İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, "Tarihsel Süreçte Kayısıcılık" isimli kitabıyla geçmişten günümüze kayısıyı pek çok yönüyle kaleme aldı.
Kitabında kayısının ana vatanı, tarihçesi, dünyaya yayılışı ve dünyada kayısıcılık sektörü gibi konuları ele alan Asma, kayısıya ilişkin bazı tarihi belgelerle bir kil tabletinde kayısıyla ilgili dizelere de yer verdi.
Kayısı hakkında hazırlanan raporlar ve araştırmaları da yayımlayan Asma, kitabı kayısıyla ilgili geçmişte yazılmış şiir, hikaye ve makalelerle de renklendirdi.
Asma, yaptığı yazılı açıklamada, Malatya'nın kayısı denilince akla gelen ilk şehirlerden biri olduğunu belirterek, kentin dünya yaş kayısı üretiminin yüzde 10-15'ini, kuru kayısı üretiminin yüzde 60-65'ini ve kuru kayısı ihracatının ise yüzde 80-85'ini tek başına karşıladığını vurguladı.
Malatya'daki 10 milyon kayısı ağacından üretilen son derece kaliteli kuru kayısıların yaklaşık 100 ülkeye ihraç edildiğini aktaran Asma, bu kapsamda Türkiye'ye her yıl 300-350 milyon dolar gelir sağlandığını kaydetti.
Akademik çalışmaları süresince Türkiye ve dünya kayısıcılığıyla ilgili dokümanları bir araya toplamayı kendine görev olarak gördüğünü bildiren Asma, "Kayısının tanıtımına katkı sağlaması amacıyla farklı ülkelerden elde ettiğim fotoğraf, yazı ve belgeler bu kitapta bir araya toplanarak kayısıcılığın geçmişi ve tarihsel süreçte geçirdiği değişim özet halinde okuyucuların beğenilerine sunuldu. Bu eserin Malatya'nın sembolü ve en önemli tarımsal ürünü olan kayısının tanıtım ve tüketimine katkı sağlayacağına inanmaktayım" ifadelerini kullandı.
Kayısının Tarihini Kitaplaştırdı
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asma, "Tarihsel Süreçte Kayısıcılık" isimli kitapla geçmişten günümüze kayısıya ışık tuttu