"kayısı Üretimindeki Başarıyı, İhracatta Gösteremiyoruz"

MERSİN - KEREM KOCALAR - Dünyanın en büyük kayısı üreticisi olarak dikkati çeken Türkiye'nin ihracatta ilk sırayı rakiplerine kaptırdığı bildirildi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayısı üretiminin ve ihracatının önemine işaret ederek, bu sektörden çok sayıda kişinin evine ekmek götürdüğünü söyledi.

Bu yüzden kayısı üretimindeki kaliteyi ve ihracattaki başarıyı her zaman daha ileriye taşımak gerektiğini anlatan Kavak, şöyle konuştu:

"Türkiye, dünyada kayısı üretiminde birinci sırada fakat bu Türkiye'nin iyi kayısı ürettiği anlamına gelmiyor. Dünyada en çok kayısı üreten ülke olmamıza rağmen, kayısı ihracatında ilk sırada değiliz. Üretimde bizden gerilerde olan Fransa ve İspanya gibi ülkeler ihracatta bizden daha önde. Dünya kayısı üretimi yaklaşık 2,5 milyon ton olup, Türkiye 500 bin ton üretimle dünyada birinci sırada yer almaktadır. Türkiye, 2012 yılında üretiminin 56 bin 772 tonunu ihracatta değerlendirebilmiştir. Bu ticaretten ise ülkemiz 41 milyon 613 bin dolar gelir elde etmiştir. Ama bu yeterli değildir. Rakiplerimiz olan ve üretimi bizden yaklaşık 15 kat daha az olan Fransa bu ihracattan 108 milyon 6 bin dolar kazanmış, İspanya ise 69 milyon 893 bin dolar döviz girdisi sağlamıştır. Bu da gösteriyor ki en çok üretimi biz yapsak bile ihracattaki pastayı başkaları paylaşıyor. Bir anlamda üretimdeki başarıyı ihracatta gösteremiyoruz. Bu sorunu aşmamız lazım"

Sorunun çözümü noktasında işletmelere çağrıda bulunan Kavak, "İşletmelerin mümkün olduğunca büyümesi gerekir. Büyük işletmeler sayesinde maliyetler düşecek, kaliteli üretim artacaktır" dedi.

İşletmelerin büyümesiyle üretim maliyetinin düşeceğini, bu durumun rekabet şansını artıracağını vurgulayan Kavak, ayrıca ihracatta başarının artması için kaliteli ürün üretmenin de önemine değindi.

-Birliktelik çağrısı

Yaş meyve ve sebze üreticisinin ve ihracatçının her zaman dayanışma içinde olması gerektiğinin altını çizen Kavak, şöyle devam etti:

"Üretici ve ihracatçının et ve tırnak gibi olması gerekir. Üretici ne kadar güçlü olursa, ne kadar çok kazanırsa, üretirse ihracatçı da o kadar güçlü olur ve kazanır. Kayısı üreticisinin sıkıntılarını gidermeye çalışıyoruz. Bilinçli üretim yapma, maliyetleri aşağıya çekmek rekabetçiliği artırır. Üreticiler katma değer üretime yönelir ve Ar-Ge çalışmalarına öncelik verirlerse ihracatçılar da pazarlardaki rakiplere karşı o kadar güçlü olur. İhracatçılara güç verecek olan üreticilerdir. Üretim rekabetçi olursa, kaliteli olursa ihracatçılar daha kolay pazar bulur ve ürünlerini daha kolay ihraç eder."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile