Çınar ilçesinin Yuvacık köyünde yaşayan Elif Satık (32), 3 yıl önce oğlu Enes Satık’ı köy ilköğretim okuluna kayıt yaptırmaya götürdü. İddiaya göre, Satık’tan kayıt parası olarak 20 lira istendi fakat Satık, eşinin işsiz olduğunu belirterek parayı veremeyeceğini söyleyince bu kez okul idarecileri kayıt parası karşılığında Elif Satık’tan okulun ana sınıfının halılarını yıkamasını istedi.
Elif Satık, daha sonra öğrencilerin getirdiği halıları evinin damında yıkarken 14 Ekim 2009 günü ayağının kayması sonucu düşerek yaralandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürülen Satık’ın burada belinde 3 omurunun kırıldığı belirlendi. Ameliyatla kırılan omurlara platin takılmasına karşın 2 çocuk annesi Satık, yatağa bağımlı kaldı ve maddi imkansızlığı yüzünden tedavisini de sürdüremedi.
Olayla ilgili olarak Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 'Kovuşturmaya yer yoktur' kararından sonra Satık ailesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurup, 210 bin maddi ve manevi tazminat istedi. Bakanlığın yanıt vermemesi üzerine aile bu kez avukatı aracılığıyla Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesi’nde Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine 210 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Uzun süredir devam eden ve Milli Eğitim Bakanlığı ile okuldaki öğretmen ve yöneticiler ile halıları yıkayan başka öğrenci velilerinin de ifadelerinin alındığı davada karar çıktı.
Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesi, Elif Satık’ın olaydan sonra verdiği ifadede, halıları kendi isteği ile yıkadığını söylediği ancak bu ifadesini daha sonra değiştirdiğine dikkat çekti. Diğer velilerin de halıları gönüllü yıkadıklarının ifadelerinde yer aldığı belirtilerek, Satık’a okul kayıt ve aidat ücreti karşılığında okul halılarının yıkattırılmadığı, halıların gönüllük esasına göre yıkandığı ifade edildi. Davalı idarenin hukuka aykırı bir işlem ya da eyleminin bulunmadığı belirtilen kararda şöyle denildi: "Zarara yol açan eylemin ise damdan düşme sonucu meydana geldiği bu neticenin ise Elif Satık’ın kişisel kusuru sonucunda oluştuğu anlaşıldığından, hizmet kusuru bulunmayan ve davacının kendi kusuru sonucunda oluşan zararın davalı idare tarafından karşılanmasına hukuken olanak bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle davanın reddine, aşağıda dökümü yapılan giderilerin davacı üzerine bırakılmasına oy çokluğuyla karar verildi.”
3 yıl önce başından geçen olayı anlatan Elif Satık, “Ben okul yüzünden bu haldeyim, halıları yıkarken düştüm ve böyle oldu. Okuldan beni çağırdılar gittim dediler ya bu halıları yıkayacaksın ya da çocuğun okula gelmeyecek ben de halıları yıkarken ayağım kaydı düştüm ve felç oldum. 3 senedir bu haldeyim” dedi.
Mahkeme ile ilgili konuşan Satık, “Mahkemeye verdim mahkemede red kararı vermiş beni suçlu göstermişler. Ben suçlu değilim ben halıları yıkamasam damdan düşmezdim. Ben kendi zevkimden çıkıp kendimi damdan atmadım. Benim tek amacım çocuğumun cahil kalmamasıdır. Hukuk mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Bana bu kötülüğü yapanlar cezasını bulacak” dedi.
“BEN TEDAVİ OLMAK İSTİYORUM, BİZE DESTEK OLUN”
3 yıldan bu yana tekerlekli sandalye ye mahkum olan anne Elif Satık, “Ben tedavi olmak istiyorum, bize destek olun. Benim 2 çocuğum var onlara bakamıyorum. Çocuklarıma destek olmak istiyorum, sağım ama ölü hayatı yaşıyorum. 4 duvar arasında hayatımı söndürmek istemiyorum, ben de diğer insanlar gibi dışarı çıkmak istiyorum, çocuklarımın elinden tutup onları parka götürmek istiyorum” diyerek ağladı.
Elif Satık hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdürmeye devam edeceğini belirtirken, avukatı ise sonucu Danıştay’a götürerek temyiz edeceğini belirtti .
Kayıt Parası İçin Halı Yıkarken Damdan Düşen Anneden Mahkeme Kararına Tepki
Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Yuvacık köyünde oğlunu ana sınıfına kaydettirmek için istenen 20 lira kayıt parası karşılığında okulun halılarını yıkarken evinin damından düşüp sakat kalan Elif Satık, Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine açtığı 210 bin liralık tazminat davasının reddedilmesine tepki gösterdi.