“Kayıtlı İstihdamın Teşviki-2 Hibe Programı” kapsamında yatırım projelerini finanse etmek üzere ayrılan 10,4 milyon Euro’luk bütçeyle ilgili Muğla’da tanıtım toplantısı yapıldı. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası salonunda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, SGK İl Müdür yardımcısı İsmet İçel Kaya, AB Bakanlığı Koordinasyon Dairesi Başkanlığından Alper Zeytun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB daire başkanlığından Harun Haspi, İş-Kur İl Müdürü İlyas Sarıyerli ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Kayıt dışı istihdamla mücadele alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, meslek okulları, kamu yararına çalışan sivil toplum kuruluşları, sendikalar, konfederasyonlar, kamu kurumları yerel yönetimler gibi kâr gayesi gütmeyen tüzel kişilik sahipleri bu hibelerden yararlanabilecek.
İstihdam önceliği çerçevesinde uygulanacak olan “Kayıtlı İstihdamın Teşviki Hibe Programı” kapsamında, kayıt dışı işçilerin, tehlikeli işlerde çalışan ve işsiz kalma riski bulunan kadın ve erkeklerin, evde çalışan kadınların, serbest meslek sahiplerinin ve benzeri hedef grupların istihdama katılmalarının sağlanması hedefleniyor.
10 milyon Euro bütçeli hibe programına başvuracak projelere 150 bin Euro ile 300 bin Euro arasında hibe desteği verilecek. Kız çocuklarının okullaştırılmasından hayat boyu öğrenmeye, genç istihdamından kadın istihdamına kadar birçok projenin başarı ile yürütüldüğünü ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyonu Daire Başkanı Alper Zeytun, yaklaşık 90 bin vatandaşın istihdamının sağlandığını ifade etti.
Zeytun, "Kayıtlı istihdamı teşvik etmek için başlatılan bu hibe programı Türkiye'deki kayıt dışı istihdamın çözümüne katkıda bulunacak. Bir önceki kayıtlı istihdamın teşviki programında 9 milyon 317 bin 650 Euro’luk bir hibeyle Türkiye çapında 41 proje desteklendi" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Daire Başkanlığından Harun Haspi ise; “Çalışan bir kişinin kurumumuza hiç bildirilmemesinin yanı sıra, çalıştığı günlerin veya aldığı ücretin eksik bildirilmesi şeklinde ortaya çıkan kayıt dışı istihdam, tüm tarafların, yani hem işçi ve işverenin, hem de kamunun zararınadır. Kayıt dışı çalışan işçiler, çalışma hayatındaki risklere karşı sosyal güvenliğin sağladığı korumadan, sağlık sigortasından ve emekli gelirinden mahrum kalmaktadır. İşverenler açısından bakıldığında, kayıt dışı işçi istihdam edilmesi haksız rekabete neden olmakta, çeşitli teşviklerden yararlanılmasını engellemekte ve kurumsallaşmayı sekteye uğratmaktadır. Kamu açısından ise, ödenmeyen prim gelirleri bütçe açıklarına sebep olmakta ve bu açıklar vatandaşa vergi ve dezavantajlı emeklilik koşulları olarak geri dönmektedir. Bu bakımdan, kayıt dışılığın toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren önemli bir sorun olduğu ortadadır. Hibe projelerine sağlanacak toplam tutar 10 milyon 400 bin Euro’dur. Her bir projeye asgari 150 bin, azami 300 bin Euro tutarında fon sağlanacaktır. Bu programın diğer bir özelliği, Türkiye’nin tamamına açık olmasıdır. Bir önceki program sadece gelişmekte olan bölgelerdeki 43 ile açıktı. Bu defa fonların yarısını yine bu bölgelere ayırmakla birlikte, diğer yarısını da, Ankara’nın da içinde olduğu daha gelişmiş illerimize ayırdık. Bu da bir yandan bütün illerimize fonlardan yararlanma şansı verirken, diğer yandan rekabeti de artıran bir husus olacaktır ”dedi.
Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt ise, 2010 yılından beri düzenlenen projelerle Muğlalıların önemli başarılara imza attığını önümüzdeki günler de de bunların artarak devam edeceğini ifade etti.
Kayıt Dışını Önlemek İçin 10 Milyon Euro Ayrıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından, kayıtlı istihdamı teşvik etmek için 10 milyon Euro kaynak dağıtılacağı bildirildi.