitlerimiz var. Ayva var masrafsiz toplam 5-6 TL’den asagi düsmüyor. Yanma olayi da fazla olmuyor geç çiçek açtigi için. Ürün de geç oluyor ama ekmek ayvasi, esme ayvasi. Çesitlendirmek daha iyi aslinda” seklinde konustu.
Bahçelere kayisi agaci ile birlikte masrafi az ve gelir getirecek alternatif meyvelerin de ekilmesini gerektigine deginen Ede, “ Kayisi yandi üreticinin bir senesi bosa gitti. Ama kayisisi yandigi zaman cevizi olur, bademi olur, dutu olur. Yani adam 500-600 bin tane kayisi dikecegine isçiye verecegine çesitlendirme yaparsa. Bu ürünler de degisik zamanlarda çiktigi için kendi aile fertleriyle yapabilir. En azindan bir yandan kayisi yaparlar, arkasindan cevizini, bademini toplarlar. Fazla bir isçiligi yok bunlarin. Dutun altina mesela file seriyorlar. Direk temas yok. Dut olgunlastikça dökülüyor kuruyor. Sadece filenin üzerindeki dutu toplayip kaldiracaklar. Asiri isçilik de yok masraf da yok. Masrafsiz, dogal organik. Ürünleri çesitlendirseler, biraz daha bilinçli tarim yapsalar iyi olur. Tarim Il Müdürlügümüz biraz daha köylüleri bilinçlendirse daha iyi olur” diye konustu.
Fide fiyatlarinin 25 TL ile basladigini ancak firsatçilik yapip yüksek fiyat uygulayanlarin oldugunu vurgulayan Ede, “ Fiyatlar suan 25 TL ile basladi.
25 TL ile devam ediyoruz. Firsatçilik yapan arkadaslarimiz var duyuyoruz. Haci Hali ile Çatalca da biraz yogunluk oldu. O ürünleri 35- 40 TL’ye satiyorlar. Biz de öyle bir sey yok. 25 ile basladik 25 ile devam ediyoruz. Meyve ve kayisi çesitlerimiz 25 TL dut, kayisi, ceviz, elma, armut, kiraz. Bademi 20 TL’ye satiyoruz. Maliyetler artti 3 katina çikti ama yine buna sükür. Emegimizin karsiligini aliyoruz. Sikinti yoktur” dedi.
Fideleri topraga zamaninda ekince iyi verim alinabileceginin altini çizen Ede, “ Iyi bir ekim sezonu 11’inci ayin 15 ile 12’nci ayin 15’i arasi sonbahar bu sezonu kaçirirsan Subat’in 15-20’sinde baslar ekim sezonu Mart 15- 20’ye kadar devam eder. En güzel sezon bu günler. Sonbaharda dikilin fidan daha iyi olur. Sonbaharda havalar iyi gitti mi ilkbahara kadar fidan çalisiyor topragin altinda kökleniyor, kendini tutuyor. Ilkbaharda havanin açmasiyla, topragin isinmasindan itibaren agaç kendini kistan hazirladigi için ilkbahar da daha atak çalisiyor. Içi yas gibi sayiliyor ve hizli gelisiyor” ifadelerini kullandi.
Kayisi Fiyatlari Yükseldi Fideye Talep Artti
Dünya Kayisi Baskenti olarak nitelendirilen Malatya’da yetistirilen, Avrupa Birligi (AB) tescil belgeli olan kayisida fiyatlarinin yükselmesiyle üneticilerin kayisi fidelerine gösterdigi taleb de artti.