YETER ERDINE - Dünya kuru kayisi üretiminin yüzde 85'inin gerçeklestirildigi Malatya'da yapimina baslanan Dünya Kayisi Merkezi'nin, dünya piyasasindaki kayisi fiyatlarinin belirlendigi yer olmasi hedefleniyor.
Kentte hali hazirda sehir merkezinde bulunan ve daha çok ihracat yapan kayisi tüccarlarinin yer aldigi Sire Pazari'nin tasinacagi Dünya Kayisi Merkezi, 236 bin metrekare alana insa ediliyor.
Malatya Büyüksehir Belediyesince yapimi devam eden, 10 bin 451 metrekarelik açik pazar ve sosyal alanlarin, 100 emanet deposunun, 74 bin 825 metrekarelik alanda 464 dükkanin bulunacagi merkez, kayisi saticilarini tek çati altinda toplayacak.
Merkezin Aralik 2022'de tamamlanmasi planlaniyor.
Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, AA muhabirine, dünya kuru kayisi üretiminin yüzde 85'ini saglayan ve 160 ülkeye ihracat yapilan "dünya kayisi baskenti" Malatya'ya yakisan bir sire pazarinin, kayisi merkezinin olmadigini söyledi.
Göreve geldikten sonra kente yakisir, "dünyaya mesaj verecek" bir kayisi merkezi olmasi gerektigini düsünerek proje yaptiklarini, yaklasik 2 milyar liralik bir yatirim olan projeyi ihale ettiklerini dile getiren Gürkan, yapimina basladiklari Dünya Kayisi Merkezi'nin bazi kisimlarinin bittigini belirtti.
Gürkan, söyle devam etti:
"Dünya Kayisi Merkezi'ni bütüncül olarak düsünmemiz lazim. Merkezi insa ettigimiz alanin yanina biz 225 milyon liraya mal olan bir lisansli kayisi deposu yaptik. Hemen onun yanina Sire Pazari, onun yanina kongre merkezleri, sosyal tesisler, yasam merkezleri, spor merkezleri ve depolar yapiyoruz. Çalisanlarin sosyal ihtiyaçlari için gerekli sosyal donati alanlari, konferans salonlari, toplanti salonlari ve kayisinin serüvenini anlatan bir kayisi müzesi ve teshir magazalarinin oldugu güzel bir çalisma gerçeklestiriyoruz. Hemen yanina kayisi ile entegreli olarak kayisi pazari, dogu tarafina da fidancilik sitesi yapildi. Bu Malatya tarihinin en büyük yatirimidir. Bu çalismalarin yapilmis olmasi ve devam ediyor olmasi, bunlarin isimlerinin duyulmasi bile kayisi fiyatini yüzde 300 artirdi."
- Kayisinin katma degeri artacak
Kayisinin dünya genelindeki katma degerinin 5 milyar dolar oldugunu ifade eden Gürkan, buna ragmen yillardan beri Malatya'ya saglanan katma degerin 250-300 milyon dolar bandinda bulunduguna isaret etti.
Gürkan, sunlari kaydetti:
"Biz dedik ki 'bu katma degerin 1 milyar, 1,5 milyar, 2 milyar, 3 milyar dolara dogru tirmanmasi gerekir.' Bunun için bu altyapilari yapip, akabinde de kayisinin sanayi ürünü haline getirilmesi noktasinda, ambalaj, gida ve besin çesitlendirmesi anlaminda yine ayni bölge içerisine veya baska bir alana büyük bir entegre tesis düsünüyoruz. Onun çalismasini da yapiyoruz. Malatya'nin dünya pazarinda payini almasi noktasindaki çalismalarimiz devam ediyor. Dünya Kayisi Merkezi de hakikaten Malatya'ya ve Türkiye'ye yakisacak, Malatya'nin adini dünyada duyuracak, sosyal donatilari, kalitesi, hizmet dizayni ile ses getirecek büyük bir projedir."
- Ihracat ve gümrükleme Malatya'dan yapilacak
Ihracat için kayisinin Aydin'a, Izmir'e veya baska bir yere gitmesini istemediklerini vurgulayan Gürkan, "Ihracat ve gümrükleme islemlerinin de burada yapilmasini, Kayisinin piyasa degerinin disarida degil de kayisinin üretildigi yerde, kayisinin baskenti olan Malatya'da belirlenmesini arzu ediyoruz. Bu altyapi çalismalarinin temel esprisi de dünya kayisi pazarinda belirlenecek fiyatlarin Malatya'da belirlenmesi amacini tasimaktadir." dedi.
Kayisi Ticaretinin Kalbi, Dünya Kayisi Merkezi'nde Atacak
Dünya kuru kayisi üretiminin yüzde 85'inin yapildigi Malatya'da, Büyüksehir Belediyesince yapilan merkez, kayisi saticilarini ve tüccarlari tek çati altinda toplayacak Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan: 'Ihracat ve gümrükleme islemlerinin de burada yapilmasini, kayisinin piyasa degerinin disarida degil de kayisinin üretildigi yerde, kayisinin baskenti olan Malatya'da belirlenmesini arzu ediyoruz'.